Woda z cynamonem, jabłkiem i cytryną - przepis, właściwości
Spala tłuszcz, działa przeciw wolnym rodnikom, świetnie smakuje i orzeźwia. To tylko kilka z wielu właściwości niezwykłej wody z dodatkami cynamonu, jabłka i cytryny.
1. Przepis na wodę odchudzającą
To prosta mikstura, nie wymaga skomplikowanych przygotowań. Natomiast jej właściwości zdrowotne są imponujące. By ją przygotować potrzebujemy litr wody, dwa zielone jabłka, jedną laskę cynamonu i sok z jednej cytryny.
Jabłka myjemy, nie musimy usuwać skórek - zawierają drogocenne pektyny. Wyciskamy sok z cytryny i mieszamy go z wodą. Teraz można dodać pokrojone na kawałki jabłko i laskę cynamonu. Mieszamy składniki.
Napój odstawiamy na noc do lodówki. Dzięki temu składniki z jabłek, cytryny i cynamonu będą mogły przeniknąć do wody. Miksturę można pić nawet trzy razy dziennie, przed posiłkami.
2. Zalety wody z jabłkiem i cynamonem
Główne działanie tego napoju? Pobudza metabolizm, pomaga spalić tkankę tłuszczową. Chociaż sama woda cynamonowa nie wystarczy, żeby schudnąć, może wspomóc procesy utraty kilogramów. Potrzebna jest też odpowiednio zbilansowana dieta i ruch.
Poza tym działa moczopędnie, wspomaga trawienie, świetnie oczyszcza organizm z toksyn, a w efekcie redukuje tłuszcz. Połączenie jabłka, cynamonu i cytryny ma właściwości antyoksydacyjne. Hamuje procesy starzenia i przeciwdziała nowotworom. Zawarte w napoju polifenole chronią serce. Cytryna i cynamon mają także właściwości przeciwzapalne.
3. Właściwości cynamonu
Cynamon naturalnie obniża stężenie glukozy we krwi, dzięki czemu chroni przed cukrzycą typu 2. Wystarczy zjeść pół łyżeczki przyprawy dziennie, by obniżyć poziom cholesterolu.
Cynamon oczyszcza organizm ze szkodliwych substancji i pomaga w zrzuceniu kilogramów. Świetnie działa też na skórę.
Nie powinny stosować go jednak osoby cierpiące na wrzody i ze skłonnościami do krwotoków.
4. Właściwości jabłek
Jabłka zawieraj pektyny, błonnik i przeciwutleniacze. Są też źródłem potasu, który wpływa na prawidłową pracę serca. Błonnik z kolei ma zbawienny wpływ na jelita - wspomaga trawienie, pomaga przy dolegliwościach żołądkowych.
Pektyny z jabłek powodują wzrost dobrego cholesterolu HDL. Poza tym są przeciwutleniaczami i uszczelniają naczynia, a także hamują wzrost blaszek miażdżycowych.
5. Właściwości cytryny
Cytryna zawiera pektyny, które hamują łaknienie. Oczyszcza, poprawia trawienie i usprawnia funkcjonowanie wątroby. Ma także działanie bakteriobójcze.
Cytryna to przede wszystkim źródło witaminy C. Dzięki niej szybciej wchłania się wapń - składnik, który pomaga w redukcji tkanki tłuszczowej - oraz żelazo.