5 najbardziej trujących grzybów w Polsce. Koniecznie musisz je znać
Trujące grzyby bywają łudząco podobne do tych jadalnych. Nawet doświadczeni grzybiarze mogą się pomylić. Można za to słono zapłacić. Zjedzenie trujących grzybów może doprowadzić do nieodwracalnych uszkodzeń wątroby, zaburzeń akcji serca i oddychania, aż po śmierć.
Jeśli podejrzewasz, że mogłeś spożyć jeden z nich, natychmiast wezwij pomoc lekarską.
Sprawdź, jakich grzybów powinieneś się wystrzegać. Zobacz galerię.
Zobacz też: Upośledza pracę wątroby. Tworzy zmiany w postaci blizn.
Piestrzenica kasztanowata
Znana jest również pod nazwą babi uch, babieusz czy grzyb majowy. Występuje na terenach niżowych lub na niskich terenach górskich w lasach iglastych. Mniej wprawionemu oku może pomylić się ze smardzem. Też ma brązowy kolor i pomarszczoną główkę.
Zjedzenie go nie musi powodować zgonu, jednak niesie za sobą poważne konsekwencje zdrowotne. Po spożyciu piestrzenicy wystąpią mocne bóle brzucha. W skrajnych przypadkach może dojść do uszkodzenia szpiku kostnego lub utraty wzroku.
Zobacz też: Mikstura wymiatająca złogi z jelit. Prosty przepis.
Muchomor plamisty
Jest silnie trujący. Posiada te same substancje toksyczne, co muchomor czerwony, tylko w większym stężeniu. Występuje przeważnie w lasach liściastych od lipca do listopada. Owocnik osiąga średnicę od 4 do 12 cm. Jest brązowy i pokryty białymi, nierównymi plamami.
Ma biały miąższ. W zapachu przypomina ziemniaki lub rzodkiewkę. Często mylony jest z muchomorem czerwieniejącym lub twardym. Spożycie go może wywoływać zaburzenia neuropsychotropowe.
Zobacz też: Jedzenie, które grozi rewolucją żołądkową. GIS wydaje ostrzeżenie.
Muchomor jadowity
Występuje przede wszystkim w górskich lasach iglastych. Możemy spotkać go pod świerkami i sosnami. Owocnik osiąga rozmiary od 6 do 10 cm. Ma nieregularny brzeg i pokryty jest dużymi łatkami. Podobny jest do muchomora wiosennego lub do bardzo młodych pieczarek.
Zawiera trujące oligopeptydy (fallotoksyny i amatoksycny). Jego spożycie może powodować zatrucie cytotropowe, które uszkadza wątrobę i nerki.
Zobacz też: Sprawdź, o czym może świadczyć metaliczny posmak.
Zasłonak rudy
Pochodzi z rodziny zasłonakowatych. Rośnie przeważnie w lasach liściastych od sierpnia do października. Występuję pod dębami, bukami i brzozami. Z wyglądu przypomina nieco gąskę. Jest to gatunek zagrożony i rzadko możemy spotkać go w Polsce. Jednak trzeba na niego uważać.
Substancje, jakie zawiera są wyjątkowo trujące. Zjedzenie może prowadzi to do ciężkich uszkodzeń nerek i zgonów. W przypadku tego grzyba objawy zatrucia mogą pojawić się po kilku dniach, a nawet tygodniach.
Muchomor sromotnikowy
Uchodzi za najbardziej trujący gatunek w naszym kraju. Substancje zawarte w jednym grzybie mogą zabić nawet kilka osób. Występuje na terenie całego kraju. Spożycie jego miąższu kończy się zgonem, nawet po wdrożeniu natychmiastowego leczenia.
Ludzki organizm nie jest w stanie rozłożyć toksyn z tego muchomora. Muchomor sromotnikowy powoduje zatrucia cyklopeptydowe i cytotoksyczne. Główną toksyną odpowiedzialną za zatrucie po spożyciu tego muchomora jest alfa-amanityna.
Ma przyjemny zapach, bytują na nim owady i ślimaki. Owocnik osiąga od 5 do 15 cm. Kształt może być kulisty, dzwonkowaty, a nawet łukowaty.
Może mieć biało-zielony kolor, ma gładką strukturę, a pod pierścieniem pokryty jest łuskami. Często mylony z gołąbkiem zielonawym i gąską zieloną.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.