Zmień te składniki, a twoje potrawy będą zdrowsze!

By płatki owsiane przypominały swoją spoistością bułkę tartą, rozdrobnij je za pomocą blendera lub robota kuchennego. Możez używać ich jako zamiennika do wszystkich przepisów, w których znajduje się bułka tarta.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie autorstwa Hans / CC BY

/ 6Papryka słodka wędzona zamiast boczku

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Delphine Ménard / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)

Szczypta takiej przyprawy dodana do jajka, brukselki czy grochówki nadaje potrawie aromat i smak wędzonego boczku. Ten trik pozwala na ograniczenie kaloryczności spożywanych potraw.

/ 6Sok cytrynowy zamiast soli

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

Soli do posiłków używamy zazwyczaj, by dodać ich smakom nieco wyrazistości i głębi. Podobny efekt (choć oczywiście nie identyczny smak) otrzymamy po dodaniu do potraw kilku łyżek świeżo wyciśniętego soku cytrynowego. Bardzo dobrze komponuje się on z kurczakiem, rybami, ryżem i warzywami.

/ 6Awokado zamiast masła

Obraz
© Zdjęcie autorstwa byrev / CC BY

Mus z awokado o konsystencji masła doskonale zastępuje je w wielu przepisach. Jest też dobrym produktem do smarowania pieczywa. W ten sposób oszczędzasz 75 kalorii na każdej łyżce stołowej.

/ 6Mus jabłkowy zamiast oleju

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Rachel Tayse / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Mus jabłkowy sprawdza się, gdy w przepisie na ciasto, ciasteczka czy słodkie bułki wymagane jest zastosowanie oleju. Jeśli zależy ci również na uzyskaniu kolorytu, możesz użyć także musu przyrządzonego ze śliwek.

/ 6Pełnoziarnista mąka zamiast mąki białej

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Jing / CC BY

Ten zamiennik sprawdza się doskonale, zwiększając przy tym kilkakrotnie podaż witamin, żelaza, potasu i miedzi.

/ 6Gdy nie masz wpływu na składniki

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Kurman Communication / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Kiedy wychodzisz na spotkanie poza domem i nie masz wpływu na to, co dokładnie znajduje się w posiłkach, zwracaj uwagę na sposób ich przyrządzenia. Wybieraj np. potrawy pieczone zamiast smażonych.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka