Trwa ładowanie...

Przez 10 dni piłam zakwas z buraków. Oto efekty

Stale rośnie grono osób zachwalających zalety zakwasu buraczanego. Mówi się o nim, że to "złoto z natury", "idealny probiotyk", "eliksir zdrowia", "bomba witaminowa". Bywa też rekomendowany jako napój odmładzający, wzmacniający odporność i o silnym działaniu antynowotworowym. Ile w tym prawdy? Postanowiłam to sprawdzić, robiąc swój pierwszy w życiu zakwas z buraka i pijąc go codziennie przed śniadaniem przez 10 dni.

Zobacz film: "Kiszonki pomogą w walce z lękiem społecznym"

spis treści

1. Zakwas z buraków to nie to samo co sok z buraków

Zakwas z buraków różni się smakiem od soku z buraków kupionego w sklepie. Jest więc szansa, że nawet ktoś, kto nie przepada za czerwonymi burakami, może go polubić. Gotowe soki ze sklepu są raczej mdłe i mogą być trudne do przełknięcia nawet dla kogoś, kto – jak ja – lubi czerwone buraki. Nigdy nie jestem w stanie dopić go do końca. Natomiast zakwas buraczany ma ostry, rześki i pobudzający smak.

Zakwas z buraków warto pić codziennie na czczo
Zakwas z buraków warto pić codziennie na czczo (Materiały własne)

Co więcej, jeśli ktoś lubi czosnek i aromat takich przypraw jak ziele angielskie czy liść laurowy, to może dodać ich więcej i wzmocnić doznania smakowe. Poza tym zakwas buraczany nie jest pasteryzowany jak soki dostępne w dyskontach. Powstaje on w procesie kiszenia buraków i za sprawą fermentacji, za którą odpowiedzialne są bakterie kwasu mlekowego.

Z całą pewnością te gotowe buraczane soki w butelkach ze sklepu, nawet z innymi dodatkami (jabłko czy marchew), nie są tak smaczne, jak właśnie on. Dlatego zachęcam was do przygotowania swojego napoju. Lista jego zalet jest bardzo długa!

2. Zakwas buraczany zamiast energetyku

Burak ma w sobie potencjał, po który warto sięgnąć, kiedy zależy nam na lepszej kondycji organizmu. Sportowcy zdecydowanie znajdą w nim sprzymierzeńca w walce o wydolność. Brytyjscy badacze z Uniwersytetu w Exeter twierdzą, że dzięki niemu może się ona poprawić aż o 30 proc., dlatego warto go pić przed treningiem.

Zakwas buraczany zyskuje zwolenników
Zakwas buraczany zyskuje zwolenników (Mat.własne)

- Są różne badania na ten temat, ale największą efektywność obserwowano w ilości 300-500 ml zakwasu buraczanego wypijanego 2-3 godziny przed wysiłkiem - precyzuje Monika Prześlakowska, dietetyk i psychodietetyk z Follow Your Dreams.

Przyznaję, że po kilku dniach picia szklanki zakwasu przed śniadaniem, nie czułam dużego zmęczenia w czasie biegania po pracy. 5 km pokonywałam z lekkością i miałam ochotę na więcej. Po prostu czułam, że mam tę moc! Zamiast więc sięgać po energetyki o wątpliwym składzie i chemicznym smaku, lepiej samemu zrobić sobie domowy energetyk w postaci zakwasu buraczanego.

3. Kwas z buraków ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe

Zakwas buraczany zachwala się ze względu na to, że pozytywnie wpływa na unormowanie poziomu ciśnienia we krwi. To zresztą wykazali naukowcy z Uniwersytetu Królowej Marii w Londynie. Już po dwóch tygodniach obserwacji u uczestników zauważono znaczny spadek nadciśnienia tętniczego. Tego jednak nie potwierdzam, bo nie mam problemów z ciśnieniem.

Na pewno zauważyłam, że ten intensywny w kolorze i smaku napój działa też uspokajająco i wspomagająco w zaburzeniach snu. Od kiedy go piję, zaczęłam zasypiać jak niemowlę, budzić się wypoczęta, a rano nie potrzebuję kawy na rozbudzenie. Co zaskakujące okazało się dla mnie samej, nie miałam nawet na nią ochoty!

Zakwas nadaje się do picia po 5 dniach
Zakwas nadaje się do picia po 5 dniach (Mat. własne)

Specjaliści uważają, że zakwas z buraków pozytywnie wpływa nie tylko na układ krążenia, ale że też ma silne działanie antynowotworowe. Badania, które przeprowadzono na Uniwersytecie Harvarda, wykazały, że betanina (barwnik buraczany) opóźnia rozrost komórek rakowych w przypadku raka piersi czy raka prostaty.

