Zaskakujące korzyści z jedzenia jabłek

Jedno średnie jabłko to około 4 gramy błonnika. Część tej substancji występuje w formie pektyny, która obniża zły cholesterol. Dzieje się tak, ponieważ blokuje ona wchłanianie złego cholesterolu, co pomaga organizmowi zużywać go zamiast magazynować.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie autorstwa PixelAnarchy / CC BY

/ 7Przedłużenie uczucia sytości

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

Bogactwo błonnika, który zawarty jest w jabłku, sprawia, że dłużej czujemy się syci bez dostarczania ciału zbyt dużej ilości kalorii – jest ich około 95 w średnim jabłku.

/ 7Utrzymanie odpowiedniej wagi

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

Jeden z komponentów skórki jabłka (która zawiera też większość błonnika), zwany kwasem ursolowym, pomaga obniżyć ryzyko nadwagi, według badań przeprowadzonych na myszach. Wiąże się to z tym, iż wspomaga on spalanie kalorii oraz mięśnie i tkankę tłuszczową brunatną.

/ 7Dobre na problemy z oddychaniem

© Zdjęcie autorstwa Bonoz / CC BY

5 lub więcej jabłek tygodniowo powiązane jest z lepszym funkcjonowaniem płuc, najprawdopodobniej dzięki antyoksydantowi zwanemu kwercytyną, znajdującemu się w skórce jabłka (oraz w cebuli i pomidorach). Badania pokazały też, że istnieje mniejsze prawdopodobieństwo, że kobiety, które jedzą jabłka będą miały dziecko z astmą.

/ 7Wspomaganie układu odpornościowego

Obraz
© Zdjęcie autorstwa julenka / CC BY

Nie mogą one konkurować z pomarańczami, ale są dobrym źródłem witaminy C (8 mg na średni owoc, co oznacza około 14% dziennego zalecanego spożycia).

/ 7Walka z rakiem

Obraz
© Zdjęcie autorstwa bea\_marques / CC BY

W badaniach z 2004 roku wykazano, że substancja zawarta w jabłkach zapobiega rakowi jelita grubego. W badaniach z 2007 roku wykryto inne składniki w jabłkach, zwane triterpenoidami, które zdają się walczyć z rakiem wątroby, jelita i piersi.

/ 7Obniżanie ryzyka cukrzycy

Obraz
© Zdjęcie autorstwa artistlike / CC BY

W 2012 roku badania pokazały, że jabłka oraz gruszki czy jagody powiązane są z obniżonym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2. Ma to związek z antyoksydantami o nazwie antocyjany, które odpowiadają również za czerwone, purpurowe i niebieskie zabarwienie owoców i warzyw.

/ 7Dobroczynny wpływ na mózg

Obraz
© Zdjęcie autorstwa jarmoluk / CC BY

Jabłka wspomagają produkcję acetylocholiny, w związku z czym mogą one wzmacniać pamięć i obniżyć ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka