Zawód przyszłości - dietetyk
Artykuł sponsorowany
W dzisiejszych czasach panuje moda na piękną, szczupłą sylwetkę, najlepiej z dobrze zarysowaną muskulaturą. Aby ją uzyskać, nie wystarczą same ćwiczenia na siłowni, bieganie i pływanie. Należy jeszcze prowadzić właściwą dietę. W celu jej skonstruowania warto zasięgnąć profesjonalnej pomocy u dietetyka. Kim on jest i jak zdobyć uprawnienia do wykonywania takiego zawodu?
1. Wymogi formalne dla dietetyków
W 2011 roku Minister Zdrowia wydał rozporządzenie określające wymagania do spełnienia przez kandydatów na dietetyków. W takim zawodzie może pracować osoba, która między innymi skończyła odpowiednią szkołę policealną, np. w Warszawie , na kierunku dietetyka i uzyskała dyplom z takim tytułem. Jednocześnie dietetykiem może być każdy, kto skończył studia wyższe na kierunku dietetyka i ma tytuł licencjata lub magistra bądź rozpoczął przed 2007 rokiem inne studia wyższe, na których realizowano odpowiednią liczbę godzin przedmiotów z zakresu dietetyki, a jego specjalnością była dietetyka.
Takie kryteria powinna spełniać osoba chcąca podjąć pracę jako dietetyk w publicznym szpitalu, poradni lub przychodni. W prywatnych placówkach czy w niezależnych gabinetach dietetycznych wytyczne rozporządzenia nie będą obowiązywać, choć klienci - pacjenci dietetyków - na pewno chętniej skorzystają z pomocy wykwalifikowanego eksperta niż osoby bez żadnej szkoły i gruntownego, merytorycznego przygotowania.
Dietetyk szpitalny, nazywany także dietetykiem klinicznym, obowiązkowo musi posiadać wiedzę z zakresu medycyny, a nie tylko podstawowych zasad żywienia.
2. Indywidualne porady żywieniowe
Coraz więcej osób ma potrzebę korzystania z pomocy dietetyków z powodu problemów z nadwagą i otyłością. Takie schorzenia prowadzą nieuchronnie do wielu poważnych konsekwencji zdrowotnych. Indywidualne porady żywieniowe powinny być udzielane przez doświadczonych dietetyków z uprawnieniami, którzy ustalą właściwą dietę na podstawie posiadanej wiedzy i doświadczenia. Muszą oni znać podstawy fizjologii, aby pomagać ludziom w zrzucaniu zbędnych kilogramów i wspierać ich za pośrednictwem diety w walce z innymi chorobami, między innymi z cukrzycą. Wybierając dietetyka, warto zapytać o jego doświadczenie i wykształcenie.
Specjalista dostosowuje dietę do indywidualnych wymagań pacjenta, schorzeń, na które cierpi, wskaźnika BMI, istniejących przyzwyczajeń czy aktualnych wyników badań. Gotowe diety to mit - każda powinna być dopasowana do danej osoby.