Zalety spożywania jogurtów
Jogurt to jedna z najbardziej lubianych przekąsek. Jednak walory smakowe jogurtu to nie wszystko, okazuje się bowiem, że zawiera on w sobie mnóstwo składników, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie, a także wspomagają odchudzanie. Warto zjeść go już na śniadanie.
- 1. Jogurt chroni przed próchnicą
- 2. Jogurt redukuje ciśnienie krwi
- 3. Jogurt chroni przed przeziębieniem
- 4. Jogurt jest źródłem witamin
- 5. Jogurt pomaga zregenerować organizm po treningu
- 6. Jogurt pomaga uzyskać piękną talię
- 7. Jogurt zawiera żywe kultury bakterii
- 8. Jogurty zawierają wapń oraz witaminę D
1. Jogurt chroni przed próchnicą
Jogurt zawiera w swoim składzie kwas mlekowy, który unieszkodliwia bakterie przyczyniające się do erozji szkliwa, a przez to do próchnicy. Częste spożywanie jogurtu, pomimo tego, że zawiera w sobie cukry, nie szkodzi więc naszym zębom.
2. Jogurt redukuje ciśnienie krwi
Specjaliście od żywienia udowodnili, że osoby, które codziennie spożywają nabiał (z niską zawartością tłuszczu mlecznego) nie są tak narażone na wzrost ciśnienia tętniczego we krwi.
Przyczyną problemów z nadciśnieniem jest przede wszystkim zbyt duża ilość sodu w organizmie. Jogurt zaś zawiera w swoim składzie potas, który wyrównuje jego poziom.
3. Jogurt chroni przed przeziębieniem
Naukowcy odkryli, że bakterie, które znajdują się w jogurcie pobudzają aktywność komórek odpornościowych. Dlatego też wystarczy spożywać mały kubeczek jogurtu dziennie, by skutecznie zabezpieczyć się przed chorobą.
4. Jogurt jest źródłem witamin
Częste spożywanie jogurtu pozwala dostarczyć organizmowi cennych składników odżywczych.
Przekąska ta zawiera w swoim składzie m.in. witaminę B2, B5 oraz B12. Ponadto jogurt jest źródłem fosforu oraz potasu, cynku, a także wapnia.
5. Jogurt pomaga zregenerować organizm po treningu
Jogurt jest polecany jako przekąska po intensywnych ćwiczeniach. Porcja jogurtu naturalnego zawiera białka oraz węglowodany w idealnych proporcjach.
Dzięki temu organizm otrzymuje wszystko to, czego potrzebuje, aby uzupełnić ubytki energetyczne oraz zregenerować mięśnie.
6. Jogurt pomaga uzyskać piękną talię
Jogurt jest źródłem wapnia, który ogranicza wydzielanie kortyzolu. Jest to hormon odpowiedzialny za gromadzenie tkanki tłuszczowej w okolicy pasa.
Jeśli nie zapomnimy przy tym o systematycznych ćwiczeniach, będziemy mogli cieszyć się płaskim brzuchem. Ponadto, proteiny zawarte w porcji jogurtu nie pozwalają wykorzystać białka mięśniowego na cele energetyczne.
7. Jogurt zawiera żywe kultury bakterii
Coraz częściej możemy usłyszeć w reklamach o tym, że dany jogurt zawiera żywe kultury bakterii. Co to oznacza?
Wspomniane żywe kultury bakterii są probiotykami. Zagnieżdżają się one w naszym przewodzie pokarmowym, wspomagają trawienie i wytwarzają witaminę K.
Chronią także przed niebezpiecznymi dla zdrowia mikroorganizmami.
8. Jogurty zawierają wapń oraz witaminę D
Jogurty są źródłem wapnia, które wzmacnia nasze kości.
Ponadto, w swoim składzie zawierają witaminę D odpowiedzialną za wchłanianie wapnia.
Jednak nie wszystkie jogurty posiadają te cenne składniki w takim samym stopniu, dlatego warto przed zakupem sprawdzić skład wybranego przez nas produktu.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl