Zapomniany skarb polskich sadów. Dietetycy uwielbiają te małe, cierpkie owoce

Właśnie rozpoczyna się sezon na agrest – nieco zapomniany polski owoc, który oferuje wiele korzyści. Ma wysoką gęstość odżywczą, co oznacza, że mała gramatura przy niewielu kaloriach oferuje zarazem wiele cennych witamin i składników odżywczych. Są dozwolone nawet na najbardziej restrykcyjnych dietach.

Agres jest bardzo zdrowy i ma niewiele kaloriiAgres jest bardzo zdrowy i ma niewiele kalorii
Źródło zdjęć: © Pixabay
Karolina Rozmus

Właściwości agrestu

Agrest, a właściwie porzeczka agrest, to małe, jędrne owoce w kolorze od jasnożółtego aż po intensywnie fioletowy. Dziś są mało popularne i kojarzą się raczej z babcinym kompotem. A szkoda, bo to skarbnica walorów zdrowotnych.

Co siedzi w agreście? Witamina C, witaminy z grupy B, ale też cenny mangan oraz miedź i bogactwo błonnika. Jedna szklanka owoców to zaledwie 66 kcal i mniej niż jeden gram tłuszczu. Taka ilość pokryje połowę naszego dziennego zapotrzebowania na witaminę C i niemal 30 proc. zapotrzebowania na dwa rodzaje błonnika – rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego. Ten pierwszy ma za zadane zmniejszyć uczucie głodu i zapewnić sytość na dłużej, a drugi – wpływa pozytywnie na perystaltykę jelit i rytm wypróżnień.

Dlatego można śmiało powiedzieć, że agrest jest nieoceniony dla osób dbających o zdrowie układu trawiennego, a także pragnących zachować nienaganną figurę. Co więcej, błonnik jest istotny dla utrzymania właściwego poziomu cukru we krwi, ale też cholesterolu, a nawet ciśnienia tętniczego.

Niedoceniany agrest. Pyszny i bardzo zdrowy

Właśnie rozpoczyna się sezon na ten cierpki i zapomniany nieco owoc
Właśnie rozpoczyna się sezon na ten cierpki i zapomniany nieco owoc © Pixabay

To jednak nie wszystko. Dietetycy przekonują, że jest więcej powodów, by sięgać po agrest w sezonie letnim.

Agrest – bogactwo przeciwutleniaczy i fitoskładników

Agrest zawiera przeciwutleniacze, czyli związki hamujące rozwój wolnych rodników, które powodują uszkodzenia komórek. To tzw. stres oksydacyjny. Odpowiada za proces starzenia organizmu, ale może też indukować tworzenie się komórek nowotworowych.

Poza witaminą C w agreście jest jeszcze kilka roślinnych składników odżywczych, czyli fitoskładników chroniących przed rozwojem chorób:

  • antocyjany – roślinne barwniki zmniejszające ryzyko niektórych nowotworów i chorób neurodegeneracyjnych, a także odpowiadające za zdrowy wzrok i drogi moczowe,
  • flawonole (kwercetyna, mirycetyna, kemferol i izoramnetyna) – związane ze zdrowiem układu krążenia i mogące zmniejszać ryzyko udaru,
  • kwasy organiczne – w tym kwas cytrynowy, który blokuje gromadzenie się żelaza w komórkach i może zmniejszać ryzyko nie tylko udaru mózgu, ale też choroby Alzheimera.

Wśród fitoskładników znajduje się też kwas chlorogenowy, który wraz z błonnikiem wpływa na zmniejszenie ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2. Nie tylko obniża poziom cukru po posiłku, ale też wpływa na spowolnienie wchłaniania węglowodanów z posiłków bogatych w skrobię.

A jak jeść agrest? Na pewno nie we wspomnianym babcinym kompocie. By czerpać wszystkie korzyści z tego cierpkiego owocu, na który sezon trwa krótko (rozpoczyna się na początku czerwca i trwa kilka tygodni), warto jeść agrest na surowo. Można dodawać go do owsianki czy sałatek owocowych, a także chrupać jako przekąskę.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka