Wypróbuj jesienny detoks sezonowymi produktami
Jakie potrawy kojarzą nam się z jesienią? Sycące gulasze, pożywne zupy, duszone mięsa, sosy z grzybów i pachnące korzennymi przyprawami wypieki. Większość naszych ulubionych dań jest jednak tucząca, dlatego zamiast o dogadzaniu sobie, warto pomyśleć o jesiennym detoksie.
Ta pora roku to dobry czas na oczyszczanie organizmu. Wiele sezonowych produktów to tzw. superfood, czyli pokarmy posiadające niezwykłe właściwości odżywcze. Dzięki nim pozbędziemy się nagromadzonych toksyn i dostarczymy organizmowi cennych wartości. Naturalne oczyszczanie organizmu jesienią to też dobry pomysł na wzmocnienie odporności. Superprodukty są źródłem witamin i mikroelementów, które pomogą nam przetrwać sezon infekcji. Oto lista 6 detoksykujących sezonowych produktów, które powinny stać się częścią naszej diety o tej porze roku.
Jabłka
Są tanie, pyszne, łatwo dostępne i pełne witamin. Jeśli akcje społeczne jeszcze nie przekonały cię do jedzenia jabłek, powinieneś zrobić to teraz. Owoc wielkości pięści ma tylko 80 kalorii, ale zawiera wapń, potas, fosfor, żelazo, witaminy z grupy B. Jabłka korzystnie wpływają na pracę układu trawienia i ułatwiają wydalanie toksyn z organizmu. Dieta oczyszczająca powinna na nich bazować. Pamiętaj, żeby jeść je ze skórką – to w niej znajduje się najwięcej zdrowych składników.
Buraki
Chociaż z zewnątrz są mało atrakcyjne, ich wnętrze skrywa bogactwo cennych składników. Intensywny, czerwony kolor to zasługa betaniny. Ten naturalny barwnik ma właściwości przeciwzapalne i korzystnie wpływa na regenerację wątroby. Buraki zawierają antyoksydanty, które ułatwiają odtruwanie organizmu. Według badań składniki w nich zawarte dodają sił witalnych, dzięki czemu możemy dłużej trenować. Podczas ćwiczeń fizycznych pocimy się, co z kolei usprawnia proces oczyszczania organizmu z toksyn. W jakiej formie spożywać te warzywa przed treningiem? Najlepszy będzie sok.
Jarmuż
Gwiazda wśród warzyw kapustowatych. Jego popularność nie jest bezpodstawna. Wspomaga proces trawienia, obniża poziom cholesterolu i chroni przed nowotworami. Zielone liście są pełne witamin i minerałów, które ułatwiają usuwanie toksyn z organizmu. Jarmuż można jeść na surowo jak sałatę oraz na ciepło. Smacznym dodatkiem do obiadu są liście ugotowane na parze. Można go również dodać do zup warzywnych. Pomysłów na dania z jarmużem jest naprawdę wiele.
Żurawina
Małe, czerwone owoce o charakterystycznym, lekko cierpkim smaku są jednym z najlepszych leków na choroby układu moczowego. Żurawina działa antybakteryjnie i antywirusowo, a przy tym jest źródłem witaminy C, błonnika i antyoksydantów. Regularne spożywanie jej owoców przyczynia się do minimalizowania ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych. Wspomaga również oczyszczanie organizmu, dlatego powinniśmy uwzględnić ją w jesiennej diecie. Można jeść ją na słodko i na wytrawnie. Pasuje do mięs i serów, ale jest też świetnym dodatkiem do ciast. Warto zaopatrzyć się w naturalny sok z żurawiny i pić go każdego dnia dla wzmocnienia odporności.
Kapusta
Kapusta wydaje się zwyczajnym warzywem, ale w rzeczywistości to bomba witaminowa. Wykazuje niezwykłe właściwości w zapobieganiu nowotworom. Idealnie nadaje się też na jesienny detoks, ponieważ neutralizuje szkodliwe substancje w naszym organizmie. Dzięki właściwościom moczopędnym oraz zawartości siarki pozwala pozbyć się toksyn i nadmiaru wody. Jedząc regularnie kapustę, będziemy czuć się lekko, a nasza skóra stanie się promienna i zdrowa.
Słodkie ziemniaki
Bataty, czyli słodkie ziemniaki, są produktem charakterystycznym dla kontynentu amerykańskiego. Coraz częściej pojawiają się też w polskich sklepach. Zawierają błonnik, który jest niezbędny dla skutecznej detoksykacji organizmu. Bataty wzmacniają odporność, dlatego powinniśmy spróbować ich właśnie w okresie grypowym. Jakie dania można z nich przygotować? Słodkie ziemniaki są idealne na pieczone frytki – trzeba je pokroić, skropić oliwą i przyprawić ulubionymi ziołami (np. chili, rozmarynem) i upiec w piekarniku. Można też dodawać je do zup i gulaszy.