Właściwości zdrowotne soli himalajskiej. Nie jest tak zdrowa, jak mówią

Popularna i polecana przez dietetyków sól himalajska nie ma żadnych korzystnych właściwości dla naszego organizmu. Tak twierdzi znany włoski ekspert, Andrea Ghiselli. Według niego, moda na sól himalajską została wykreowana przez marketingowców. Jak jest naprawdę? Zapytaliśmy eksperta.

Sól himalajska nie ma przypisywanych jej właściwościSól himalajska nie ma przypisywanych jej właściwości
Źródło zdjęć: © 123rf.com

84 pierwiastki w soli himalajskiej

Autorzy książki ''Water&Salt - The Essence Life'', Barbara Hendel i Peter Ferreira, zbadali właściwości soli himalajskiej. Według nich różowa sól himalajska zawiera ponad 100 różnych substancji, w tym 84 pierwiastki, które korzystnie wpływają na stan naszego zdrowia. Nie ma jednak żadnych badań, które potwierdzałyby dobroczynne właściwości soli himalajskiej.

Andrea Ghiselli, ekspert ds. żywienia, nie zaprzecza, że w różowej soli himalajskiej znajdują się pierwiastki, m.in. magnez, żelazo, cynk i wapń, ale są to ilości, które nie mają żadnego wpływu na nasze zdrowie.

Ponadto w soli himalajskiej znajdziemy też dodatek takich pierwiastków, jak: rtęć, tal, ołów, bizmut oraz antymon, tellur czy cer. Występują one jednak w ilościach śladowych (poniżej 0.001 ppm/kg).

Przez tydzień piła wodę z solą. Co się zmieniło?

Dodatkowo, sól nie jest wydobywana w Himalajach, jak sugeruje nazwa, ale w Pakistanie, w kopalni w Khewra, która jest oddalona od nich o 300 km.

Jakie właściwości przypisuje się soli himalajskiej?

Właściwości soli himalajskiej

Zwolennicy używania różowej soli himalajskiej przekonują, że ma ona wiele zdrowotnych właściwości i warto używać jej w kuchni zamiast zwykłej soli. Różowa sól wpływa kojąco na dolegliwości jelitowe, pomaga regulować ciśnienie krwi, pielęgnuje i nawilża skórę, a także pomaga zachować jej jędrność.

Sól himalajska pomaga też pozbyć się nadmiaru wody z organizmu, redukuje cellulit i łagodzi schorzenia skórne. Działa kojąco przy infekcjach gardła i jamy ustnej.

Nadmiar soli szkodzi

Niestety, próżno szukać badań, które by potwierdzały te wszystkie korzyści z używania soli himalajskiej zamiast zwykłej. O to, czym się różni sól himalajska od zwykłej i po którą z nich sięgać, zapytaliśmy eksperta WP abcZdrowie, dietetyczkę Paulinę Roziewską.

- Szkodliwy jest na pewno nadmiar każdej soli. Najgorsza jest sól rafinowana. Sól himalajska jest uważana za najczystszą sól, wydobywaną ręcznie, nieoczyszczaną i bogatą w minerały. Oprócz chlorków i magnezu zawiera też siarczany i żelazo – tłumaczy ekspert i dodaje: - Ale najzdrowsza sól to sól morska nierafinowana. Ma stosunkowo niską zawartość sodu. Zawiera również magnez, lit, selen, cynk i jod, bo powstaje przez odparowanie wody morskiej. Ma szary kolor i jest lekko wilgotna. Odznacza się intensywnym smakiem, dlatego można jej używać mniej niż soli kuchennej.

Niezależnie od tego, jaką sól wybierzemy, sięgajmy po nią jak najrzadziej. Nadmiar soli w diecie jest jednym z czynników rozwoju nadciśnienia, powoduje też zatrzymanie wody w organizmie i nasilenie obrzęków.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka