4 z 7Rafinowany cukier
Nazywany jest białą śmiercią. Jego nadmiar w diecie sprzyja cukrzycy, próchnicy, chorobom układu pokarmowego. To dość skrajne opinie na temat białego, rafinowaneg cukru. I prawdą jest, że trudno doszukać się w nim zalet.
W zasadzie cukier rafinowany nie zawiera żadnych wartościowych składników mineralnych, nie ma w nim także znaczących witamin. Okazuje się również, że cukier "okrada" organizm z wapnia i magnezu. To możliwe, ponieważ właśnie tych składników potrzebuje organizm, by go strawić. Przy dużych ilościach spożywanego białego proszku, magnez i wapń zostają więc niejako zabrane z kości i zębów, a przeznaczone do trawienia.
Produkt ten sprzyja także niedoborom witamin z grupy B oraz witaminy E i takim mikroelementom, jak chrom i miedź.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Przeczytaj także: Popularne serki. Mogą zaburzać gospodarkę elektrolitową i powodować alergie