- Dietetyk Ewa Kozłowska
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Właściwości zdrowotne suszonych owoców
Suszone owoce zawierają duże ilości antyoksydantów, czyli substancji chroniących przed nowotworami i spowalniających proces starzenia się organizmu. Żurawina, rodzynki i śliwki mają aż dwa razy więcej składników mineralnych w porównaniu ze świeżymi owocami. Przy zakupach należy jednak uważać na dodatkowe substancje słodzące oraz siarczyny – rodzaj konserwantów używanych dla zachowania koloru – które obniżają zdrowotne korzyści. Suszone owoce nie zawierają cholesterolu, tłuszczu czy soli, więc są idealnym wyborem zamiast chipsów czy innych, jeszcze bardziej niezdrowych, przekąsek. Oto pięć powodów, dla których warto sięgać po suszone owoce.
Zero tłuszczu
Suszone owoce są nie tylko smaczne, ale pomagają też osiągać cele związane z prawidłową wagą – mimo że zawierają sporo kalorii, są całkowicie pozbawione tłuszczu i z powodzeniem można stosować je w zdrowej diecie. Garść suszonych owoców z płatkami śniadaniowymi i mlekiem to idealna opcja na śniadanie ze względu na wysoką zawartość błonnika, który przynosi długotrwałe uczucie sytości.
Potas to podstawa
Świeże morele i śliwki to dobre źródło potasu, ale suszone odpowiedniki zawierają go jeszcze więcej. Potas jest ważnym minerałem, ponieważ reguluje poziom wody w organizmie. Jest też konieczny do zachowania prawidłowego ciśnienia krwi, a jego niedostateczna ilość prowadzi do zwiększonego ryzyka nadciśnienia.
Działanie przeciwnowotworowe
Suszone jabłka i morele mogą wspomagać organizm, chroniąc go przed nowotworami. Te owoce są bardzo bogate w składniki odżywcze, które odgrywają rolę antyoksydantów. Są też dobrym źródłem błonnika, który pomaga usuwać czynniki wpływające na rozwój raka. Co więcej, suszone jabłka i morele zawierają witaminę A, C oraz żelazo.
Suszone owoce jako źródło żelaza
Suszone śliwki i morele zawierają znaczne ilości żelaza. Już garść tych owoców dziennie może pomóc w zapobieganiu anemii. Co więcej, rodzynki są świetnym źródłem nie tylko żelaza, ale i potasu, magnezu czy fosforu. Wspomagają krążenie krwi i są polecane przez lekarzy w diecie osób cierpiących na niedokrwistość.
Zdrowa i piękna skóra
Skóra jest zewnętrzną osłoną ciała. Zarówno dla zdrowia, jak i urody najlepiej, żeby była świeża i nawilżona. Tutaj pomóc może suszone mango zawierające dużą ilość fitoskładników, witaminy A, C i E oraz kwasy tłuszczowe omega 3 i 6, konieczne dla zdrowia skóry i układu odpornościowego.