Przyprawy, które leczą

Cynamon pozwala zwalczać nowotwory, chorobę Alzheimera, cukrzycę, chorobę Parkinsona czy wiele innych schorzeń. Dzieje się tak dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed stresem oksydacyjnym i działaniem wolnych rodników. Ponadto wpływa on na normalizację poziomu cukru we krwi, gdyż reguluje wydzielanie hormonu insuliny. By uzyskać jego dobroczynne działanie, warto sięgać po około pół łyżeczki tej przyprawy na dzień – możliwie często.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie autorstwa Cinnamon Vogue / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)

/ 8Szafran

Obraz
© Zdjęcie autorstwa WikiImages / CC BY

Szafran to jedna z najdroższych przypraw na świecie. Wykazuje właściwości antydepresyjne podobne do prozacu. Co ciekawe, nawet jedna dziesiąta łyżeczki tej przyprawy korzystnie wpływa na organizm.

/ 8Kurkuma

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Steven Jackson / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Kurkuma wykazuje silne właściwości przeciwutleniające, a jej prozdrowotne działanie doceniała już ajurweda (starożytny system medycyny indyjskiej). Pomaga ona przeciwdziałać rozwojowi komórek nowotworowych, reguluje poziom trójglicerydów i insuliny we krwi oraz poprawia funkcjonowanie układu krążenia. Działa również jak niesteroidowe leki przeciwzapalne, ale bez nieprzyjemnych skutków ubocznych. Warto pamiętać o łyżeczce kurkumy przynajmniej trzy razy w tygodniu.

/ 8Tymianek

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Joe Calhoun / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)

Badania wykazują, że olejek z tymianku działa nawet w przypadku szczególnie ostrych zatruć pokarmowych oraz zwalcza gronkowca, a także bakterię E. coli. Wpływa również dobroczynnie na skórę głowy i włosy. Specjaliści zalecają spożywanie ćwierć do pół łyżeczki tymianku przynajmniej trzy razy w tygodniu.

/ 8Szałwia

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Quinn Dombrowski / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)

Szałwia przejawia właściwości hamujące działanie enzymu o nazwie acetylocholinesteraza. To z kolei może wpływać na poprawę funkcji poznawczych, a w dalszej perspektywie przeciwdziała wystąpieniu demencji oraz choroby Alzheimera. Specjaliści zalecają spożywanie ćwierć do pół łyżeczki szałwii kilka razy w tygodniu.

/ 8Imbir

Obraz
© Zdjęcie imbiru / Shutterstock

Imbir może uśmierzyć nudności, stymuluje działanie przewodu pokarmowego oraz chroni przed wrzodami żołądka. Ponadto pomaga zredukować bóle menstruacyjne, bóle mięśni oraz migreny. Jest również inhibitorem cyklooksygenazy (COX), co oznacza, że działa korzystnie w przypadku osób cierpiących na chorobę zwyrodnieniową stawów oraz inne stany zapalne. Zaleca się spożywanie imbiru możliwie często, najlepiej codziennie.

/ 8Rozmaryn

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Andy / Andrew Fogg / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Kwas karnozowy, składnik rozmarynu, chroni mózg przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, zmniejszając ryzyko wystąpienia udaru czy choroby Alzheimera. Jako bogate źródło przeciwutleniaczy, przyprawa zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych. Łyżeczka rozmarynu kilka razy w tygodniu pozwoli skorzystać z jego prozdrowotnego działania.

/ 8Papryka chilli

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Andrew Brown / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Papryka chilli działa jako miejscowy środek przeciwbólowy na bóle o charakterze chronicznym, np. głowy czy stawów. Zawarta w niej kapsaicyna hamuje działanie określonego białka, co następnie przerywa sygnały bólowe wysyłane do mózgu. Ponadto stymuluje wydzielanie endorfin oraz reguluje poziom cukru we krwi. Już jedna ósma łyżeczki działa na nas korzystnie.

/ 8Bazylia

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Amanda Slater / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)

Właściwości bazylii były wykorzystywane w medycynie indyjskiej przy leczeniu astmy, przewlekłego stresu oraz cukrzycy. Działa ona przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, podobnie jak tymianek. Jako naturalny inhibitor COX, stanowi dobry wybór dla osób ze stanami zapalnymi stawów. Ponadto jest źródłem beta-karotenu, który zamienia się w witaminę A, magnezu, żelazu i wapnia. Warto sięgać po ćwierć do pół łyżeczki bazylii trzy razy w tygodniu.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka