Zdrowsze zamienniki ulubionych potraw
Wypróbuj jajko ugotowane na twardo z awokado na pełnoziarnistej grzance.
Zalety: Pełnoziarniste pieczywo ma więcej białka, błonnika i składników odżywczych, takich jak folian, witamina C czy kwasy tłuszczowe oraz mniej węglowodanów niż zwykły chleb tostowy. Dodanie do tego plastrów awokado zapewni "dostawę" zdrowych tłuszczów i zaspokoi uczucie głodu. Ugotowanie jajka, zamiast smażenia go na maśle, eliminuje tłuszcze nasycone szkodliwe dla serca. Jajka można gotować wieczorem, aby rano szybko przygotować zdrowe śniadanie.
Zamiast smażonego kurczaka
Wypróbuj pieczonego kurczaka w mące migdałowej lub z cieciorki.
Zalety: wyeliminujesz mnóstwo kalorii i węglowodanów, a zyskasz dodatkowe składniki odżywcze oraz błonnik. Pieczenie zamiast smażenia znacznie ogranicza kalorie i zapobiega tworzeniu związków karcynogennych, które mogą pojawić się podczas obróbki cieplnej na oleju w wysokiej temperaturze.
Zamiast wołowego burrito w tortilli ze śmietaną
Wypróbuj burrito fasolowe z warzywami i salsą serwowane w głębokim talerzu.
Zalety: rezygnacja z mącznej tortilli to oszczędność 350 kalorii oraz 58 gramów węglowodanów przetworzonych. Fasola i warzywa w miejsce mięsa wołowego oznaczają, że pozbywamy się źródła tłuszczu nasyconego, a zyskujemy błonnik oraz witaminy – fasola to jeden z najbardziej bogatych w ten składnik produktów. Zastąpienie śmietany salsą to natomiast mniej tłuszczu, a więcej składników odżywczych.
Zamiast kotleta mielonego z wieprzowiny
Wypróbuj kotlet z mielonym indykiem, grzybami i szpinakiem.
Zalety: indyk ma mniej tłuszczu nasyconego niż mięso mielone, a warzywa i grzyby dodają kotletowi smaku, witamin, minerałów, antyoksydantów oraz błonnika. Szpinak należy najpierw zmielić, aby dobrze wkomponował się w resztę składników.
Zamiast spaghetti z pulpetami wołowymi
Wypróbuj spaghetti z cukinii z pulpetami indyczymi i warzywami.
Zalety: Zamiana wołowiny na indyka ogranicza tłuszcze nasycone. Dzięki makaronowi z cukinii danie nie będzie takie ciężkostrawne, a pojawi się w nim więcej witamin, minerałów oraz błonnika. Jeśli jednak nie możesz żyć bez makaronu, zmieszaj różne jego rodzaje: pełnoziarnisty, fasolowy czy taki z mąki migdałowej, aby uzyskać więcej błonnika i mniej węglowodanów. Dodaj do sosu dużo warzyw, np. paprykę, brokuły czy grzyby. Warto sięgnąć po sos pomidorowy z małą zawartością cukru jako bazę sosu.