Wydłużają życie. Osoby, które jedzą regularnie są szczuplejsze i rzadziej chorują na raka

Długo żyjące społeczności Grecji oraz pewnych obszarów Włoch, jak również niższa częstotliwość występowania chorób sercowo-naczyniowych wśród ich mieszkańców, spowodowały wzrost popularności oliwy, która zdobywa coraz większe uznanie. Warto zwrócić uwagę nie tylko na ten cenny płyn, ale również na owoce, z których jest wyciskana.

W skład oliwek wchodzi aż 74 proc. kwasu oleinowegoW skład oliwek wchodzi aż 74 proc. kwasu oleinowego
Źródło zdjęć: © Getty Images

Oliwa jako źródło substancji sprzyjających zdrowiu

Kraje takie jak Hiszpania, Grecja czy Włochy, będące wiodącymi producentami i dostawcami oliwy na europejski rynek, obserwują rosnącą popularność tego produktu nie tylko dzięki jego smakowym walorom, ale również ze względu na korzyści zdrowotne.

Oliwa jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3, które stanowią około 87% jej składu. Wśród nich znajdują się kwas linolenowy, oleinowy, palmitynowy i linolowy. Oprócz kwasów tłuszczowych, w oliwie występują również związki fenolowe takie jak kwasy fenolowe, lignany czy flawonoidy, które są dostępne również w samych oliwkach.

Dzięki obecności bioaktywnych składników w oliwie i oliwkach, mieszkańcy rejonów Morza Śródziemnego, przynależący do tak zwanych niebieskich stref, żyją dłużej i cierpią na choroby układu krążenia oraz otyłość rzadziej niż w innych regionach.

Składniki obecne w oliwkach

W skład oliwek wchodzi aż 74 proc. kwasu oleinowego, który jest jednonienasyconym kwasem tłuszczowym i posiada właściwości przeciwzapalne.

Oliwki zawierają związki o silnym działaniu przeciwzapalnym
Oliwki zawierają związki o silnym działaniu przeciwzapalnym © Pixabay

Oliwki zawierają również kwercetynę i oleokantal, a także hydroksytyrosol i oleuropeinę. Oleokantal jest enzymem, który pomaga łagodzić ból stawów i może być pomocny przy innych bólach. Zgodnie z badaniami, dzienna porcja 50 g oliwek lub oliwy jest równoważna 10% zalecanej dobowej dawki ibuprofenu.

Inne korzyści, które przynoszą oliwki:

  • badanie opublikowane w "Psycholog Today" wykazało, że osoby spożywające jednonienasycone kwasy tłuszczowe mają wyższy poziom acetylocholiny, neuroprzekaźnika wpływającego na uczenie się i pamięć,
  • dostarczają witamin z grupy B, niezbędnych dla prawidłowo funkcjonującego układu nerwowego,
  • związki fenolowe, hydroksytyryzol i oleuropeina poprawiają działanie wątroby oraz serca,
  • jednonienasycone kwasy tłuszczowe zmniejszają poziom ''złego'' cholesterolu, chroniąc przed miażdżycą i poprawiając stan naczyń krwionośnych, co potwierdza badanie opublikowane w "Lipids in Health and Disease",
  • są źródłem błonnika, który wspomaga układ pokarmowy i chroni przed chorobami serca,
  • jedno z badań wykazało, że stosowanie ekstraktu z oliwek u osób z grupy ryzyka RZS przyczyniło się do złagodzenia bólu stawów.

Inne badanie na osobach z reumatoidalnym zapaleniem stawów RZS, w którym używano kapsułek z ekstraktem oliwnym przez 24 tygodnie, również wykazało zmniejszenie objawów zapalnych u niemal 40% uczestników.

Pamiętajmy, że mimo braku dostępu do świeżych owoców w Polsce, lepiej unikać oliwek bez pestek lub nadziewanych, które mogą mieć wysoką zawartość sodu i niepożądane dodatki, w tym nasycone kwasy tłuszczowe. Lepiej wybierać oliwki z pestką, które są smaczniejsze i zdrowsze.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Wyślij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka