6 trendów żywieniowych na 2016 rok. To będzie modne!
Nowy rok to nowe postanowienia. 2016 niesie również ze sobą nowe trendy żywieniowe, które pomogą ci dbać o zdrowie. Odkryjesz starożytne zboża, rozsmakujesz się w roślinach strączkowych, dowiesz, jak najmodniej serwować posiłki. O tych produktach będzie głośno w nadchodzących miesiącach.
Starożytne ziarna
To, co starożytne, staje się bardzo modne. Przykładem może być quinoa, zwana także komosą ryżową, która była kulinarnym hitem w mijającym roku. Ten nadchodzący należał będzie do innych starożytnych ziaren, takich jak teff, proso, amarantus, orkisz, kamut, kaniwa, freekeh czy farro.
Szczególnie warto zaopatrzyć się w ziarna teff. To pseudozboże dostarcza tyle wapnia, ile filiżanka ugotowanego szpinaku. Nie zawiera glutenu, za to ma pełno błonnika – szacuje się, że jest to nawet 40 procent pochodzących z rośliny węglowodanów.
Starożytne ziarna są godne uwagi przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość białka, witamin z grupy B, wapnia, żelaza i innych składników odżywczych. Można ich używać zamiast tradycyjnego makaronu – wprowadzą do twojej kuchni nowy, zdrowszy element. Zrobimy z nich także naleśniki, sałatki i dania jednogarnkowe.
Rośliny strączkowe
Fasola, groch, soczewica i ciecierzyca są znowu na topie. Organizacja Narodów Zjednoczonych ogłosiła nawet rok 2016 Międzynarodowym Rokiem Roślin Strączkowych. Chodzi o to, by szerzyć wiedzę na temat ich pozytywnego wpływu na organizm ludzki i środowisko. Nic dziwnego – zawierają dużo białka i witamin.
Najbardziej popularna jest ostatnio ciecierzyca. To za sprawą pysznego hummusu – tradycyjnej pasty libańskiej. Można z niej przygotować przekąski, curry z mięsem, gulasze, sałatki i inne potrawy. Pewne jest, że ciecierzyca będzie gwiazdą stołów w 2016 roku.
Makaron z warzyw
Spójrz na zdjęcie. Widzisz makaron? Przyjrzyj się dokładnie. To cukinia, a dokładniej – cukiniowy makaron.
To jeden z najgorętszych przyszłorocznych trendów kulinarnych – przygotowywanie makaronu z warzyw. A nadaje się do tego nie tylko cukinia, ale również bakłażan, marchew, rzepa, ogórek czy melon. Do jego zrobienia potrzebna będzie specjalna obieraczka, którą można kupić w sklepach ze sprzętem kuchennym lub w supermarketach.
Makaron wykonywany z warzyw ma wiele zalet. Przede wszystkim jest lekkostrawny, w porównaniu do tradycyjnego nie zawiera glutenu, ma za to dużo witamin i innych właściwości odżywczych. I co najważniejsze – jest niskokaloryczny.
Podawać go można z warzywami, w sałatkach, w spaghetti.
Zdrowe tłuszcze
Według najnowszych trendów zdrowotnych, nieważne ile, ale ważne jakie tłuszcze spożywamy. Zamiast więc jedzenia niskotłuszczowego, takiego jak popularne produkty "0 procent", warto skupić się na zdrowych tłuszczach. Mowa tutaj o olejach tłoczonych na zimno, tłustych rybach, które zawierają duże ilości kwasów tłuszczowych nienasyconych omega-3 i omega-6, orzechach, oliwkach, awokado i ziarnach. Prawdopodobnie największą popularność w przyszłym roku będzie miało awokado – pełne jednonienasyconych tłuszczów.
Najprostszym przepisem na danie z awokado jest kanapka z jajkiem. Posmaruj chleb pastą z owocu, usmaż jajko sadzone i połóż na pastę. Smacznego!
Posiłki serwowane na warzywach
W 2016 roku na plan pierwszy wychodzą jednak warzywa i stają się gwiazdą talerzy (i misek). I słusznie. Zawierają mnóstwo witamin potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania składników mineralnych i wartości odżywczych.
Ważny będzie sposób podawania dań warzywnych. Pamiętaj, aby mięso zawsze kłaść na ugotowanym szpinaku, marchewce czy ogórkach. Modne będą takie warzywa jak: kalarepa, pasternak, portulaka, kolorowe dynie, brokuł, marchew i wodorosty.
Jedzenie w miskach
Talerze odchodzą do lamusa. Jeśli chcesz być trendy w 2016 roku – zaopatrz się w zestaw misek. Modne są te z wzorami, namalowanymi motywami, kolorowe. Podajemy w nich obiadowe dania jednogarnkowe, śniadania, sałatki, kolacje, zupy. Jedzenie zarówno na zimno, jak i na ciepło.
Idealnym posiłkiem, który zaserwujesz w misce, to miks warzyw, ziaren quinoa lub farro, brązowego ryżu, grillowanego mięsa kurczaka, fasoli i sera. Całość udekoruj plastrem awokado i gotowe. Na śniadanie w misce możesz z kolei zjeść musli z owocami i jogurtem. Smacznego!