Wraca szkorbut. Najbardziej narażeni są otyli mieszkańcy zamożnych krajów ze skrajnym niedoborem wit. C 

Szkorbut to choroba, której przyczyną jest niedobór witaminy C. Kojarzono ją jako dolegliwość występującą u marynarzy, którzy podczas dalekich rejsów nie mieli dostępu do świeżej i zdrowej żywności. Wydawałoby się, że problem już dawno został zażegnany. Tymczasem w XXI w. szkorbut wraca.

Szkorbut wraca w zamożnych krajachSzkorbut wraca w zamożnych krajach
Źródło zdjęć: © 123rf.com

Objawy szkorbutu

Najbardziej charakterystyczne objawy szkorbutu to gnicie dziąseł, wypadanie zębów, pojawiające się na ciele wrzody. Oprócz tego zauważyć można wypadanie włosów, skrajne osłabienie, bóle mięśni i stawów, stany depresyjne. Wyniszczenie organizmu może prowadzić do śmierci, jeśli w porę nie zostanie wdrożone leczenie.

Od kilku lat odnotowuje się przypadki zachorowań m.in. na terenie Stanów Zjednoczonych i w Australii. Choć wydawałoby się, że w tak bogatych krajach nie powinny się zdarzać podobne historie, zdiagnozowano już kilkadziesiąt osób borykających się z tą dolegliwością.

Jak donosi portal Science Alert, doktor Eric Churchill ze Springfield w stanie Massachusetts przywołuje około 30 przypadków szkorbutu na przestrzeni ostatnich 6 lat.

Badacze z Baystate High Street Health Centre wraz z doktorem Churchillem przystąpili do analizy przypadków zachorowań na szkorbut. Starali się zweryfikować, jakie czynniki mogą doprowadzić do tak skrajnych niedoborów witamin.

Szkorbut może prowadzić do utraty zębów
Szkorbut może prowadzić do utraty zębów © 123rf.com

Przyczyny szkorbutu w XXI w.

Doktor Churchill przyznaje, że u części pacjentów choroba rozwinęła się wskutek problemów psychicznych, powodujących zaburzenia odżywiania. Ograniczanie spożywanych potraw, przy jednoczesnym braku suplementacji, skutkowało drastycznymi niedoborami witamin i soli mineralnych.

Problem szkorbutu dosięga także osoby żyjące w nędzy. Ubodzy jedząc starają się jak najbardziej nasycić na dłużej, natomiast nie przywiązują wagi do wartości odżywczych spożywanych posiłków.

Wysokotłuszczowe i wysokokaloryczne jedzenie syci na dłużej niż owoce i warzywa. W efekcie, pacjent może mieć z jednej strony nadwagę powodowaną "śmieciowym" jedzeniem, a z drugiej strony cierpieć na skrajne niedobory witamin.

Na szkorbut narażone są osoby, które odżywiają się najgorzej, czyli wybierają posiłki nie patrząc na to, czy są one zdrowe, ale czy zapełnią żołądek.

Niezdrowa dieta i nieprawidłowe przygotowanie posiłków przyczyną powrotu szkorbutu

Zauważono, że niektórzy chorzy na szkorbut, wskutek złej diety, byli wręcz otyli lub ze znaczącą nadwagą. Ich pożywienie było jednak tak mało zróżnicowane, że nie byli w stanie dostarczyć organizmowi optymalnej ilości witaminy C.

Jenny Gunton, lekarka i badaczka z Westmead Institute for Medical Research w Australii, również analizowała dietę swoich pacjentów chorych na szkorbut. Co ciekawe, wielu z nich żywiło się teoretycznie zdrowo, a w ich diecie nie brakowało owoców i warzyw. Problem stanowiła obróbka termiczna, której poddawali potrawy. Wskutek gotowania, witamina C ulegała zniszczeniu.

"Śmieciowe" jedzenie wśród miejskiej biedoty uznano za podstawową przyczynę powrotu szkorbutu. Chorobę odnotowuje się także w obozach dla uchodźców, gdzie stłoczona ludność nie otrzymuje odpowiednich ilości zdrowego pożywienia i żyje w złych warunkach.

Profilaktyka i skuteczne leczenie chooroby

Podstawą profilaktyki i leczenia jest przede wszystkim zdrowa dieta. Owoce i warzywa bogate w witaminę C to cytryny, pomarańcze, mandarynki, kiwi, papaja, mango. Z naszych rodzimych owoców warto wybrać porzeczki i truskawki. Dla wielbicieli warzyw dobrą wiadomością jest, że pomidory, zielone warzywa, takie jak kapusta, brokuły, brukselka, jarmuż, są świetnymi źródłami witaminy C. Najwięcej znajdziemy jej w papryce, która może stanowić świetne urozmaicenie posiłków, dodatek do kanapek i sałatek. Szczególnie chwalona jest w tym aspekcie żółta papryka.

Aby zabezpieczyć organizm przed zachorowaniem na szkorbut, wystarczy dostarczać witaminę C w odpowiednich dawkach. Choroba może dotknąć nawet najmłodszych, np. żywione sztucznie niemowlęta. Niezbędna jest wówczas dodatkowa suplementacja. Mogą ją stosować oczywiście również dorośli. Szkorbutu nie wolno lekceważyć, niepodjęcie leczenia prowadzi do skrajnego wyniszczenia organizmu, a w skrajnych przypadkach nawet zgonu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka