6 trendów żywieniowych na 2016 rok. To będzie modne!

Nowy rok to nowe postanowienia. 2016 niesie również ze sobą nowe trendy żywieniowe, które pomogą ci dbać o zdrowie. Odkryjesz starożytne zboża, rozsmakujesz się w roślinach strączkowych, dowiesz, jak najmodniej serwować posiłki. O tych produktach będzie głośno w nadchodzących miesiącach.

Obraz
Źródło zdjęć: © Źródło: 123rf
Ewa Rycerz

/ 6Starożytne ziarna

To, co starożytne, staje się bardzo modne. Przykładem może być quinoa, zwana także komosą ryżową, która była kulinarnym hitem w mijającym roku. Ten nadchodzący należał będzie do innych starożytnych ziaren, takich jak teff, proso, amarantus, orkisz, kamut, kaniwa, freekeh czy farro.

Szczególnie warto zaopatrzyć się w ziarna teff. To pseudozboże dostarcza tyle wapnia, ile filiżanka ugotowanego szpinaku. Nie zawiera glutenu, za to ma pełno błonnika – szacuje się, że jest to nawet 40 procent pochodzących z rośliny węglowodanów.

Starożytne ziarna są godne uwagi przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość białka, witamin z grupy B, wapnia, żelaza i innych składników odżywczych. Można ich używać zamiast tradycyjnego makaronu – wprowadzą do twojej kuchni nowy, zdrowszy element. Zrobimy z nich także naleśniki, sałatki i dania jednogarnkowe.

/ 6Rośliny strączkowe

Obraz
© Źródło: 123rf

Fasola, groch, soczewica i ciecierzyca są znowu na topie. Organizacja Narodów Zjednoczonych ogłosiła nawet rok 2016 Międzynarodowym Rokiem Roślin Strączkowych. Chodzi o to, by szerzyć wiedzę na temat ich pozytywnego wpływu na organizm ludzki i środowisko. Nic dziwnego – zawierają dużo białka i witamin.

Najbardziej popularna jest ostatnio ciecierzyca. To za sprawą pysznego hummusu – tradycyjnej pasty libańskiej. Można z niej przygotować przekąski, curry z mięsem, gulasze, sałatki i inne potrawy. Pewne jest, że ciecierzyca będzie gwiazdą stołów w 2016 roku.

/ 6Makaron z warzyw

Obraz
© Źródło: 123rf

Spójrz na zdjęcie. Widzisz makaron? Przyjrzyj się dokładnie. To cukinia, a dokładniej – cukiniowy makaron.

To jeden z najgorętszych przyszłorocznych trendów kulinarnych – przygotowywanie makaronu z warzyw. A nadaje się do tego nie tylko cukinia, ale również bakłażan, marchew, rzepa, ogórek czy melon. Do jego zrobienia potrzebna będzie specjalna obieraczka, którą można kupić w sklepach ze sprzętem kuchennym lub w supermarketach.

Makaron wykonywany z warzyw ma wiele zalet. Przede wszystkim jest lekkostrawny, w porównaniu do tradycyjnego nie zawiera glutenu, ma za to dużo witamin i innych właściwości odżywczych. I co najważniejsze – jest niskokaloryczny.

Podawać go można z warzywami, w sałatkach, w spaghetti.

/ 6Zdrowe tłuszcze

Obraz
© Źródło: 123rf

Według najnowszych trendów zdrowotnych, nieważne ile, ale ważne jakie tłuszcze spożywamy. Zamiast więc jedzenia niskotłuszczowego, takiego jak popularne produkty "0 procent", warto skupić się na zdrowych tłuszczach. Mowa tutaj o olejach tłoczonych na zimno, tłustych rybach, które zawierają duże ilości kwasów tłuszczowych nienasyconych omega-3 i omega-6, orzechach, oliwkach, awokado i ziarnach. Prawdopodobnie największą popularność w przyszłym roku będzie miało awokado – pełne jednonienasyconych tłuszczów.

Najprostszym przepisem na danie z awokado jest kanapka z jajkiem. Posmaruj chleb pastą z owocu, usmaż jajko sadzone i połóż na pastę. Smacznego!

/ 6Posiłki serwowane na warzywach

Obraz
© Źródło: 123rf

W 2016 roku na plan pierwszy wychodzą jednak warzywa i stają się gwiazdą talerzy (i misek). I słusznie. Zawierają mnóstwo witamin potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania składników mineralnych i wartości odżywczych.

Ważny będzie sposób podawania dań warzywnych. Pamiętaj, aby mięso zawsze kłaść na ugotowanym szpinaku, marchewce czy ogórkach. Modne będą takie warzywa jak: kalarepa, pasternak, portulaka, kolorowe dynie, brokuł, marchew i wodorosty.

/ 6Jedzenie w miskach

Obraz
© Źródło: 123rf

Talerze odchodzą do lamusa. Jeśli chcesz być trendy w 2016 roku – zaopatrz się w zestaw misek. Modne są te z wzorami, namalowanymi motywami, kolorowe. Podajemy w nich obiadowe dania jednogarnkowe, śniadania, sałatki, kolacje, zupy. Jedzenie zarówno na zimno, jak i na ciepło.
Idealnym posiłkiem, który zaserwujesz w misce, to miks warzyw, ziaren quinoa lub farro, brązowego ryżu, grillowanego mięsa kurczaka, fasoli i sera. Całość udekoruj plastrem awokado i gotowe. Na śniadanie w misce możesz z kolei zjeść musli z owocami i jogurtem. Smacznego!

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka