Zalegają godzinami w żołądku, zapychają jelita. Lepiej nie przesadzać

Od momentu, gdy jedzenie trafi do naszych ust, cały proces trawienia może trwać aż kilka dni. Pasaż z żołądka do jelita cienkiego zajmuje nawet od sześciu do ośmiu godzin, a na pokonanie samego jelita grubego potrzeba niekiedy aż 36 godzin. Niektóre z produktów mogą jednak zalegać w jelitach wyjątkowo długo, a objawem tego są przykre dolegliwości.

Obciążają jelita i powodują problemy trawienneObciążają jelita i powodują problemy trawienne
Źródło zdjęć: © Getty Images

Nie tylko trawienie

Jelita odpowiadają za wiele funkcji – w jelicie cienkim dochodzi do trawienia białek, tłuszczów i węglowodanów oraz przyswojenia składników odżywczych, wody, elektrolitów, witamin i minerałów.

Jelito grube w dużej mierze odpowiada za usuwanie toksyn z organizmu, ale też produkcję witaminy B12 czy witaminy K. Jelita mają wpływ na funkcje odpornościowe i w aż 95 proc. odpowiadają za produkcję serotoniny, hormonu szczęścia.

Niektóre z naszych wyborów żywieniowych mogą być zatem wsparciem dla jelit, podczas gdy inne – zaburzać ich funkcjonowanie i narażać organizm na dużo większe szkody.

Jak prawidłowo gotować fasolę? Kilka zasad, o których warto pamiętać

Wzdęcia, gazy, bóle? Tak jelita się buntują

Których produktów jelita wyjątkowo nie lubią, bo zalegają w nich godzinami?

Fast food

Pizza czy hamburger to mieszkanka białka zwierzęcego, tłuszczów i węglowodanów. Tłuste, czerwone mięso, zwłaszcza wołowe i wieprzowe, obciąża jelita, podobnie jak pełnotłusty nabiał pod postacią sera. Ten dodatkowo może powodować przykre dolegliwości trawienne z powodu laktozy lub kazeiny, które nie są tolerowane przez część populacji.

Co więcej, częste spożywanie takich produktów negatywnie wpływa na różnorodność mikroorganizmów zamieszkujących nasze jelita. Skutkiem tego może być nasilenie dolegliwości jelitowych i problemy z trawieniem w przyszłości.

Grzyby

Badania dowodzą, że choć mają ogromny potencjał prozdrowotny dla człowieka, to dla układu trawiennego bywają katorgą. Białko obecne w grzybach nie jest dla organizmu łatwe do strawienia, ale to nie wszystko.

Chityna, budulec ścian komórkowych grzybów najdłużej zalega w żołądku. Jednak jeśli połączymy leśny przysmak z serami, tłustą śmietaną czy masłem, to obciążymy także jelita i wydłużymy cały proces trawienia.

Orzechy

Choć orzechy to źródło cennych kwasów tłuszczowych, to problemem jest ich nadmiar. Jedna garść za dużo może przyczynić się do wystąpienia wzdęć, bólu brzucha i nudności. Wszystko przez fityniany i garbniki obecne w orzechach.

Co gorsza, przekąski na bazie orzechów, takie jak solone fistaszki, karmelizowane migdały czy orzechy w panierce smażonej na głębokim tłuszczu stanowią dodatkowe wyzwanie dla jelit.

Tłuste smażone potrawy, pełnotłusty nabiał i czerwone mięso są ciężkie do strawienia
Tłuste smażone potrawy, pełnotłusty nabiał i czerwone mięso są ciężkie do strawienia © Pixabay

Strączki

Cenne źródło białka i mikroelementów, zarazem jednak mogą ciężkostrawne z uwagi na obecność fitynianów, saponin, **lektyn.

Ponadto nasze jelito cienkie nie wytwarza enzymów rozkładających wiązania alfa-glikozydowe, co sprawia, że strączki należą do najdłużej zalegających w naszym układzie trawiennym roślin.

U niektórych osób nawet niewielka ilość fasoli czy grochu spowoduje pojawienie się problemów jelitowych, u innych źródłem dolegliwości może być m.in. nieprawidłowa obróbka nasion roślin strączkowych – jak pomijanie moczenia ich w wodzie czy zbyt krótkie gotowanie. To może prowadzić do pojawienia się gazów, bólu brzucha czy uczucia ciężkości jeszcze wiele godzin po posiłku.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka