Trwa ładowanie...

Jedzenie jednego jabłka dziennie zmniejsza ryzyko zachorowań na nowotwory

Od dawna wiadomo, że to, co jemy wpływa na ryzyko chorób nowotworowych. Z najnowszych badań wynika, że osoby, które spożywają przynajmniej jedno jabłko dziennie rzadziej doświadczają raka płuc, jelit, żołądka, przełyku i piersi.

Zobacz film: "Ekologiczne warzywa i owoce"

Jedzenie jabłek pomaga zapobiegać nowotworom
Jedzenie jabłek pomaga zapobiegać nowotworom (Shutterstock)

Według badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu w Perugii we Włoszech, jedzenie jabłek zmniejsza ryzyko zachorowania na raka żołądka i przełyku nawet o połowę w porównaniu do osób, które nie spożywają tych owoców. Na raka płuc zapada 25 proc. mniej miłośników jabłek, a na raka piersi - 20 proc. Wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie "Public Health Nutrition".

Wystarczy jedno jabłko dziennie
Wystarczy jedno jabłko dziennie (123rf)

Naukowcy szczególnie zainteresowali się badaniem wpływu jabłek na profilaktykę nowotworową ze względu na to, iż jest to najczęściej spożywany owoc w Europie. Według ekspertów, są najsilniej działającą bronią dietetyczną, która chroni nas przed zachorowaniem na raka. Lekarze twierdzą, że jabłka chronią też przed chorobami serca.

"Przeanalizowane przez nas dane wskazują na zdolność ochronną jabłek wobec nowotworów płuc, jelit, przełyku i piersi. Aby ujawnić wpływ na inne organy, potrzebne jest przeprowadzenie dodatkowych testów" – mówią eksperci.

Naukowcy dodają, że wystarczy zjeść tylko jedno jabłko w ciągu dnia, aby uzyskać opisywany efekt.

Jabłka są bogatym źródłem flawonoidów – składników roślinnych o wielu leczniczych właściwościach. Znajdziemy je też w innych warzywach i owocach, takich jak pomidory, papryka, sałata, winogrona, wiśnie, owoce cytrusowe, jeżyna czy borówka.

Związki te są skutecznymi antyoksydantami, wywierają dobroczynny wpływ na naczynia krwionośne (uszczelniają je, poprawiają elastyczność i zmniejszają przepuszczalność) oraz działają ochronnie na układ krążenia. Flawonoidy usuwają toksyny z organizmu, działają moczopędnie i przeciwzapalnie.

ZOBACZ TAKŻE

Poza flawonoidami, jabłka zawierają też dużo witaminy C, potasu i żelaza. Działają korzystnie na serce, obniżają poziom cholesterolu, zapobiegają zawałom serca, poprawiają krążenie, zapobiegają żylakom i obrzękom. Mają zdolność odkwaszania organizmu.

Dzięki zawartości dużej ilości związków pektynowych, jedzenie jabłek wpływa na usuwanie z kałem związków potencjalnie kancerogennych. Poza tym błonnik powoduje, że substancje te mniej kontaktują się z nabłonkiem jelit, co wzmacnia działanie przeciwnowotworowe.

Jedzenie jabłek wpływa też na odporność naszego organizmu dzięki temu, że błonnik w jabłkach stanowi pożywkę dla dobrych bakterii probiotycznych, które namnażają się w organizmie.

Błonnik zawarty w owocach wspomaga proces odchudzania, a zjedzone rano pomagają w utrzymaniu uczucia sytości na dłuższy czas.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.