Czym zastąpić biały cukier?

Kiedy chcesz sobie co nieco posłodzić – jest wiele opcji do wyboru. Często słyszymy, że cukier nie jest zdrowy, a jak jest z jego alternatywami? Agawa, miód czy stewia oferują składniki odżywcze, ale większość z nich ma jedynie lekką – o ile w ogóle – przewagę nad zwykłym cukrem. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się o każdym z tych naturalnych słodzików. Pamiętaj jednak, że bez względu na to, który z nich wybierzesz – cukier to cukier i należy go ograniczać w diecie.

Źródło zdjęć: © Zdjęcie autorstwa theBRMan / CC BY

/ 7Nektar z agawy – 60 kalorii na łyżkę

© Zdjęcie autorstwa werner22brigitte / CC BY

Zawiera 25 proc. więcej kalorii niż cukier, ale agawa jest też dwa razy słodsza, dlatego używa się jej mniej. Na korzyść syropu z agawy przemawia naturalność oraz niski indeks glikemiczny. Należy jednak pamiętać, że ten słodzik zawiera aż 90 proc. fruktozy, której duże dawki w diecie mogą prowadzić do insulinooporności. To dobry zamiennik dla cukru, ale należy stosować go z umiarem.

/ 7Syrop klonowy – 52 kalorie na łyżkę

© Zdjęcie autorstwa Lnk.Si / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Syrop klonowy często reklamuje się jako odżywczy cukier, ponieważ jest „naturalny” i „nierafinowany” oraz zawiera więcej magnezu, ryboflawiny, cynku, wapnia i potasu niż inne cukry. Jednakże należałoby wypić większość buteleczki, aby odczuć faktyczne zalety. 1/4 filiżanki zawiera tylko 5 miligramów wapnia, czyli mniej niż 1% zalecanej dziennej dawki. Najlepiej używać syropu klonowego w owsiance, dressingu i jako polewę naleśników i gofrów.

/ 7Miód – 64 kalorie na łyżkę

© Zdjęcie autorstwa TheCulinaryGeek / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Miód zawiera więcej glukozy niż agawa, co oznacza, że idealnie nadaje się jako dodatek do smoothie po ćwiczeniach. Sprawdza się też świetnie jako dodatek do herbaty, jogurtu, dressingu i słodkiego chleba.

/ 7Melasa – 58 kalorii na łyżkę

© Zdjęcie autorstwa Jules Morgan / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Melasa to produkt uboczny wytwarzania cukru. Najciemniejsza forma melasy jest najbardziej odżywcza: łyżka dostarcza ponad 10% dziennej zalecanej dawki żelaza, wapnia, magnezu i potasu. Jaśniejsze rodzaje natomiast mają mniej składników odżywczych i zawierają więcej cukru. Melasa nadaje się do ubijanych słodkich ziemniaków, smoothie, polew i marynat, ciast i ciasteczek.

/ 7Stewia – 0 kalorii na łyżkę

© Zdjęcie autorstwa Flyingbikie / CC BY

Stewia to niezawierający kalorii słodzik uzyskiwany z liści rośliny o tej samej nazwie, który ma dobroczynny wpływ na poziom cukru we krwi. Jednakże w Unii Europejskiej została dopuszczona do użytku dopiero pod koniec 2011 roku, w związku z obawami o jej kancerogenny charakter. Stewia jest 300 razy bardziej słodka niż cukier, więc należy odpowiednio dostosować jej ilość, aby uzyskać pożądaną słodkość.

/ 7Cukier turbinado – 45 kalorii na łyżkę

© Zdjęcie autorstwa flomo001 / CC BY

Cukier ten wytwarza się z wysychającego soku trzciny cukrowej, a jego ciemniejszy kolor pochodzi ze śladowych ilości melasy. Cukier ten nada ciekawszy smak deserom, można kryształkami posypywać ciasteczka lub mielić i dodawać do ciasta.

/ 7Nektar z agawy – 60 kalorii na łyżkę

© Zdjęcie autorstwa werner22brigitte / CC BY

Zawiera 25 proc. więcej kalorii niż cukier, ale agawa jest też dwa razy słodsza, dlatego używa się jej mniej. Na korzyść syropu z agawy przemawia naturalność oraz niski indeks glikemiczny. Należy jednak pamiętać, że ten słodzik zawiera aż 90 proc. fruktozy, której duże dawki w diecie mogą prowadzić do insulinooporności. To dobry zamiennik dla cukru, ale należy stosować go z umiarem.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka