Wypróbuj jesienny detoks sezonowymi produktami

Jakie potrawy kojarzą nam się z jesienią? Sycące gulasze, pożywne zupy, duszone mięsa, sosy z grzybów i pachnące korzennymi przyprawami wypieki. Większość naszych ulubionych dań jest jednak tucząca, dlatego zamiast o dogadzaniu sobie, warto pomyśleć o jesiennym detoksie.
Ta pora roku to dobry czas na oczyszczanie organizmu. Wiele sezonowych produktów to tzw. superfood, czyli pokarmy posiadające niezwykłe właściwości odżywcze. Dzięki nim pozbędziemy się nagromadzonych toksyn i dostarczymy organizmowi cennych wartości. Naturalne oczyszczanie organizmu jesienią to też dobry pomysł na wzmocnienie odporności. Superprodukty są źródłem witamin i mikroelementów, które pomogą nam przetrwać sezon infekcji. Oto lista 6 detoksykujących sezonowych produktów, które powinny stać się częścią naszej diety o tej porze roku.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie soku z warzyw / Shutterstock
Sylwia Stachura

/ 6Jabłka

Są tanie, pyszne, łatwo dostępne i pełne witamin. Jeśli akcje społeczne jeszcze nie przekonały cię do jedzenia jabłek, powinieneś zrobić to teraz. Owoc wielkości pięści ma tylko 80 kalorii, ale zawiera wapń, potas, fosfor, żelazo, witaminy z grupy B. Jabłka korzystnie wpływają na pracę układu trawienia i ułatwiają wydalanie toksyn z organizmu. Dieta oczyszczająca powinna na nich bazować. Pamiętaj, żeby jeść je ze skórką – to w niej znajduje się najwięcej zdrowych składników.

/ 6Buraki

Obraz
© Zdjęcie buraków / Shutterstock

Chociaż z zewnątrz są mało atrakcyjne, ich wnętrze skrywa bogactwo cennych składników. Intensywny, czerwony kolor to zasługa betaniny. Ten naturalny barwnik ma właściwości przeciwzapalne i korzystnie wpływa na regenerację wątroby. Buraki zawierają antyoksydanty, które ułatwiają odtruwanie organizmu. Według badań składniki w nich zawarte dodają sił witalnych, dzięki czemu możemy dłużej trenować. Podczas ćwiczeń fizycznych pocimy się, co z kolei usprawnia proces oczyszczania organizmu z toksyn. W jakiej formie spożywać te warzywa przed treningiem? Najlepszy będzie sok.

/ 6Jarmuż

Obraz
© Zdjęcie jarmużu / Shutterstock

Gwiazda wśród warzyw kapustowatych. Jego popularność nie jest bezpodstawna. Wspomaga proces trawienia, obniża poziom cholesterolu i chroni przed nowotworami. Zielone liście są pełne witamin i minerałów, które ułatwiają usuwanie toksyn z organizmu. Jarmuż można jeść na surowo jak sałatę oraz na ciepło. Smacznym dodatkiem do obiadu są liście ugotowane na parze. Można go również dodać do zup warzywnych. Pomysłów na dania z jarmużem jest naprawdę wiele.

/ 6Żurawina

Obraz
© Zdjęcie żurawiny / Shutterstock

Małe, czerwone owoce o charakterystycznym, lekko cierpkim smaku są jednym z najlepszych leków na choroby układu moczowego. Żurawina działa antybakteryjnie i antywirusowo, a przy tym jest źródłem witaminy C, błonnika i antyoksydantów. Regularne spożywanie jej owoców przyczynia się do minimalizowania ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych. Wspomaga również oczyszczanie organizmu, dlatego powinniśmy uwzględnić ją w jesiennej diecie. Można jeść ją na słodko i na wytrawnie. Pasuje do mięs i serów, ale jest też świetnym dodatkiem do ciast. Warto zaopatrzyć się w naturalny sok z żurawiny i pić go każdego dnia dla wzmocnienia odporności.

/ 6Kapusta

Obraz
© Zdjęcie kapusty / Shutterstock

Kapusta wydaje się zwyczajnym warzywem, ale w rzeczywistości to bomba witaminowa. Wykazuje niezwykłe właściwości w zapobieganiu nowotworom. Idealnie nadaje się też na jesienny detoks, ponieważ neutralizuje szkodliwe substancje w naszym organizmie. Dzięki właściwościom moczopędnym oraz zawartości siarki pozwala pozbyć się toksyn i nadmiaru wody. Jedząc regularnie kapustę, będziemy czuć się lekko, a nasza skóra stanie się promienna i zdrowa.

/ 6Słodkie ziemniaki

Obraz
© Zdjęcie batatów / Shutterstock

Bataty, czyli słodkie ziemniaki, są produktem charakterystycznym dla kontynentu amerykańskiego. Coraz częściej pojawiają się też w polskich sklepach. Zawierają błonnik, który jest niezbędny dla skutecznej detoksykacji organizmu. Bataty wzmacniają odporność, dlatego powinniśmy spróbować ich właśnie w okresie grypowym. Jakie dania można z nich przygotować? Słodkie ziemniaki są idealne na pieczone frytki – trzeba je pokroić, skropić oliwą i przyprawić ulubionymi ziołami (np. chili, rozmarynem) i upiec w piekarniku. Można też dodawać je do zup i gulaszy.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka