Przyprawy, które leczą
Cynamon pozwala zwalczać nowotwory, chorobę Alzheimera, cukrzycę, chorobę Parkinsona czy wiele innych schorzeń. Dzieje się tak dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed stresem oksydacyjnym i działaniem wolnych rodników. Ponadto wpływa on na normalizację poziomu cukru we krwi, gdyż reguluje wydzielanie hormonu insuliny. By uzyskać jego dobroczynne działanie, warto sięgać po około pół łyżeczki tej przyprawy na dzień – możliwie często.
Szafran
Szafran to jedna z najdroższych przypraw na świecie. Wykazuje właściwości antydepresyjne podobne do prozacu. Co ciekawe, nawet jedna dziesiąta łyżeczki tej przyprawy korzystnie wpływa na organizm.
Kurkuma
Kurkuma wykazuje silne właściwości przeciwutleniające, a jej prozdrowotne działanie doceniała już ajurweda (starożytny system medycyny indyjskiej). Pomaga ona przeciwdziałać rozwojowi komórek nowotworowych, reguluje poziom trójglicerydów i insuliny we krwi oraz poprawia funkcjonowanie układu krążenia. Działa również jak niesteroidowe leki przeciwzapalne, ale bez nieprzyjemnych skutków ubocznych. Warto pamiętać o łyżeczce kurkumy przynajmniej trzy razy w tygodniu.
Tymianek
Badania wykazują, że olejek z tymianku działa nawet w przypadku szczególnie ostrych zatruć pokarmowych oraz zwalcza gronkowca, a także bakterię E. coli. Wpływa również dobroczynnie na skórę głowy i włosy. Specjaliści zalecają spożywanie ćwierć do pół łyżeczki tymianku przynajmniej trzy razy w tygodniu.
Szałwia
Szałwia przejawia właściwości hamujące działanie enzymu o nazwie acetylocholinesteraza. To z kolei może wpływać na poprawę funkcji poznawczych, a w dalszej perspektywie przeciwdziała wystąpieniu demencji oraz choroby Alzheimera. Specjaliści zalecają spożywanie ćwierć do pół łyżeczki szałwii kilka razy w tygodniu.
Imbir
Imbir może uśmierzyć nudności, stymuluje działanie przewodu pokarmowego oraz chroni przed wrzodami żołądka. Ponadto pomaga zredukować bóle menstruacyjne, bóle mięśni oraz migreny. Jest również inhibitorem cyklooksygenazy (COX), co oznacza, że działa korzystnie w przypadku osób cierpiących na chorobę zwyrodnieniową stawów oraz inne stany zapalne. Zaleca się spożywanie imbiru możliwie często, najlepiej codziennie.
Rozmaryn
Kwas karnozowy, składnik rozmarynu, chroni mózg przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, zmniejszając ryzyko wystąpienia udaru czy choroby Alzheimera. Jako bogate źródło przeciwutleniaczy, przyprawa zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych. Łyżeczka rozmarynu kilka razy w tygodniu pozwoli skorzystać z jego prozdrowotnego działania.
Papryka chilli
Papryka chilli działa jako miejscowy środek przeciwbólowy na bóle o charakterze chronicznym, np. głowy czy stawów. Zawarta w niej kapsaicyna hamuje działanie określonego białka, co następnie przerywa sygnały bólowe wysyłane do mózgu. Ponadto stymuluje wydzielanie endorfin oraz reguluje poziom cukru we krwi. Już jedna ósma łyżeczki działa na nas korzystnie.
Bazylia
Właściwości bazylii były wykorzystywane w medycynie indyjskiej przy leczeniu astmy, przewlekłego stresu oraz cukrzycy. Działa ona przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, podobnie jak tymianek. Jako naturalny inhibitor COX, stanowi dobry wybór dla osób ze stanami zapalnymi stawów. Ponadto jest źródłem beta-karotenu, który zamienia się w witaminę A, magnezu, żelazu i wapnia. Warto sięgać po ćwierć do pół łyżeczki bazylii trzy razy w tygodniu.