Zapomniane warzywa znowu modne. Działają antyrakowo, zbijają ciśnienie

Znany też jako słonecznik bulwiasty, topinambur zdobywa w ostatnim czasie wielką popularność. Zaczęli go doceniać nie tylko szefowie kuchni, ale również zwykli kucharze-amatorzy, którzy szukają nowych smaków. Topinambur, który kiedyś był równie popularny co dzisiejszy ziemniaki, wraca na salony w wielkim stylu, ale warzywo warto włączyć do diety nie tylko ze względu na modę, ale raczej wartości dla zdrowia.

Bulwa obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi, reguluje ciśnienie, dostarcza witamin, minerałów oraz błonnika. Warzywo poleca się osobom na diecie, a także tym, które mają problemy z sercem i układem krążenia. Słodki, orzechowy smak sprawia, że topinambur może być wykorzystany na wiele sposobów. Bulwy podaje się najczęściej ugotowane, smażone lub pieczone.

Zobacz też: Pierwsze symptomy zazwyczaj ignorujemy. Choroba jest bardzo poważna

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie topinamburu / Shutterstock
Sylwia Stachura

/ 6Jarmuż

Od niedawna jarmuż jest jednym z najpopularniejszych warzyw liściastych. Warto wiedzieć, że nie zawsze tak było – na wiele lat zapomnieliśmy o tym warzywie z rodziny kapustowatych.

Dzięki miłośnikom zdrowego odżywiania jarmuż powrócił do nowoczesnej kuchni i obecnie można go kupić w większości sklepów. Liście jarmużu to skarbnica antyoksydantów, witamin i minerałów. Jedna garść dostarcza sporej dawki żelaza, wapnia oraz witaminy K. Można go jeść na surowo w sałatkach i koktajlach. Świetnie smakuje przyrządzony podobnie do szpinaku, ale prawdziwym hitem są chipsy z jarmużu.

Zobacz też: Młody spotowiec opowiada o zmaganiach z ciężką chorobą. "trzeba było mnie trzymać"

/ 6Skorzonera

Obraz
© Zdjęcie skorzonery / Shutterstock

Mało znane warzywo ma swoje pięć minut. Poszukiwacze tradycyjnych produktów powinni skosztować skorzonery (znanej też jako wężymord). W smaku czarne korzenie przypominają nieco szparagi.

Są bardzo sycące, ale też zdrowe. Dostarczają żelaza, fosforu, potasu, wapnia oraz witamin z grupy B. Skorzonera najlepiej smakuje ugotowana lub upieczona – jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu.

/ 6Brukiew

Obraz
© Zdjęcie brukwi / Shutterstock

W 100 gramach brukwi jest zaledwie 37 kalorii, co czyni ją idealnym produktem dla wszystkich odchudzających się. Brukiew - o czym mało kto wie - powstała ze skrzyżowania rzepy i kapusty.

Smaczne bulwy są źródłem witamin z grupy B, błonnika, zdrowych kwasów tłuszczowych, a także związków mineralnych (m.in. żelaza, wapnia, fosforu). Jedzenie brukwi pozytywnie wpływa na układ pokarmowy i moczowy. Z bulw można wycisnąć zdrowy sok, zrobić surówkę, zupę albo upiec je.

/ 6Pasternak

Obraz
© Zdjęcie pasternaku / Shutterstock

Warzywo, które rzadko ląduje w koszu z zakupami. To błąd, ponieważ pasternak to zdrowy produkt, który może zastąpić ziemniaki w wielu daniach. Korzeń dostarcza białko, witaminę C oraz potas.

Zawiera duże ilości błonnika, który ułatwia trawienie, reguluje poziom cholesterolu we krwi i zapewnia uczucie sytości na wiele godzin. Pasternak w smaku przypomina nieco korzeń pietruszki. Warto jeść go na surowo (np. starty w formie surówki), a także po obróbce termicznej. Można przygotować z niego zupę, upiec jak frytki albo zrobić smaczne puree.

Zobacz też: Zastosują fale dźwiękowe w leczeniu raka. Pomoże tysiącom Polaków?

/ 6Kalarepa

Obraz
© Zdjęcie kalarepy / Shutterstock

Niskokaloryczna kalarepa to popularne warzywo, które mimo wszystko niezbyt często trafia na talerze. Dlaczego? Być może brakuje nam pomysłów na dania z jego wykorzystaniem. Warto jednak przekonać się do kalarepy, aby móc korzystać z jej prozdrowotnych właściwości.

Kalarepa to przede wszystkim źródło wielu substancji o działaniu antynowotworowym. Zawiera również luteinę, która jest bardzo ważna dla zdrowia oczu. Do jedzenia nadaje się nie tylko bulwa, ale również liście, w których znajduje się dużo żelaza. Plastry kalarepy to smaczna i zdrowa przekąska, ale można ją także jeść na ciepło (np. faszerowaną).

/ 6Patison

Obraz
© Zdjęcie patisonów / Shutterstock

Spokrewniony z dynią, cukinią i kabaczkiem, patison wyróżnia się ozdobnym wyglądem. Fantazyjny kształt to jednak nie wszystko – patison ma mało kalorii, dostarcza organizmowi witaminę C, składniki mineralne, a przy tym jest lekkostrawny.

Młode warzywa nadają się do jedzenia na surowo, ale świetnie smakują również w innych daniach. Można je faszerować, smażyć, robić z nich placki i smaczne nadzienia do tart. Patisony warto też marynować, aby cieszyć się ich smakiem przez cały rok.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka