Zdrowy napój z marchewki i spiruliny
Coraz więcej Polaków cierpi na problemy związane z wątrobą. Alarmujące są także statystyki dotyczące podwyższonego poziomu cholesterolu we krwi. W naszym kraju zmaga się z nim już 8 milionów osób. Jak powszechnie wiadomo, jest on przyczyną rozwoju chorób układu naczyniowo-sercowego, które to z kolei odpowiadają za największą liczbę zgonów wśród Polaków na przestrzeni ostatnich kilkunastu lat.
W obydwu przypadkach liczy się profilaktyka. Zanim sięgniesz po środki farmaceutyczne, wypróbuj naturalnej i bardzo smacznej metody na oczyszczenie wątroby ze szkodliwych toksyn i ustabilizowanie poziomu cholesterolu we krwi. Pyszny napój przygotujesz w kilka minut.
1. Właściwości marchewki
Marchewka zawiera beta-karoten – prowitaminę, dzięki której w organizmie powstaje witamina A. Jest to także silny przeciwutleniacz chroniący przed rozwojem nowotworów. Beta-karoten wspomaga trawienie, oczyszcza wątrobę oraz obniża poziom cholesterolu we krwi. Wpływa na prawidłową pracę oczu, wspiera układ immunologiczny i przedłuża trwałość opalenizny.
Przeczytaj także:
Marchew jest źródłem witaminy C, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, witaminy B6, kwasu foliowego oraz witamin E i K. Zawiera także wiele składników mineralnych, m.in. potas, fosfor czy wapń.
Badania naukowców z University of York potwierdziły, że jedzenie marchwi może zmniejszyć ryzyko zachorowalności na raka prostaty. W skład warzywa wchodzi bowiem kwas retinowy, który wykazuje działanie antynowotworowe. Eksperci z Newcastle University udowodnili natomiast, że marchew posiada także inny cenny składnik – falkarinol. On także chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
2. Właściwości spiruliny
Spirulina jest algą, w skład której wchodzi GLA – kwas gamma-linolenowy, wykazujący wiele właściwości leczniczych. Obniża on ciśnienie krwi, leczy stany zapalne, uodparnia organizm oraz pozytywnie wpływa na stan włosów, skóry i paznokci.
Spirulina zawiera chlorofil oraz fikocyjaninę – pigmenty o właściwościach antyoksydacyjnych. Badania ekspertów z Oregon State University wykazały, że chlorofil w organizmie łączy się z toksycznymi substancjami, a tym samym ułatwiając ich wydalenie.
W składzie alg znajdziemy również beta-karoten, witaminy A, C, B6 i K oraz pierwiastki: wapń, żelazo, magnez, potas, cynk, sód czy fosfor.
3. Właściwości liści mięty
Mięta wpływa na prawidłową pracę wątroby. Oczyszcza ją ze złogów oraz regeneruje. Łagodzi też problemy związane z żołądkiem, niweluje wzdęcia oraz mdłości.
Napar z liści mięty działa także rozkurczowo, przeciwbólowo oraz odkażająco. To właśnie dlatego stosowana jest w pastach do zębów i gumach do żucia.
Przeczytaj także:
Swój zapach zawdzięcza olejkowi eterycznemu, który zawiera beta-karoten, mentol oraz witaminy A i C. Mięta jest źródłem garbników, a także flawonoidów – silnych przeciwutleniaczy.
4. Przepis na oczyszczający napój
- 4 marchewki,
- 1/2 łyżeczki spiruliny,
- mała garść posiekanych liści mięty.
Wszystkie składniki połączyć, a następnie zblendować aż do uzyskania jednolitego smoothie. Prawda, że proste? Pij na zdrowie 100 ml napoju na czczo.