Do tego zakwas buraczany ma w sobie wiele antyoksydantów (przeciwutleniaczy), które niszczą wolne rodniki i zapobiegają wielu chorobom. Jest on bogatym źródłem żelaza, witamin C, A, E, B6, K, kwasu foliowego, potasu, magnezu czy fosforu.

Pijąc go, lepiej poradzisz sobie z przeziębieniem, ponieważ moc zakwasu wspomaga tu naturalny antybiotyk w postaci czosnku. Kiedy czułam, że choroba zaczyna mnie rozkładać, sięgnęłam wieczorem po dodatkową szklankę buraczanego płynu i rano obudziłam się z o wiele lepszym samopoczuciem.

4. Burak to eliksir młodości i naturalny kosmetyk

Regularne picie zakwasu z buraków pozytywnie wpływa na kondycję skóry i pozwala pozbyć się wyprysków. To dzięki właściwościom przeciwzapalnym i detoksykacyjnym. Faktycznie, już na drugi dzień kuracji zakwasem buraczanym zauważyłam, że cera stała się bardziej promienna i odzyskała witalność. Po dłuższym stosowaniu moja skóra wyglądała jak po drogim, ekskluzywnym zabiegu intraceuticals. Polecam więc kurację osobom, które mają ziemistą cerę i pozbawioną blasku – zakwas buraczany naprawdę działa i doda buzi zdrowych rumieńców!

Jest on idealny dla przyszłych mam, jak zauważa dietetyk.

- Ma w sobie dużą zawartość kwasu foliowego i żelaza, których poziom w organizmie w okresie ciąży spada. Natomiast zakwas z powodzeniem uzupełnia te niedobory - mówi ekspert Monika Prześlakowska.

Nie bez znaczenia jest to, że ma lekko kwaśny smak, bo jak wiadomo, kobiety w ciąży mają ochotę na kwaśne i kiszone. Gdybym wcześniej go odkryła, to w czasie ciąży nie pochłaniałabym aż takich ilości kiszonych ogórków i kiszonej kapusty, które mogą przecież powodować nieprzyjemne wzdęcia.

À propos… nie zdziwcie się i nie wystraszcie, kiedy w czasie kuracji tym eliksirem z buraków mocz…i "cała reszta", zmienią zabarwienie na bordowy kolor. Buraki mają w sobie silny barwnik i taki tego efekt. Niech was też nie zaskoczy, że częściej będziecie korzystać z toalety, ponieważ zakwas z buraków reguluje przemianę materii, a tym samym wspiera odchudzanie.

Pij szklankę zakwasu z buraka dziennie
Pij szklankę zakwasu z buraka dziennie (Mat. własne)

Przekonałam was? Zatem przygotujcie swój własny zakwas buraczany! Tani, smaczny i pełen zdrowia.

5. Przepis na zakwas buraczany

Robi się go zaledwie 10 minut i najlepiej ten zdrowy eliksir przygotować w dużym słoju lub kamionkowym garnku. Osobiście wybrałam duży słój, żeby móc obserwować dzień po dniu to, jak powstaje mój zakwas. Weźcie 1 kg buraków, 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe i 3 ziarenka ziela angielskiego.

Surowe buraki trzeba umyć, obrać i pokroić w kawałki. Wkładamy je do naczynia, dorzucamy czosnek i resztę przypraw i zalewamy litrem lekko słonej wody (musi być przegotowana i ostudzona).

Następnie przykrywamy naczynie i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 4 – 5 dni. Po tym czasie odcedzamy buraki z zakwasu, który przelewamy do butelek i trzymamy potem w lodówce. I tyle!

Dodam, że było mi szkoda wyrzucić odcedzone buraki, więc zalałam je świeżą solanką. Aromatyczny zakwas tym razem powstał już po 3 dniach i też był smaczny. Z buraków można też ugotować barszcz lub zetrzeć je na tarce i podać do obiadu jako dodatek do mięsa.

Pijcie codziennie szklankę zakwasu przed śniadaniem i dajcie znać, czy poczuliście różnicę w samopoczuciu tak jak ja. Natomiast dietetyk Monika Prześlakowska podpowiada, żeby przygodę z zakwasem buraczanym zacząć od mniejszej ilości i rozcieńczyć go np. wodą, bo nie wszyscy są gotowi od razu wypić szklankę. Na zdrowie!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.