Zapiekanka makaronowo-ogórkowa
Kuchni wegetariańskiej trudno odmówić oryginalności i polotu. Ciekawym pomysłem jest zapiekanka makaronowa ze świeżym zielonym ogórkiem i sałatą lodową. Pyszne danie, które z powodzeniem można zaserwować przyjaciołom do lampki wina i dobrej muzyki. Ogórek nadaje potrawie ciekawy, orzeźwiający smak, dlatego zapiekanka polecana jest w upalne dni.
Składniki:
- 1 duży świeży ogórek (lub 2 małe),
- mała sałata lodowa,
- 2/3 soczyste pomidory,
- mała czerwona papryka,
- 300 g makaronu świderki,
- mała papryczka chilli,
- świeży koperek,
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, majeranek, oregano, Vegeta lub maggi,
- łyżka oliwy i mąki.
Sposób przygotowania:
Gotujemy makaron świderki zgodnie z instrukcją na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Aby dodać pikantności, do gotującej się wody wrzucamy poszatkowaną papryczkę chilli. Makaron al dente odcedzamy i odstawiamy.
Następnie kroimy w kostkę ogórki zielone, paprykę oraz sparzone i obrane pomidory. Pomidory przyprawiamy dosyć obficie bazylią, oregano, majerankiem, solą i pieprzem. Kilka liści sałaty lodowej rwiemy na małe kawałki, koperek szatkujemy. Wszystko wrzucamy do miski z makaronem i dokładnie mieszamy. Naczynie żaroodporne obtłuszczamy oliwą, by następnie wyłożyć w niej makaronową masę.
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. W tym czasie przygotowujemy sos. Na rozgrzanej patelni wysypujemy mąkę i ciągle mieszając, zarumieniamy ją na złoty kolor. Dolewamy 250 ml wody i ciągle mieszamy, by nie zrobiły się mączaste grudki. Doprawiamy to solą, pieprzem i kilkoma kroplami maggi lub łyżeczką Vegety. Tak przygotowany sos wlewamy do makaronu. Całość wstawiamy do piekarnika na mniej więcej 25 min. Na ostatnie 3/5 minut można ustawić pieczenie odgórne z termoobiegiem. Delikatnie zarumieni się wierzch zapiekanki.