Zasiej rzeżuchę już dziś. Dowiedz się, jakie ma właściwości (WIDEO)

rzeżucha to cenne źródło składników odżywczychrzeżucha to cenne źródło składników odżywczych
Źródło zdjęć: © 123rf.com

Nie wyobrażasz sobie wielkanocnego stołu bez rzeżuchy? Bardzo dobrze! Ta niepozorna roślina zawiera całe mnóstwo składników odżywczych, których nasze ciało potrzebuje po zimie. Jest łatwa w uprawie, dlatego nie ograniczaj się i siej ją nie tylko w okresie świątecznym.

Obejrzyj WIDEO i poznaj wszystkie właściwości rzeżuchy. Zasiej rzeżuchę już dziś, jakie ma właściwości? Nikt nie wyobraża sobie świątecznego stołu bez rzeżuchy. To warzywo jest nie tylko ozdobą stołu.

Spożywana na surowo dostarcza mnóstwo cennych składników odżywczych do organizmu. Jak siać rzeżuchę? Najlepiej zasiać rzeżuchę na około 10 dni przed świętami. Na płaskiej podstawce układamy watę lub ligninę i równomiernie wysypujemy nasionka.

Zasiej rzeżuchę już dziś. Jakie ma właściwości?

Rzeżuchę podlewamy nawet dwa razy dziennie. Podłoże musi być stale wilgotne. Pojemnik ustawiamy w ciepłym i słonecznym miejscu. Po około dwóch dniach nasiona powinny skiełkować. Po około siedmiu dniach jest gotowa do spożycia.

Trzeba pamiętać, żeby zjeść ją przed zakwitnięciem. Potem gałązki stają się gorzkie i pikantne. Dlaczego warto jeść rzeżuchę? Po zimie nasz organizm domaga się składników odżywczych. Świeża rzeżucha zawiera mnóstwo witamin: A, C, K, B2, B12 i kwas foliowy.

Jest też źródłem wapnia, żelaza, potasu, magnezu, jodu, manganu i miedzi. Rzeżucha zawiera przeciwutleniacze, które mają działanie antynowotoworowe. Jest bogata w izotiocyjaniany. Substancja ta pomaga zapobiegać rakowi płuc.

Roślina dzięki zawartości luteiny i zeaksantyny wspomaga wzrok, chroni siatkówkę oka przed promieniami UV. Wysoka zawartość witaminy K chroni organizm przed osteoporozą. Uwaga, zaleca się spożywanie nie więcej niż trzech łyżek rzeżuchy dziennie. Nadmierne spożycie może wywołać zapalenie pęcherza.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka