Trwa ładowanie...

Włoska mikstura długowieczności. Pomaga na ból stawów, działa przeciwnowotworowo

 Kamil S. Sikora
Kamil S. Sikora 18.03.2023 23:16
Oliwa z oliwek z papryczkami chilli i rozmarynem pomaga na ból stawów
Oliwa z oliwek z papryczkami chilli i rozmarynem pomaga na ból stawów (Getty Images)

To niezwykłe połączenie pomaga nie tylko na ból mięśni i stawów. Już jedna łyżeczka dziennie wzmacnia i chroni organizm przed rakotwórczymi procesami. Dowiedz się, jak przygotować ostrą miksturę, która pomaga na wiele dolegliwości.

spis treści

1. Ostra mikstura na wiele dolegliwości

Jedną z najcenniejszych substancji, jakie znajdziemy w mieszance oliwy z oliwek z ostrą papryczką jest kapsaicyna. To właśnie ta substancja odpowiada za charakterystyczny ostry i piekący smak papryczki chilli. Kapsaicyna wykazuje silne właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Redukuje objawy stanów zapalnych mięśni i stawów powodujące ból, usprawnia pracę układu krążenia i zapobiega pojawieniu się zakrzepów krwi.

Poza tym spowalnia naturalny proces starzenia się organizmu i chroni nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które wywołują stres oksydacyjny.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Warto wspomnieć, że kapsaicyna zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych i wspomaga redukcję komórek rakowych, nie niszcząc tym samym zdrowych. Po oliwę z ostrą papryczką chilli powinny sięgać osoby, które borykają się z dyskopatią, łuszczycą, neuropatią cukrzycową, reumatoidalnym zapaleniem stawów, urazami mechanicznymi oraz nerwobólami związanymi z rozwojem boreliozy, tocznia czy błonicy.

2. Jak przygotować włoską miksturę?

Składniki:

  • 10 niewielkich, wysuszonych papryczek chilli,
  • 1 szklanka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • gałązka rozmarynu.

Na początek papryczki mielimy za pomocą maszynki do mięsa lub dokładnie rozdrabniamy moździerzem, wsypujemy do ciemnej butelki. Dodajemy gałązkę rozmarynu. Następnie do szklanego pojemnika dodajemy ciepłą oliwę z oliwek, zakręcamy go i odstawiamy na 5 dni.

Jeśli chcemy przyspieszyć proces przygotowania preparatu, słoik z mieszaniną wstawiamy do garnka z wodą i podgrzewamy przez dwie godziny, a następnie odstawiamy na 24 godziny. Następnego dnia pojemnik należy ponownie podgrzać w kąpieli wodnej i po 30 minutach poczekać aż ostygnie. Tak przygotowaną miksturą nacieramy chore miejsce. Specyfik można stosować również wewnętrznie, pijąc jedną łyżeczkę w ciągu dnia. Oliwę z oliwek z papryczką i rozmarynem możemy także dodać do swojej ulubionej potrawy, w celu zaostrzenia jej smaku. Włosi bardzo chętnie polewają nią pizzę oraz sałatki.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze