Wody smakowe i napoje izotoniczne mogą być skażone bakteriami kwasu octowego

Bakterie należące do rodzaju Asaia spp, są drobnoustrojami kwasu octowego, które występują w smakowych wodach mineralnych z dodatkiem soków lub aromatów. Szczepy Asaia spp. są mało wrażliwe na środki dezynfekcyjne stosowane w przemyśle napojów bezalkoholowych.

Wody smakowe i napoje izotoniczne mogą być skażone bakteriami kwasu octowegoWody smakowe i napoje izotoniczne mogą być skażone bakteriami kwasu octowego
Źródło zdjęć: © 123 rf
Katarzyna Gałązkiewicz

Kiedy bakterie mogą być groźne?

"Mikroorganizmy zanieczyszczające napoje wywołują niekorzystne zmiany sensoryczno-organoleptyczne: zmiany zapachu, barwy, zmętnienia i powstawanie wielokomórkowych konsorcjów mikrobiologicznych tworzących charakterystyczne wykłaczenia" - można przeczytać w publikacji "Bakteie Asaia sp. Niebezpieczeństwo w przemyśle wód mineralnych i napojów" napisanej przez naukowców z Instytutu Technologii Fermentacji i Mikrobiologii w Łodzi.

Uważa się, że mikroorganizmy nie wywołują negatywnych oddziaływań na zdrowie ludzi. Jednak udokumentowano przypadki stwierdzające, że rodzaj Asaia może wywoływać oportunistyczne infekcje u osób z obniżoną odpornością organizmu, mukowiscydozą czy zapaleniem otrzewnej. W wymienionych przypadkach szczepy bakterii kwasu octowego mogą wywoływać ból brzucha, wymioty, podwyższenie temperatury ciała oraz dodatkowo obniżenie ciśnienia krwi u dzieci ze zdiagnozowaną kardiomiopatią.

Badania polskiego naukowca

Pracę doktorską poświęconą bakteriom Asaia spp. napisał dr inż. Hubert Antolak. Naukowiec otrzymał nagrodę Wydziału IV Nauk Technicznych PAN za publikację pt. "Bakterie Asaia spp. jako nowe zanieczyszczenie napojów funkcjonalnych" oraz 8 związanych z nią artykułów naukowych.

Czerwone mięso może powodować raka jelita grubego

Wody smakowe i napoje izotoniczne mogą być skażone bakteriami
Wody smakowe i napoje izotoniczne mogą być skażone bakteriami © 123 rf

"Interesowała mnie zdolność bakterii należących do rodzaju Asaia do tworzenia biofilmów oraz syntezowania związków barwnych (karotenoidów) i lotnych, które przyczyniają się do pogorszenia walorów sensorycznych produktów zanieczyszczonych tymi bakteriami" – wyjaśnia laureat.

Antolak podkreśla jednak, że drobnoustroje da się zwalczać naturalnymi metodami, wykorzystując ekstrakty roślinne i soki owocowe bogate w związki bioaktywne. Naukowiec z Politechniki Łódzkiej został doceniony za wyniki badań związanych z izolowaniem bakterii Asaia spp. Prace te prowadził w ramach projektu finansowanego przez NCN, uzyskanego w konkursie Preludium.

Dr inż. Antolak jest adiunktem w Instytucie Technologii Fermentacji i Mikrobiologii na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności w Łodzi. Instytut jest jedną z niewielu jednostek naukowych na świecie zajmujących się tematyką bakterii Asaia spp.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka