Zdrowotne właściwości morwy białej
Właściwości i działanie lecznicze morwy są przedmiotem badań naukowych od wielu lat. Jej ojczyzną są Chiny, w których od wieków wykorzystywana jest w medycynie ludowej, ale morwa występuje także w Polsce. Najbardziej znaną i przebadaną odmianą tej rośliny jest morwa biała. Jest ona szczególnie polecana diabetykom ze względu na to, że zawiera substancje obniżające poziom cukru. Ale nie tylko cukrzycy powinni zainteresować się tą rośliną. Okazuje się, że włączenie jej do diety przyniesie nam wiele cennych korzyści, a ponadto pomoże schudnąć.
Owoce a cukrzyca
Ze względu na swój skład, morwa biała polecana jest w szczególności diabetykom. Zawiera w sobie między innymi związek o nazwie DNJ (alkaloid 1,5-didezoksy-1,5-imino-D-sorbitol=1-dezoksynojirimycina), który występuje tylko w tej roślinie. Działanie DNJ polega na zahamowaniu rozkładu skrobi na cukry proste (glukozę), dzięki czemu możemy uchronić się przed hiperglikemią. Inny związek – kwercetyna – wpływa na utrzymanie prawidłowego metabolizmu węglowodanów, a ponadto chroni komórki w organizmie człowieka przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki, co odgrywa kluczową rolę w profilaktyce wielu chorób, w tym cukrzycy.
Działanie przeciwmiażdżycowe
Chcesz uchronić się przed miażdżycą? Pomocna może okazać się morwa biała. Ze względu na swoje właściwości oksydacyjne hamuje utlenianie lipoprotein (tłuszczów) o niskiej gęstości, które wpływają na wzrost tzw. złego cholesterolu we krwi. Nie tylko minimalizuje to zagrożenie wystąpienia miażdżycy w przyszłości, ale także redukuje uszkodzenia miażdżycowe, które już wystąpiły.
Leczenie jelit
Owoce morwy białej zawierają duże ilości pektyn, dzięki czemu wpływają na prawidłowe funkcjonowanie jelit, tym samym regulując proces wypróżniania się. Z kolei znajdujące się w niej garbniki korzystnie wpływają na błonę śluzową przewodu pokarmowego. Jeżeli masz problemy z wrzodami żołądka bądź dwunastnicy, koniecznie pij napary z liści morwy. Poleca się je przed głównymi posiłkami. Wybieraj liście z drzew rosnących w Polsce. W większości aptek koszt 20 saszetek to 5 zł.
Działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe
Okazuje się, że nie tylko w poważnych schorzeniach morwa odnajduje swoje zastosowanie. Roślina ta pomoże złagodzić także objawy przeziębienia i grypy. Napar z morwy białej łagodzi kaszel, gorączkę oraz ból gardła. Działanie przeciwwirusowe roślina zawdzięcza alkaloidom, które znajdują się w jej liściach i korze. Nalewka z liści morwy jest polecana przy przeziębieniach jako środek przeciwgorączkowy, a przy grypie działa odkażająco dzięki właściwościom ściągającym śluzówkę. Ponadto zawarte w niej flawonoidy potrafią pokonać bakterie, takie jak np. salmonella czy gronkowiec złocisty.
Witaminy w morwie białej
Morwa biała to źródło witamin z grupy B. Zawiera też tiaminę (witaminę B1), która wpływa na nasz pozytywny nastrój. Ryboflawina (wit. B2) poprawia wzrok i jest niezbędna do tworzenia czerwonych płytek krwi, z kolei pirydoksyna (wit. B6) jest odpowiedzialna za funkcjonowanie układu nerwowego – łagodzi napięcia, redukuje stres i poprawia sprawność intelektualną. Morwa biała, to także źródło niacyny - witaminy PP, która utrzymuje skórę w dobrej kondycji, zmniejsza stężenie złego cholesterolu (LDL) i rozszerza naczynia krwionośne.