Czym zastąpić biały cukier?
Kiedy chcesz sobie co nieco posłodzić – jest wiele opcji do wyboru. Często słyszymy, że cukier nie jest zdrowy, a jak jest z jego alternatywami? Agawa, miód czy stewia oferują składniki odżywcze, ale większość z nich ma jedynie lekką – o ile w ogóle – przewagę nad zwykłym cukrem. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się o każdym z tych naturalnych słodzików. Pamiętaj jednak, że bez względu na to, który z nich wybierzesz – cukier to cukier i należy go ograniczać w diecie.
Nektar z agawy – 60 kalorii na łyżkę
Zawiera 25 proc. więcej kalorii niż cukier, ale agawa jest też dwa razy słodsza, dlatego używa się jej mniej. Na korzyść syropu z agawy przemawia naturalność oraz niski indeks glikemiczny. Należy jednak pamiętać, że ten słodzik zawiera aż 90 proc. fruktozy, której duże dawki w diecie mogą prowadzić do insulinooporności. To dobry zamiennik dla cukru, ale należy stosować go z umiarem.
Syrop klonowy – 52 kalorie na łyżkę
Syrop klonowy często reklamuje się jako odżywczy cukier, ponieważ jest „naturalny” i „nierafinowany” oraz zawiera więcej magnezu, ryboflawiny, cynku, wapnia i potasu niż inne cukry. Jednakże należałoby wypić większość buteleczki, aby odczuć faktyczne zalety. 1/4 filiżanki zawiera tylko 5 miligramów wapnia, czyli mniej niż 1% zalecanej dziennej dawki. Najlepiej używać syropu klonowego w owsiance, dressingu i jako polewę naleśników i gofrów.
Miód – 64 kalorie na łyżkę
Miód zawiera więcej glukozy niż agawa, co oznacza, że idealnie nadaje się jako dodatek do smoothie po ćwiczeniach. Sprawdza się też świetnie jako dodatek do herbaty, jogurtu, dressingu i słodkiego chleba.
Melasa – 58 kalorii na łyżkę
Melasa to produkt uboczny wytwarzania cukru. Najciemniejsza forma melasy jest najbardziej odżywcza: łyżka dostarcza ponad 10% dziennej zalecanej dawki żelaza, wapnia, magnezu i potasu. Jaśniejsze rodzaje natomiast mają mniej składników odżywczych i zawierają więcej cukru. Melasa nadaje się do ubijanych słodkich ziemniaków, smoothie, polew i marynat, ciast i ciasteczek.
Stewia – 0 kalorii na łyżkę
Stewia to niezawierający kalorii słodzik uzyskiwany z liści rośliny o tej samej nazwie, który ma dobroczynny wpływ na poziom cukru we krwi. Jednakże w Unii Europejskiej została dopuszczona do użytku dopiero pod koniec 2011 roku, w związku z obawami o jej kancerogenny charakter. Stewia jest 300 razy bardziej słodka niż cukier, więc należy odpowiednio dostosować jej ilość, aby uzyskać pożądaną słodkość.
Cukier turbinado – 45 kalorii na łyżkę
Cukier ten wytwarza się z wysychającego soku trzciny cukrowej, a jego ciemniejszy kolor pochodzi ze śladowych ilości melasy. Cukier ten nada ciekawszy smak deserom, można kryształkami posypywać ciasteczka lub mielić i dodawać do ciasta.
Nektar z agawy – 60 kalorii na łyżkę
Zawiera 25 proc. więcej kalorii niż cukier, ale agawa jest też dwa razy słodsza, dlatego używa się jej mniej. Na korzyść syropu z agawy przemawia naturalność oraz niski indeks glikemiczny. Należy jednak pamiętać, że ten słodzik zawiera aż 90 proc. fruktozy, której duże dawki w diecie mogą prowadzić do insulinooporności. To dobry zamiennik dla cukru, ale należy stosować go z umiarem.