Warzywa, które zastępują mięso

Chciałbyś ograniczyć spożycie mięsa lub w ogóle z niego zrezygnować? Nic prostszego! Istnieje mnóstwo substytutów mięsa, które nie tylko świetnie smakują, ale też dostarczają organizmowi wszelkich niezbędnych witamin, minerałow i składników odżywczych.

Życie bez mięsa jest możliwe, a sposobów na zastąpienie go warzywami jest naprawdę wiele! Ciesz się skrzydełkami, klopsikami i hamburgerami bez użycia mięsa, dzięki wykorzystaniu następujących dziesięciu niezwykle smacznych warzyw!

Sprawdź również: Alergia na mięso drobiowe

Obraz

/ 10Soczewica

Obraz
© 123rf

Jeśli jesteś smakoszem wołowiny, ale chciałbyś wykluczyć ją ze swojej diety, soczewica będzie idealnym substytutem, który ci to umożliwi. Dodatkowo, warzywo to jest bogate w składniki odżywcze i szybko zapewnia uczucie sytości.

Czy wiesz, że warzywo to występuje w wielu różnych kolorach - od czarnego i brązowego do czerwonego i zielonego? Dzięki nim stworzysz kolorowy posiłek wegetariański. Soczewica może obniżyć poziom cholesterolu w twojej krwi, a to z kolei zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca i udaru mózgu.

Sprawdź również: Dieta wegetariańska u dzieci

/ 10Grzyby

Obraz
© Pixabay

Jeśli myślisz o przejściu na dietę wegańską lub wegetariańską, pragnienie mięsa na początku może być nie do zniesienia. Bardzo pomocne mogą się tu okazać grzyby. Istnieje wiele odmian. Są one nie tylko pyszne i aromatyczne, ale też bardzo zdrowe. Ponadto, mają niską zawartość kalorii i mnóstwo składników odżywczych.

Czy wiesz, że najwięcej białka znajdziesz w młodych pieczarkach, borowikach i purchawkach? Śmiało możesz wykorzystać grzyby w przepisach zamiast mięsa.

/ 10Buraki

Obraz

Są słodkie i bardzo smaczne. Buraki świetnie się sprawdzają w hamburgerach, tacos, gulaszach, zupach, sałatkach i wielu innych potrawach. Możesz użyć ich nawet do deserów.

Buraki są wspaniałym źródłem białka roślinnego, magnezu, błonnika, żelaza, witamin B6 i C oraz wapnia i potasu, co czyni je doskonałym substytutem mięsa. Zawierają też betainę, która w innych postaciach jest skuteczna w leczeniu depresji?

Sprawdź również: Pyszne dania z buraków

/ 10Brokuły

Obraz
© Pixabay

To kolejne warzywo, które z powodzeniem może zastąpić mięso. Filiżanka brokułów dostarczy twojemu organizmu aż 135 proc. zalecanego dziennego spożycia witaminy C, a także magnezu, żelaza, białka, błonnika oraz wielu silnych przeciwutleniaczy.

Brokuły idealnie zastąpią mięso w zupach, gulaszach i tacos. Jeśli ci nie smakują, spróbuj użyć ich tylko do gulaszu. Brokuły są również bogate w witaminę A. Witamina A pomaga zachować zdrowie oczu i zapobiegać jaskrze i innych chorobom zwyrodnieniowym oczu.

Sprawdź również: Brokuły z orzechami

/ 10Bakłażan

Obraz
© Pixabay

Sposobów na jego przygotowanie jest naprawdę mnóstwo. Podobnie jak grzyby, bakłażany przypominają w smaku mięso, zwłaszcza gdy je smażymy, pieczemy lub grillujemy.

Możesz upiec bakłażana i dodać go do hamburgera. Warzywa te są bardzo mięsiste i syte, nie mówiąc już o tym, że zawierają dużo potasu, błonnika pokarmowego, magnezu, żelaza, wapnia, białka i witamin A, B6 i C.

Ciekawostka! Czy wiesz, że nasiona bakłażanów zawierają nikotynę? Bakłażan ma najwyższe stężenie nikotyny niż jakakolwiek inna roślina. Musielibyśmy jednak zjeść ponad 9 kilogramów tego warzywa, aby dostarczyć organizmowi ilość nikotyny równą wypaleniu jednego papierosa.

Sprawdź również: Ile kalorii ma bakłażan?

/ 10Seitan

Obraz
© 123rf.com

Seitan, nazywany również "chińskim mięsem", jest również świetną alternatywą. Można go grillować, smażyć i piec. Seitan ma obfitą teksturę i jest łatwiejszy do przeżucia niż mięso lub tofu.

Dodatkowo, jest bogaty w białko roślinne. Ponieważ wytwarza się go z glutenu pszennego, nie jest zalecany dla osób z wrażliwością na gluten. Poza tym, seitan ma korzystne działanie na naszą krew, ponieważ jest bogaty w żelazo.

Sprawdź również: Nietolerancja glutenu

/ 10Ziemniaki

Obraz
© Pixabay

Niezależnie od tego, czy są one smażone, pieczone czy gotowane, ziemniaki to kolejne warzywo, które z powodzeniem zastępuje mięso. Możesz używać zarówno białych, jak i słodkich, fioletowych ziemniaków i łączyć je z innymi substytutami mięsa, takimi jak grzyby, bakłażany, brokuły i buraki.

Świetnym pomysłem będzie również wykorzystanie batatów. Oprócz witamin i minerałów, ziemniaki mają również bogaty asortyment fitochemikaliów o potencjale antyoksydacyjnym, a zwłaszcza karotenoidów i antocyjanów.

/ 10Fasola

Obraz

Mięso jest smaczne, ale jest drogie i powinno się jeść je z umiarem. Jeśli chcemy całkowicie z niego zrezygnować, warto kupić fasolę, która jest tania, a przy tym niezwykle zdrowa i bogata w składniki odżywcze.

Warzywo to jest wspaniałym źródłem białka, błonnika, potasu, wapnia, magnezu, żelaza i witaminy C. Istnieje wiele przepisów na przygotowanie fasoli, dlatego możesz do woli z nimi eksperymentować. Fasola stanowi doskonały dodatek do zróżnicowanej, ekonomicznej i zdrowej diety.

/ 10Tempeh i tofu

Obraz

Zarówno tempeh, jak i tofu wykonane są z ziaren soi. Tofu jest doskonałym substytutem kurczaka, podczas gdy tempeh może zastąpić mięso rybne.

Tempeh smakuje słodko, więc podczas gotowania używaj różnych ziół i przypraw. To samo dotyczy tofu.

Jak pokazały badania, zamiana mięsa i produktów mleczarskich na tempeh i inne produkty sojowe, obniżyła całkowite spożycie cholesterolu o około 125 mg dziennie oraz poziom nasyconego tłuszczu o około 2,4 g dziennie.

Sprawdź również: Grillowane tofu

10 / 10Marchewka

Obraz

Marchewka śmiało może zastąpić mięso, ale co najważniejsze - jest ona bardzo zdrowa. Bogata w witaminę A, błonnik i wiele innych witamin i minerałów, świetnie się sprawdza w sałatkach, zupach i gulaszach.

Czy wiesz, że możesz zamienić marchewkę w wegański bekon i podawać ją na śniadanie? Kolejnym plusem tego warzywa jest to, że jest ono tanie. Marchew występuje w wielu kolorach - żółtym, białym, pomarańczowym, czerwonym i fioletowym. Tradycyjne, pomarańczowe marchewki zawdzięczają swój kolor beta-karotenowi, przeciwutleniaczowi, który przekształca się w witaminę A w organizmie.

Życie bez mięsa jest możliwe. Chodzi o spożycie zdrowej ilości niezbędnych składników odżywczych. Warzywa z powyższej listy nie tylko są smaczne, ale też doskonale zastępują mięso w tradycyjnym wydaniu.

Sprawdź również: Marchewka zamiast chrupek

Źródła

  1. womanitely.com
Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka