Zdrowe jedzenie – produkty, zasady zdrowego odżywiania
Samopoczucie, wygląd i zdrowie są uzależnione od codziennej diety. Regularne odżywianie, jak najmniej przetworzone produkty i ograniczone węglowodany to recepta na zdrowie, zdrowe jedzenie i odżywianie się. Warto pamiętać o tym, że zdrowe jedzenie i racjonalne żywienie wspomagają zdrowe odchudzanie. Dodatkowo zaleca się praktykować aktywność fizyczną każdego dnia i spożywać dużą ilość wody. Zdrowe odżywianie się odpłaci nie tylko piękną sylwetką, ale również wzrostem odporności organizmu.
W tym artykule:
Zdrowe produkty do jedzenia
W trosce o własne zdrowie należy spożywać zdrowe, najlepiej jak najmniej przetworzone produkty. Odpowiednio zbilansowana dieta bogata w naturalne składniki w znaczącym stopniu podnosi jakość życia. W piramidzie zdrowego żywienia znajdują się następujące produkty:
- pieczywo pełnoziarniste,
- tłuszcze roślinne,
- mleko i przetwory mleczne,
- warzywa i owoce,
- mięso zwierząt,
- ryby i owoce morza.
Regularne odżywianie to klucz do zdrowia. Dzięki regularności posiłków organizm posiada odpowiednią ilość energii, którą może rozdysponować na cały dzień. Wpływa to korzystnie na koncentrację, samopoczucie i utrzymanie prawidłowej wagi ciała. Zaleca się spożycie 3-5 posiłków dziennie.
Smaczny sekret dobrego zdrowia. Polacy nadal nie mają odpowiednich nawyków
Zasady zdrowego odżywiania
Ważne jest aby nie podjadać, a kluczowych posiłków nie zamieniać na przekąski w ciągu dnia. Za optymalne pory posiłków uznaje się spożywanie śniadania do godziny po przebudzeniu, jedzenie obiadu w ciągu dnia, a więc wtedy, kiedy jest pora największej aktywności oraz kolacji od dwóch do trzech godzin przed snem.
Zdrowe jedzenie to wybór jak najmniej przetworzonych produktów. Nienaturalne składniki zawarte w produktach mogą powodować nieodwracalne skutki uboczne dla organizmu. Dlatego zaleca się, aby w codziennym odżywianiu dbać o dostarczanie organizmowi warzyw i owoców.
Warzywa są źródłem składników mineralnych i witamin – stanowią najbardziej zdrową grupę produktów spożywczych. Owoce pomimo tego, że zawierają witaminy i błonnik nie są zalecane w większej ilości. Wynika to m.in. z tego, że mogą doprowadzić do wahania poziomu glukozy we krwi. Zalecane jest ograniczenie spożywanych węglowodanów w zamian za dostarczanie organizmowi tłuszczów.
Wysiłek fizyczny wzmaga zapotrzebowanie na węglowodany, jednak w niektórych przypadkach można je zastąpić innym składnik energetycznym w postaci tłuszczów. Zmniejszenie ilości węglowodanów na poczet zdrowych tłuszczów pozwala zwiększyć poziom energii w ciągu dnia.
Należy pamiętać, że nie wszystkie tłuszcze, w tym produkty pochodzenia zwierzęcego są zdrowe dla organizmu. Tłuszcze nasycone cholesterolem odkładają się w ściankach tętnic i powodują defekty w zdrowiu. Zatem powinno się unikać spożywania mięsa wołowego, wieprzowego, pełnotłustych produktów mlecznych i jaj w dużych ilościach.
Bogate w źródła mineralne są orzechy i migdały. Drogocennego składnika odżywczego w postaci beta-karotenu mogą dostarczyć owoce jagodowe. Zdrowe jedzenie to również szpinak i brokuły oraz cała gama zielonych warzyw.
Niezmiernie ważne jest stosowanie się do dekalogu zdrowego żywienia. Przynosi to korzyści ogólne, w szczególności przejawiające się w dobrym samopoczuciu, lepszej kondycji fizycznej i mniejszej podatności na zachorowalność. Zdrowe jedzenie jest priorytetem w codziennej diecie.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.