Trwa ładowanie...

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego – dieta

Avatar placeholder
23.04.2019 15:24
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego – dieta
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego – dieta (123RF)

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego przyczynia się do utraty wagi, powoduje odwodnienie i zaburzenia elektrolitowe w organizmie. Odpowiednia dieta, dostosowana do danego stadium choroby, odgrywa ogromną rolę w leczeniu tego przewlekłego i nawracającego schorzenia. Wrzodziejące zapalenie wywołuje zmiany zapalne w jelicie grubym. Przyczyny choroby nie są do końca zbadane. Lekarze uważają, że czynnikami prowokującymi są zaburzenia w układzie immunologicznym.

spis treści

1. Dieta na wrzodziejące zapalenie jelita grubego

Główne założenia diety:

  • Przy zapaleniu jelita grubego należy spożywać białe pieczywo, tj. chleb i bułki pszenne, sucharki, makaron drobny, kaszę pszenną i ryż. Niezalecane jest spożywanie pieczywa razowego, grubych makaronów i grubych kasz.
  • Chorzy na wrzodziejące zapalenie jelita grubego nie tolerują mleka i przetworów mlecznych. Choć nie jest to regułą. Niektórzy mogą pić mleko, maślankę i jeść chudy twaróg.
  • Dieta na wrzodziejące zapalenie jelita grubego nie wyklucza z jadłospisu jajek, pod warunkiem, że będą podawane na miękko lub w postaci omletów na parze i sufletów. Zabronione jest spożywanie jajek smażonych, faszerowanych i jajecznicy.
  • Z jadłospisu osoby chore powinny wyrzucić tłuste gatunki mięs, wędliny podrobowe i konserwy. Wskazane jest spożywanie chudych gatunków wędlin, na przykład polędwicy, szynki i parówek odtłuszczonych.
  • Ryby są bogatym źródłem białka. Przy wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego można jeść chude gatunki ryb, czyli szczupaka, dorsza, sandacza i leszcza. Niepolecane są ryby wędzone, tłuste i marynowane.
  • Z tłuszczów dopuszczalne jest stosowanie jedynie masła i miękkiej margaryny.
  • Osoby chore powinny jeść warzywa (ziemniaki, marchew, dynia, pietruszka, pomidory) gotowane i rozdrobnione lub spożywać je w postaci soków. Niewskazane jest jedzenie kapusty, kalafiora, brukselki, fasolki białej, fasolki szparagowej, grochu, groszku zielonego, soi, cebuli, brukwi, rzodkiewki i kalarepy.
  • Zalecane owoce to: jabłka, brzoskwinie, morele bez skórki. Owoce pestkowe można spożywać w postaci przecierów. Nie należy zjadać gruszek, czereśni i fig.
  • Słaba herbata, kawa zbożowa, soki owocowe i warzywne to jedyne smakowe napoje, którymi może raczyć się osoba chora. Zabronione są napoje gazowane, kawa i napoje alkoholowe.
  • Wszystkich miłośników słodyczy może zmartwić fakt, że przy wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego należy wystrzegać się słodyczy, zwłaszcza tortów, ciast z kremami, z dodatkiem alkoholu i kawy.

Potrawy powinny być gotowane, duszone lub pieczone w folii. Należy bezwzględnie zrezygnować ze smażenia i pieczenia zwykłą metodą, zasmażania i zapiekania. Niepolecane są również ostre przyprawy (pieprz, papryka, ocet, musztarda, chilli, curry), które jedynie podrażniają organizm. Potrawy można doprawić pietruszką, koperkiem, wanilią, kminkiem, kwaskiem cytrynowym, solą i cukrem. Posiłki należy spożywać regularnie, mniej więcej 6 razy w ciągu dnia niewielkie porcje.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

2. Leczenie wrzodziejącego zapalenia jelita grubego

Przyczyny zachorowania na wrzodziejące zapalenie jelita grubego nie są do końca zbadane, choć przypuszcza się, że za powstanie choroby odpowiadają zaburzenia układu immunologicznego. Dieta jest sposobem leczenia schorzenia. W okresie zaostrzenia objawów choroby zaleca się stosowanie płynnej diety i później półpłynnej, jednak nie dłużej niż 3 dni. Kiedy wrzodziejące zapalenie jelita wchodzi w okres przewlekły, należy uzupełnić niedobory pokarmowe. W tym celu polecana jest dieta bogatoenergetyczna z dużą ilością białka.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze