Zdrowsze niż kurczak i wieprzowina. Zapomniane mięso zyskuje popularność

Na naszych stołach najczęściej pojawia się kurczak lub wieprzowina. Warto jednak sięgnąć po nieco zapomniane mięso, które powoli zaczyna wracać do łask. Perliczka smakuje wyśmienicie i pozytywnie wpływa na zdrowie.

Jedno z najzdrowszych mięs wraca do łask. Zawiera mnóstwo białka i jest niebywale soczysteJedno z najzdrowszych mięs wraca do łask. Zawiera mnóstwo białka i jest niebywale soczyste
Źródło zdjęć: © Getty Images

Mięso, które zachwalali królowie

Po perliczkę sięgają nie tylko szefowie kuchni w znakomitych restauracjach, mięso coraz częściej pojawia się na stołach w naszych domach. To naprawdę świetny wybór, choć nieco zapomniany. Kiedyś ptak gościł regularnie na królewskich stołach.

Chociaż perliczka jest droższa w porównaniu do kurczaka, jej mięso jest niebywale delikatne i soczyste. Przygotowanie również wymaga nieco większych umiejętności, ale naprawdę warto, bo zachwyca smakiem.

Uważa się, że perliczka jest jednym z najzdrowszych mięs. Nic w tym dziwnego, posiada mnóstwo wartości odżywczych. Jest też chude, dzięki czemu doskonale sprawdzi się dla osób na diecie odchudzającej.

Mięso perliczki jest niebywale soczyste i delikatne
Mięso perliczki jest niebywale soczyste i delikatne © Getty

Najzdrowszy wybór wśród mięs

W mięsie perliczki znajduje się dwa razy mniej tłuszczu niż w kurczaku. Znajdziemy w niej jednak znacznie więcej przyswajalnego białka oraz mnóstwo witamin i minerałów, jak potas, magnez, witaminy z grupy B, żelazo i witamina E.

W 100 gramach perliczki znajduje się zaledwie 160 kcal, jest też cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Mięso pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy i chroni przed miażdżycą.

Warto zauważyć, że perliczka szczególnie polecana jest osobom z cukrzycą, chorobami serca, nadwagą czy otyłością. Powinny po nią sięgać także osoby aktywne ze względu na niską zawartość tłuszczu oraz dużą zawartość białka.

Mięso nie należy do tanich, bo za kilogram perliczki przyjdzie nam zapłacić około 50-60 złotych. Mimo wszystko warto ją spożywać. Doskonale sprawdzi się w otoczeniu buraczków i młodych ziemniaków

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka