Wystarczy jedna zmiana. Ryzyko nadciśnienia spada aż o 40 proc.

Lekarze nie mają wątpliwości, że duża ilość soli w diecie jest jednym z kluczowych czynników prowadzących do rozwoju nadciśnienia tętniczego. Chińscy naukowcy podczas eksperymentu sprawdzili, jak na organizm wpłynie jej zastąpienie substytutem. Wnioski są obiecujące.

Zastąpili sól substytutem. Różnicę było widać po pomiarze ciśnieniaZastąpili sól substytutem. Różnicę było widać po pomiarze ciśnienia
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Grzęda-Łozicka

To nasz narodowy problem

Z raportu Narodowego Funduszu Zdrowia wynika, że aż 10 mln dorosłych Polaków zmaga się z nadciśnieniem tętniczym.

- Nadciśnienie jest niezwykle zdradliwe, ponieważ przez lata może nie dawać o sobie znać, dlatego ważne jest, by jak najwcześniej wykryć, że coś jest nie tak - podkreślał w rozmowie z WP abcZdrowie prof. Maciej Banach, kardiolog, kierownik Zakładu Kardiologii Prewencyjnej i Lipidologii UM w Łodzi, przewodniczący Polskiego Towarzystwa Lipidologicznego.

Nieleczone nadciśnienie to prosta droga do udarów, choroby niedokrwiennej serca, niewydolności serca i nerek.

Jadła więcej soli. Zobacz co się stało

- Nadciśnienie tętnicze prowadzi do gromadzenia się blaszki miażdżycowej w naczyniach krwionośnych. Nadciśnienie może spowodować oderwanie blaszki od ściany naczynia i doprowadzić do udaru - tłumaczy kardiolog.

- Nawet niewielki wzrost ciśnienia, czyli 5 mmHg ciśnienia skurczowego - to jest nawet kilkunastoprocentowy wzrost ryzyka udaru, zawału mięśnia sercowego czy zgonu sercowo-naczyniowego. Są liczne badania, które to potwierdzają - zaznacza.

Ograniczenie spożycia soli w diecie pomaga w walce z nadciśnieniem
Ograniczenie spożycia soli w diecie pomaga w walce z nadciśnieniem © Adobe Stock

Sól a nadciśnienie

Eksperci podkreślają, że kluczowe znaczenie w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia ma odpowiednia dieta i aktywność fizyczna. Jako jeden z czynników ryzyka nadciśnienia jest wymieniana właśnie dieta obfitująca w chlorek sodu. Jednym z mechanizmów tego zjawiska jest retencja wody wywołana podażą dużych ilości sodu.

W wielu pracach udowodniono, że ograniczenie soli w diecie przekłada się na obniżenie poziomu ciśnienia.

Zastąpienie soli zmniejszyło ryzyko o 40 proc.

Najnowsze badania opublikowane przez grupę naukowców z Chin to kolejna cenna przesłanka wskazująca na zmianę następującą po zastąpieniu soli zamiennikiem (62,5 proc. NaCl, 25 proc. KCl oraz 12,5 proc. przypraw). Praca ukazała się na łamach "Journal of the American College of Cardiology".

Analiza objęła blisko 21 tys. osób, których losowo przyporządkowano do grup stosujących sól kuchenną lub jej zamienniki. Wnioski płynące z analizy opisuje w mediach społecznościowych popularyzator wiedzy medycznej, lekarz reumatolog Bartosz Fiałek.

- Na podstawie badania wykazano, iż stosowanie substytutu soli zmniejszało ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego o aż ok. 40 proc. - zaznacza lek. Bartosz Fiałek.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka