Myć kurczaka przed gotowaniem, czy też nie? Zapytaliśmy eksperta

Myjesz mięso przed gotowaniem? Popełniasz błąd. Okazuje się, że w ten sposób możesz sobie bardzo zaszkodzić. Doniesienia dziennikarzy z serwisu buzzfeed.com postanowiliśmy przeanalizować z ekspertem, dyrektor Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Lublinie, Irminą Nikiel.

Mięsa kurczaka nie należy myć przed gotowaniemMięsa kurczaka nie należy myć przed gotowaniem
Źródło zdjęć: © (123rf) Mięsa kurczaka nie należy myć przed gotowaniem
Ewa Rycerz

Czy myć kurczaka przed gotowaniem?

Mycie mięsa kurczaka przed włożeniem go do garnka to powszechna praktyka, stosowana nie tylko w Polsce. Wkładamy drób pod bieżącą wodę, ponieważ jesteśmy przekonani, że w ten sposób wymyjemy z niego obecne na mięsia patogeny. Nic bardziej mylnego.

Sprawie postanowił przyjrzeć się serwis buzzfeed.com. Dziennikarze postanowili przeprowadzić wśród swoich czytelników ankietę. Zapytali ich o opłukiwanie mięsa przed rozpoczęciem gotowania. Okazało się, że robi tak 36 proc. uczestników badania, 64 proc. mięsa nie myje.

Dziennikarze poszli o krok dalej i postanowili zapytać o zdanie rzecznika prasowego Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych, Marianne H. Gravely, prof. Kelly Reynolds z Uniwersytetu w Arizonie oraz szefa kuchni w jednej z restauracji w Nowym Jorku. Wszyscy stwierdzili, że mięsa przed gotowaniem nie należy myć.

Drób ekologiczny i z chowu na głębokiej ściółce. Czym się różnią?

Zagrożenie Salmonellą

My również postanowiliśmy zbadać sprawę. Okazuje się, że mycie drobiu przed poddaniem go obróbce cieplnej zwiększa ryzyko rozprzestrzenienia się bakterii.

- Zdarza się, że drób jest zakażony bakterią Salmonelli, zazwyczaj jest to Salmonella enteritidis. Jeśli takie mięso ulokujemy w zlewie, przy którym akurat leżą sztućce, talerze czy cokolwiek innego, owe bakterie przeniosą się na te produkty. Powinniśmy je wtedy wyparzyć w temperaturze 67-70 stopni Celsjusza przez 3 min., by uniknąć dalszego rozprzestrzaniania się - mówi Irmina Nikiel, dyrektor Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Lublinie.

- Powiem więcej. Wyobraźmy sobie, że myjemy zakażone mięso w zlewie, a potem wkładamy do owego zlewu np. sałatę. Zatrucie pokarmowe gotowe. Niemycie drobiu jest więc mniejszym ryzykiem niż mycie - podsumowuje.

Dlaczego? Salmonella ginie w temperaturze ok. 70 stopni Celsjusza. Jeśli zatem gotujemy, dusimy czy smażymy mięso, róbmy to bardzo dokładnie.

Rozpoznanie bakterii na etapie hodowli, uboju czy pakowania, nie zawsze jest możliwe. Obecności patogenu nie sygnalizuje nieprzyjemny zapach, jak to bywa w przypadku bakterii gnilnych. Jedynym sposobem, by się jej ustrzec jest bezpieczne przyrządzenie dania.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka