Zielone szparagi – rodzaje, właściwości, przygotowanie, dla kogo
Zielone szparagi zawierają wiele witamin i minerałów. Zielone szparagi pomagają zapobiegać nowotworom i wspomagają rozwijanie się płodu w okresie ciąży. Co ważne zielone szparagi pomagają również kobietom karmiącym piersią, a do tego są nisko kaloryczne. Powszechnie wiadomo również, że zielone szparagi są doskonałym afrodyzjakiem. Nie zapominajmy również o wielu właściwościach odżywczych i prozdrowotnych zielonych szparagów.
1. Od czego zależy różny kolor szparagów?
Zielone szparagi zawdzięczają swój kolor sposobowi, w jaki są uprawiane. Szparagi występują również w kolorze białym i fioletowym:
- szparagi zielone wyrastają wysoko ponad ziemię, i to właśnie dzięki temu zyskują swój zielony kolor. Szparagi stają się bowiem zielone za sprawą promieni słonecznych. Szparagi zielone są najcieńsze, miękkie i nie trzeba ich obierać przed gotowaniem. Mają również najbardziej wyrazisty smak,
- białe szparagi rosną pod ziemią. To sprawia, że promienie słoneczne nie docierają do szparagów białym i nie uzyskują zielonego koloru. Białe szparagi są dość grube i mają bardzo delikatny smak. Białe szparagi są twardawe, więc przed gotowaniem białe szparagi trzeba koniecznie obrać,
- fioletowe szparagi wyrastają kilka centymetrów ponad ziemię, dzięki czemu ich łodyga ma charakterystyczny fioletowo-purpurowy kolor. Szparagi fioletowe są najgrubsze, mają najwięcej cukru i najmniej błonnika.
2. Właściwości zielonych szparagów
Szparagi zielone zawierają wiele witamin i składników mineralnych. Warto pamiętać, że osoby na diecie mogą spokojnie sięgać po szparagi zielone, bo zawierają one jedynie 18 kcal w 100 g.
Zielone szparagi zawierają kwas foliowy (wyjątkowo potrzebny kobietom w ciąży i planującym ciążę) oraz witaminy C, E i beta-karoten. Dzięki ich zawartości zielone szparagi mają dobry wpływ na włosy, skórę i paznokcie.
Asparagina w zielonych szparagach pomaga zachować odpowiedni poziom nawodnienia organizmu, a wapń i fosfor zadbają o dobrą kondycję zębów oraz kości.
Zielone szparagi to również źródło potasu, który wraz z sodem i asparaginą ma działanie moczopędne. Glutation zawarty w szparagach zielonych pomoże usunąć z organizmu toksyny, pomoże wzmocnić układ odpornościowy i powstrzyma procesu rozwoju komórek nowotworowych.
Zielone szparagi zawierają również błonnik i inulinę, które wspomogą pracę układu pokarmowego.
3. Jak przygotować posiłek ze szparagów?
Szparagi najlepiej jeść ugotowane w wodzie lub na parze. Szparagi zielone nie wymagają żadnych dodatków, ponieważ same w sobie stanowią smaczny i wartościowy posiłek.
Ugotowane zielone szparagi są soczyste i chrupiące. Można je jednak podać z bułką tartą lub zawinięte w plastry szynki i upieczone. Wyśmienicie smakują również z jajkiem.
4. Zanim zjesz, sprawdź czy możesz
Zielone szparagi nie są jednak odpowiednie dla każdego. Na szparagi powinny uważać osoby chore na dnę moczową lub kamienie nerkowe.
Dzieje się tak, ponieważ szparagi mają dużo puryn, które sprawiają, że w organizmie gromadzi się kwas moczowy. Natomiast szparagi mogą powodować wzdęcia u osób, które mają problemy z perystaltyką jelit.
PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT
Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:
- Które owoce i warzywa trzeba jeść codziennie - odpowiada lek. Izabela Ławnicka
- Jak łączyć warzywa? - odpowiada mgr Michał Wrzosek
- Czy gotowane warzywa zakwaszają organizm? - odpowiada mgr Dorota Brydacka
Po szparagi zielone mogą bez obaw sięgać natomiast kobiety w ciąży. Zielone szparagi jako bogate źródło kwasu foliowego pomogą zapobiec wadom wrodzonym płodu (np. rozszczep kręgosłupa). Dodatkowo zielone szparagi w diecie kobiety ciężarnej pozwolą uzupełniać duże zapotrzebowanie na witaminy w tym wyjątkowym okresie. Szparagi mogą również jeść bez obaw kobiety karmiące piersią.