Zdrowotne właściwości ziemniaków
Ziemniaki to jedne z warzyw, które bardzo często goszczą w polskiej kuchni. Pomimo swoich wielu pozytywnych wartości dla organizmu, wydają się przez nas niedoceniane.
Swoją złą sławę zawdzieczają głównie teoriom o swojej wysokiej kaloryczności. Jak się okazuje teoria ta jest w zupełności błędna, ponieważ ziemniaki praktycznie nie posiadają tłuszczu. Mają go w składzie zaledwie około 0,1 proc. Ich kaloryczność gwałtowanie wzrasta przez dodanie tłuszczu ze skwarkami lub pełnych cukru pysznych sosów, którymi tak chętnie je polewamy albo w połączeniu z kotletami schabowym, które smarzymy na glębokim tłuszczu. Wtedy takie danie staje się bombą kaloryczną, lecz sam ziemniak nie ma z tym nic wspólnego.
Ziemniaki nie wpływają niekorzystnie na naszą dietę, ponieważ są lekkostrawne i łatwo przyswajalne przez organizm. Dodatkowo posiadają wiele mikroelemntów i witamin, między innymi potas, który jest korzystny w diecie dla osób z nadciśnieniem.