Wszystko, co powinnaś wiedzieć o soi
Uwielbiana przez wegetarian i wegan soja świetnie zastępuje białko pochodzenia zwierzęcego. Obniża poziom cholesterolu we krwi, chroni przed miażdżycą i chorobami serca, ale to nie wszystko. Jakie jeszcze właściwości ma soja?
Suplementy diety w menopauzie
Rola soi jako naturalnego hormonu była nagłaśniana przez wiele lat, ponieważ zawiera ona fitoestrogeny, które są działają podobne do żeńskich hormonów płciowych - estrogenów. Z tego względu soja łagodzi objawy menopauzy. Preparaty, które zwierają te bezcenne związki zmniejszają potliwość, uderzenia gorąca i regulują zaburzenia snu.
Ryzyko wystąpienia raka piersi
Naukowcy z National University w Singapurze, Cancer Research w Wielkiej Brytanii i National Cancer Institute w Stanach Zjednoczonych potwierdzili, że dieta bogata w produkty sojowe może chronić kobiety przed rakiem piersi. Wyniki badań zostały opublikowane w czasopiśmy ,,Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention". Soja jest źródłem fitoestrogenówh, które - jak podkreślają naukowcy - chronią przed rakiem piersi u zwierząt. Badania zostały przeprowadzone na 406 kobietach.
Wpływ na tarczycę
Osoby z niedoczynnością tarczycy powinny unikać spożywania soi. Co więcej, dzieci, które spożywają soję w postaci mleka dla niemowląt, mogą mieć większe ryzyko wystąpienia problemów z tarczycą w późniejszym wieku.
Przetworzona soja
Podobnie jak w przypadku pszenicy, problem związany z soją polega na tym, że występuje ona w formie przetworzonej w przekąskach, ciasteczkach i alternatywach dla mięsa. Najlepiej wybierać ekologiczne produkty sojowe lub samemu przygotować z jej nasion pyszne potrawy.
Źródło kompletnego białka
Soję uważa się za prawie idealny ekwiwalent protein zwierzęcych, jeśli chodzi o jakość białka. Jest polecana przez trenerów i dietetyków - zawiera witaminy z grupy B oraz cenne dla naszego organizmu pierwiastki takie jak magnez, potas, wapń, żelazo i fosfor.
Olej z soi
Jest stosowany zarówno w kuchni jak i w kosmetyce, gdyż posiada właściwości przeciwzapalne i oczyszczające. Jest bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Obniża poziom złego i podwyższa poziom dobrego cholesterolu. Zapobiega miażdżycy, zawałowi serca i chorobom układu sercowo - naczyniowego.
Duża ilość białka z małą ilością tłuszczu
100 g soi ma 173 kalorie, 9 g tłuszczu, 10 g węglowodanów (z których 6 to błonnik) i 17 g białka.
Spożycie soi w Azji
Japończycy i Chińczycy jedzą 10 gramów białka sojowego dziennie (a niektóre grupy nawet 50 gramów). Duża ilość spożywanej soi jest w postaci sfermentowanej, co sprawia, że jest zdrowszym wyborem.