Zamiast smardzów zbierali trujące grzyby. To one spowodowały wzrost zachorowań na SLA

Mieszkańcy jednego z francuskich regionów przez lata zbierali smardze. A przynajmniej tak im się wydawało. Skutek? Zdaniem badaczy przyczyniło się to do 20-krotnego wzrostu zachorowań na stwardnienie zanikowe boczne w tamtym rejonie.

Zamiast smardzów zbierali trujące grzyby. To one spowodowały wzrost zachorowań na SLAZamiast smardzów zbierali trujące grzyby. To one spowodowały wzrost zachorowań na SLA
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Czym jest stwardnienie zanikowe boczne?

Stwardnienie zanikowe boczne (SLA, ALS) to choroba neurologiczna, która dotyka nerwy ruchowe kory i pnia mózgu oraz rdzenia kręgowego. Postępująca degeneracja mięśni oraz neuronów w mózgu odpowiedzialnych za ruch powoduje z czasem trwałą niepełnosprawność chorego. W ostatnich stadiach choroby większość mięśni w ciele chorego jest sparaliżowana, uszkodzone są także m.in. nerwy odpowiedzialne za oddychanie.

SLA jest rzadką chorobą, na którą zapada średnio 1 lub 2 osoby na 100 000, dwukrotnie częściej są to mężczyźni. Około 10 proc. chorych cierpi na postać dziedziczną SLA.

Przyczyna SLA sporadycznego (nieuwarunkowanego genetycznie) wciąż nie została przez naukowców jednoznacznie określona. Mówi się, że na wystąpienie stwardnienia zanikowego bocznego mogą wpływać po części czynniki genetyczne, jak i środowiskowe. Wśród możliwych przyczyn choroby wskazuje się też schorzenia immunologiczne, a także infekcje wirusowe czy toksyny.

Ten trop naprowadził grupę amerykańsko-francuskich badaczy na wyjątkowe odkrycie źródła SLA w jednej z małych francuskich wiosek.

Zamiast smardzów zbierali piestrzenicę

Badacze postanowili przyjrzeć się mieszkańcom małej francuskiej wioski u podnóża Alp. Tam na przestrzeni lat 1990-2018 zidentyfikowano 14 przypadków stwardnienia zanikowego bocznego. Jednocześnie u dotkniętych chorobą Francuzów nie stwierdzono obecności genetycznych czynników choroby.

Smardze to grzyby jadalne, niedoświadczeni grzybiarze mogą jednak się pomylić
Smardze to grzyby jadalne, niedoświadczeni grzybiarze mogą jednak się pomylić © Getty Images

Również badania – gleby, wody czy powietrza m.in. w kierunku skażenia ołowiem lub radonem nie wykazały żadnych anomalii mogących przyczynić się do zachorowania na SLA. Nie odkryto także narażenia na szkodliwe działanie pola elektromagnetycznego. Jedynie pewne behawioralne (związane ze stylem życia) czynniki zostały przez badaczy odnotowane – m.in. palenie tytoniu.

Dopiero ostatnie badania przeprowadzone na miejscu, ujawniły, co jeszcze łączy 14 pacjentów cierpiących z powodu choroby neurodegeneracyjnej. Wszyscy spożywali dzikie grzyby, uznawane przez nich za smardze (Morchella esculenta).

Połowa z uczestników badania zgłosiła ostre zatrucie po spożyciu grzybów, które okazały się ostatecznie nie smardzami, lecz piestrzenicą olbrzymią (Gyromitra gigas).

To odkrycie potwierdziło hipotezę, że genotoksyny (substancje uszkadzające materiał genetyczny człowieka, przyp.red.) obecne w grzybach mogą powodować degenerację neuronów ruchowych.

Piestrzenica olbrzymia – szkodliwość

Piestrzenica olbrzymia jest grzybem trującym, przez niedoświadczonych grzybiarzy wcale nie rzadko mylonym ze smardzem jadalnym. Zawiera, podobnie jak piestrzenica kasztanowata oraz koronica ozdobna, mykotoksynę – gyromitrynę.

Piestrzenica olbrzymia to grzyb zawierający mykotoksynę
Piestrzenica olbrzymia to grzyb zawierający mykotoksynę © Getty Images

Toksyna powoduje hemolizę hepatocytów, uszkadza komórki wątroby, śledzionę, nerki, szpik kostny i wzrok. To substancja lotna, która ma ulatniać się wskutek odpowiedniej obróbki cieplnej, a nawet suszenia.

Piestrzenica kasztanowata (Gyromitra esculenta), w której zawartość gyromitryny jest wyższa niż w piestrzenicy olbrzymiej, dawniej była sprzedawana na targach i spożywana – również w Polsce. Wskazuje na to zresztą łaciński przymiotnik "esculenta" oznaczający "jadalna". W większości krajów europejskich jej sprzedaż jest jednak zakazana.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka