Wpływ diety na leczenie onkologiczne
Skuteczność i przebieg leczenia onkologicznego zależą od wielu czynników, w tym od sposobu odżywiania pacjenta. Odpowiednia podaż składników odżywczych i kalorii sprzyja bowiem regeneracji organizmu, korzystnie oddziałuje na układ immunologiczny i może działać wspomagająco na proces terapeutyczny. Jak powinni odżywiać się pacjenci z nowotworem, by zwiększyć swoje szanse na poprawę tolerancji i w części przypadków na efektywność leczenia?
1. Zalecenia dietetyczne dla chorych na nowotwór
Prawidłowe odżywianie podczas leczenia onkologicznego w dużej mierze opiera się na doborze wartościowych pod względem odżywczym produktów. W jadłospisie pacjenta powinny znaleźć się pełnoziarniste płatki zbożowe, razowe pieczywo, pasteryzowane soki warzywne lub owocowe, świeże owoce i warzywa, chude mięso, tłuste ryby oraz orzechy. Wskazane jest natomiast ograniczenie spożycia słodyczy czy słonych przekąsek typu paluszki, krakersy, które dostarczają tak zwanych pustych kalorii..
Pacjenci walczący z chorobą nowotworową często doświadczają braku apetytu. Spadek łaknienia nierzadko występuje jednocześnie ze zmianą odczuwanych smaków, w związku z czym chorym trudno jest stosować się do zasad zdrowej diety. Wielu z nich ogranicza ilość spożywanych pokarmów, narażając się tym samym na niedobory żywieniowe, które powodują osłabienie organizmu, spadek odporności i wzrost podatności na infekcje.
Niedożywienie może przyczyniać się również do obniżenia skuteczności prowadzonego leczenia, dlatego tak ważne jest spożywanie normalnych posiłków mimo braku ochoty na jedzenie. Szczególnie korzystne jest włączenie do jadłospisu wysokokalorycznych, wartościowych pod względem odżywczym pokarmów, takich jak awokado, orzechy, fasola, nasiona oraz płatki śniadaniowe.
2. Jak zwalczać skutki uboczne leczenia onkologicznego?
W trakcie terapii nowotworowej wielu pacjentów doświadcza przykrych objawów, które – w niektórych przypadkach – można łagodzić za pomocą zmian w jadłospisie:
- Zaparcia można zwalczać, zwiększając podaż wody oraz produktów bogatych w błonnik, takich jak pełnoziarniste pieczywo i inne produkty zbożowe, owoce, warzywa, rośliny strączkowe.
- Podczas biegunki należy uzupełniać straty płynów i spożywać pokarm o łagodnym smaku, na przykład ryż, jabłka i banany.
- Suchość i podrażnienia w jamie ustnej można zredukować, rozdrabniając żywność lub jedząc miękkie i płynne produkty albo dania, takie jak koktajle mleczne i zupy.
- W przypadku nudności sprawdzają się lekkostrawne dania i produkty, pozbawione mocnych zapachów. Niewskazane są natomiast tłuste potrawy i obfite dania.
3. Zapobieganie niedożywieniu podczas terapii nowotworowej
Bogata w kalorie i składniki odżywcze dieta chroni organizm chorego przed niedoborami żywieniowymi, ale przy nasilonych objawach ze strony układu pokarmowego spożywanie normalnych posiłków może przekraczać możliwości pacjenta. Wówczas z pomocą przychodzą mu wysokoenergetyczne i wysokobiałkowe preparaty odżywcze. Środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego może stanowić główne lub wręcz jedyne źródło pożywienia podczas terapii nowotworowej. Sprawdza się także jako uzupełnienie diety chorego.
Wartościowa, dostarczająca odpowiednie ilości energii dieta ma korzystny wpływ na stan pacjenta onkologicznego, dlatego tak istotne jest niedopuszczenie do wystąpienia niedoborów żywieniowych. Sprzymierzeńcem chorych na nowotwór są preparaty uzupełniające braki substancji odżywczych.