6 z 7Mleko ryżowe
Mleko ryżowe to dobry wybór dla osób z nietolerancją laktozy. Powinni po nie sięgnąć również ci, którzy muszą ograniczyć cholesterol w diecie. Mleko ryżowe ma jednak mało wapnia i białka, dlatego nie ma wielu zwolenników. Producenci dodają do niego wapń oraz witaminę A i D. Domowy napój uzyskamy, gotując ryż, a następnie miksując go w blenderze z wodą. Możemy dodać do niego ziarenka wanilii, syrop klonowy albo cynamon.
Mleka roślinne dobrze sprawdzają się jako zamienniki mleka krowiego. Kupując gotowe produkty, zwracajmy uwagę na skład – unikajmy dodatku substancji słodzących i sztucznych aromatów. W domu możemy przygotować mleko z praktycznie każdego rodzaju orzechów, nasion i zbóż. Pamiętajmy, że żadne mleko roślinne nie ma takich samych właściwości, jak to tradycyjne.