8 produktów, które zawierają dużo więcej soli, niż myślisz
Według danych Polskiej Federacji Producentów Żywności, dzienne spożycie sodu zarówno dla kobiet, jak i mężczyzn nie powinno przekraczać 2,4 grama. Niestety w wielu produktach żywnościowych kryje się on nie tylko pod postacią soli kuchennej, ale także: glutaminianu sodu, proszku do pieczenia, sody oczyszczonej czy benzoesanu sodu. Najwięcej tego pierwiastka znajduje się w żywności przetworzonej, zawierającej konserwanty oraz polepszacze smaku. W jakich produktach kryje się duża ilość soli?
Sosy
Pewnie nie zdziwiło cię, że gotowe sosy do mięs, sałatek czy marynaty zawierają sól. W końcu ich smak jest słony. Zszokuje cię jednak, jak dużo możemy jej znaleźć w tych produktach. Dwie łyżki sosu do sałatek lub gotowego sosu barbecue mogą zawierać aż 300 mg. To 15 proc. dziennego spożycia. Podobnie jest z marynatami – w jednej łyżce znajduje się 1/5 twojego dziennego limitu, a przecież taka ilość nie wystarczy, żeby zamarynować kurczaka. Zdecyduj się więc na samodzielne przygotowanie marynat i sosów do sałatek.
Kanapki
Po zliczeniu soli, która znajduje się w pieczywie, wędlinie, serze i piklach, niepozorna kanapka z indykiem może mieć nawet 900 mg sodu. Postaw więc na tę z obniżoną ilością soli i zrób ją sam. Samodzielnie upiecz chleb i pierś z kurczaka, zamiast pikli zdecyduj się na świeże warzywa, a zwykły ser zastąp szwajcarskim.
Twaróg
Twaróg to doskonałe źródło białka i wapnia. W niskotłuszczowym znajdziemy aż 28 g białka i tylko 160 kcal. Jest jednak haczyk. Jedna filiżanka produktu może zawierać aż 1000 mg soli, czyli około 40 proc. tego, co możesz spożyć w ciągu całego dnia. W przyszłości zwróć uwagę, aby twój twaróg był bez soli lub zdecyduj się na zjedzenie jogurtu greckiego, który w jednej porcji zawiera jej tylko 60 mg.
Sklepowe wypieki
Pakowane ciastka i pączki pełne są nie tylko cukru i węglowodanów, ale także soli. Jeden pączek może zaopatrzyć cię w 200 mg sodu. Pakowanie słodkości zakłada stosowanie soli jako środka konserwującego. Nie tylko to wpływa na ich niekorzyść. Zawierają mnóstwo kalorii i tłuszczów trans, dlatego warto spróbować zrobić je samodzielnie w domu.
Gorąca czekolada
Ten rozgrzewający napój to zapewnienie naszemu organizmowi od 80 do 100 kcal. Ale jedna porcja może też zawierać 7 proc. dziennego spożycia soli. Zamiast więc kupować i pić czekoladę z opakowania, zróbmy ją sami. Dodajmy kakao, mleko i ulubione składniki, np. chilli i kardamon.
Zboża
Zboża to dobry sposób na rozpoczęcie zdrowego lub słonego dnia. Płatki czy pieczywo pełnoziarniste mogą zawierać od 180 do nawet 300 mg soli. Dlatego na śniadanie zdecyduj się na 2 kromki pieczywa lub miseczkę płatków, a najlepiej wybierz inne propozycje na pyszne danie, które da ci energię na cały dzień.
Mrożone warzywa z sosem
Na filiżankę mrożonej mieszanki warzyw przypada ok. 500 mg sodu, zwłaszcza jeśli zdecydujesz się na warzywa kiepskiej jakości. Następnym razem przejdź obojętnie obok tych w sosie i zdecyduj się na zakup samych mrożonych warzyw, do których w domu samodzielnie przyrządzisz dodatek. Zamrożenie szpinaku czy groszku tuż po zbiorze zapewni im zachowanie wszystkich wartości odżywczych, podczas gdy niektóre świeże warzywa tracą je w trakcie ich przechowywania i transportu.
Produkty o obniżonej zawartości soli
Kiedy na etykiecie produktu widzisz napis „mniejsza ilość soli”, uważaj, bo w rzeczywistości może mieć jej jedynie 25 proc. mniej niż oryginalny produkt. I tak artykuł, który miał 1000 mg soli, teraz ma 750 mg, co i tak jest dużą ilością. Opcja wyboru produktów z obniżoną zawartością może być dobra, gdy zdecydujemy się na stopniową rezygnację z tego składnika w naszej diecie. Ale jeśli nie masz takiego zamiaru, szukaj „niskiej zawartości soli” lub „bez soli”.
Nie bez powodu sól nazywana jest, obok cukru, białą śmiercią. Jej nadużywanie skutkuje ryzykiem wystąpienia wielu chorób, m.in. nadciśnienia tętniczego, osteoporozy, kamicy nerkowej, nadwagi, otyłości i raka żołądka. Jeśli jednak nie możesz żyć bez słonego smaku, warto zastąpić ją zamiennikami. Stosuj nieoczyszczoną sól morską, a najlepiej czosnek, szafran, kminek i jałowiec.