Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Zapiekanka z kaszy gryczanej

Avatar placeholder
Olga Wieczorek 29.09.2014 14:01
Zapiekanka z kaszy gryczanej
Zapiekanka z kaszy gryczanej (Zdjęcie autorstwa Ervins Strauhmanis / CC BY 2.0)

Popularyzowanie walorów żywieniowych kaszy gryczanej to obecnie chleb powszedni. Wytworzona z gryki kasza posiada bardzo duże ilości białka, węglowodanów i składników mineralnych. Szkoda tylko, że mało kto wie, jak przygotować ciekawe danie z kaszy gryczanej. I w taki sposób kasza z sosem mięsnym odchodzi w zapomnienie…

Składniki:

  • 3 torebki kaszy gryczanej (ok. 300 g),
  • ½ puszki zielonego groszku,
  • 2 średnie cebule,
  • 250 g pieczarek,
  • 2 średnie soczyste pomidory,
  • 1 lub 2 ząbki czosnku,
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, oregano (lub majeranek),
  • łyżka sosu sojowego,
  • łyżka oliwy.

Sposób przygotowania:

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Kaszę gryczaną należy ugotować w 3 szklankach wody z odrobiną oleju i soli. Należy pamiętać, że kaszę płuczemy (nawet tę w torebkach) przed wrzuceniem do wrzątku. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut, po tym czasie wyłączamy ogień i pozostawiamy kaszę pod przykryciem przez kolejne 10 minut (prażenie kaszy).

W tym czasie siekamy cebulę, przeciskamy czosnek, parzymy i obieramy pomidory, myjemy bardzo dokładnie pieczarki i kroimy w masywne talarki.

Uprażoną kaszę gryczaną wykładamy do większej miski, dodajemy przeciśnięty czosnek i sos sojowy, potem dokładnie mieszamy i odstawiamy. Na rozgrzanej patelni z oliwą przez kilka minut podsmażamy cebulę i pieczarki, doprawiamy do smaku przyprawami – sami regulujemy pikantność potrawy. Należy zwrócić uwagę, żeby nie „rozmiękczyć” warzyw podczas smażenia – cebula ma się lekko zarumienić, a pieczarki nie mogą zbytnio stracić na objętości.

W naoliwionym naczyniu żaroodpornym należy wyłożyć połowę przygotowanej kaszy gryczanej, następnie pokryć to masą cebulowo-pieczarkową, rozłożyć pokrojone w plastry pomidory i rozsypać zielony groszek. Na wierzch wykładamy pozostałą kaszę gryczaną. Całość posypujemy obficie oregano lub majerankiem. Tak przygotowane danie zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 minut.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze