"Zapychacz żołądka", który Polacy uwielbiają. Tak rujnują wątrobę, trzustkę i nerki

Uwaga na ramen instant - klasyczne danie kuchni japońskiej w wersji "na szybko". Eksperci ostrzegają przed negatywnymi konsekwencjami częstego spożycia tego typu produktów - mogą zwiększać ryzyko chorób serca, nerek, cukrzycy, a nawet prowadzić do rozwoju raka.

Częste spożywanie makaronu instant zwiększa ryzyko rozwoju zespołu metabolicznegoCzęste spożywanie makaronu instant zwiększa ryzyko rozwoju zespołu metabolicznego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

To prawdziwa bomba kaloryczna

Makaron ramen stanowi podstawę słynnej japońskiej zupy o tej samej nazwie, ale jest używany również jako składnik dań mięsnych i warzywnych. Makaron ramen zyskał popularność dzięki Ando Momofuku, który w 1958 roku opracował przepis na ramen instant - gotowy do spożycia jedynie po zalaniu wrzątkiem.

Wiele osób sięga po zupę instant na bazie makaronu ramen ze względu na szybki sposób przygotowania. Jednak dietetycy podkreślają, że to danie niewiele różni się od fast foodów i podobnie jak one - bardzo negatywnie wpływa na nasze zdrowie. W dodatku to prawdziwa bomba kaloryczna. Jedna porcja może zawierać nawet 14 g tłuszczu, w tym blisko 7 g tłuszczu nasyconego, co stanowi około 33 proc. zalecanego dziennego spożycia.

Makaron ramen jest zwykle wytwarzany wyłącznie z mąki pszennej, wody i soli, ale dodatki w zupie instant pozostawiają wiele do życzenia. W składzie mogą znajdować się m.in.: skrobia acetylowana, gluten pszenny, sól, olej sojowy oraz regulatory kwasowości: kwas mlekowy, mleczan sodu, trójpolifosforan sodowy, polifosforan sodu.

Co siedzi w makaronie instant?

Zupki instant to porcja wielu środków konserwujących
Zupki instant to porcja wielu środków konserwujących © Getty Images

Zupy instant - obciążenie nie tylko dla wątroby

Dietetycy wskazują, że dania typu instant to "zapychacze żołądka", szybko zaspokajają głód, ale nie mają żadnych wartości odżywczych ze względu niską zawartość błonnika, witamin, minerałów i białka.

Zupki instant zawierają bardzo duże ilości sodu - w 100 g może być nawet 3678 mg sodu, tymczasem jego nadmiar ma niekorzystny wpływ na nasze zdrowie.

W jednym z badań wykazano, że kobiety, które spożywają zupki chińskie instant, co najmniej dwa razy w tygodniu, są bardziej narażone na rozwój zespołu metabolicznego. Lekarze ostrzegają też, że ze względu na dużą zawartość tłuszczów nasyconych i przetworzonych składników, zupki instant przyczyniają się rozwoju nadciśnienia i zwiększają ryzyko cukrzycy.

Częste spożywanie przetworzonej żywności odbija się też na kondycji wątroby i może doprowadzić m.in. do choroby stłuszczeniowej wątroby i jej powikłań - zapalenia czy marskości.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka