Zapobiega cukrzycy, miażdżycy. Infekcje będą ci obce, a kilogramy spadną
Zaskakuje słodkim smakiem i bogactwem witamin oraz minerałów, które w sobie zawiera. Ten mały owoc to moc korzyści dla zdrowia. Włączenie go do diety zmniejszy ryzyko cukrzycy, chorób serca i problemów ze wzrokiem, ale przede wszystkim wzmocni odporność.
1. Bogata w witaminy i potas
Sezon infekcyjny nie daje za wygraną, ale dietetycy twierdzą, że jeden owoc może wzmocnić odporność jak żaden inny, a do tego pomóc w utracie wagi. Chodzi o owoc kaki, inaczej nazywany persymoną, który w smaku przypomina melona.
Kaka zaskakuje słodyczą, która wielu przypomina miód. Dietetyk Abigail Roberts zaznacza, że miąższ owocu, który przypomina mango, jest nie tylko pyszny, ale i kryje w sobie moc minerałów i witamin, dlatego warto jeść go jak najczęściej, zwłaszcza w okresie infekcyjnym.
"W jednej 168-gramowej persymonie japońskiej można spożyć 15 proc. dziennej dawki witaminy A i 14 proc. dziennej dawki witaminy C" – mówi dietetyczka w rozmowie z portalem Bulk.
Co więcej, w kace można znaleźć także witaminę E, potas, witaminę K oraz pirydoksynę.
2. Zmniejsza ryzyko miażdżycy, cukrzycy i dobrze działa na wzrok
Persymony są również pełne flawonoli i przeciwutleniaczy, które pomagają pozbyć się z organizmu wszelkich toksyn. W jednym owocu znajduje się około 6 gramów błonnika, który pomaga zmniejszać stan zapalny i wspomaga trawienie oraz pracę układu pokarmowego.
Spożywanie owocu kaki:
- zmniejszy ryzyko chorób serca, takich jak miażdżyca, ponieważ obniża poziom cholesterolu;
- dzięki zawartości luteiny i witaminy A poprawi zdrowie oczu i uchroni przed innymi chorobami wzroku;
- zmniejszy ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.
3. Czy jedzenie określonych produktów naprawdę wzmacnia odporność?
Spożywanie diety bogatej w owoce i warzywa, które mają w sobie wiele minerałów oraz witamin, wspiera układ odpornościowy, a tym samym zapobiega rozwojowi wielu schorzeń i ułatwia powrót do zdrowia po chorobie.
"Nie ma wątpliwości, że zdrowa dieta poprawia odporność na choroby. To, co dostarczasz do swojego organizmu, jest ważne dla ogólnego stanu zdrowia, w tym dla układu odpornościowego" - podkreśla immunolog Cassandra Calabrese z Cleveland Clinic.
Ekspertka wskazuje na produkty, które służą wzmocneniu odporności, czyli tłuste ryby, czosnek, owoce cytrusowe, imbir, kurkuma, brokuły, papryka, szpinak, migdały, nasiona słonecznika.
Patrycja Pupiec, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl