Trwa ładowanie...

Zobacz, dlaczego nie warto wyrzucać pestki awokado. Ma niesamowite właściwości (WIDEO)

Zobacz film: "Pestka awokado. Nie wyrzucaj jej"

Pestka awokado jeszcze do niedawna była uważana za niejadalną część owocu. Ostatnio jednak jej właściwościami zainteresowali się naukowcy.

Zwracają uwagę, że warto włączać ją do diety ponieważ jest pełna wartości odżywczych. Jakich? Pestka awokado, nie wyrzucaj jej. W pestce awokado znajdziemy witaminy A i E, a także polifenole i kartenoidy.

Każda z tych substancji ogranicza proces utleniania w organizmie dzięki czemu zmniejsza ryzyko powstawania nowotworów i opóźnia procesy starzenia. Niwelują one też ryzyko miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca oraz nadciśnienia tętniczego.

Pestka awokado jest wyjątkowa pod względem zawartości nierozpuszczalnego błonnika pokarmowego. Składnik reguluje trawienie i poprawia perystaltykę jelit, obniża poziom cholesterolu we krwi oraz zapewnia uczucie sytości. Oprócz niego, pestka zawiera także witaminy z grupy B, wspomagając pracę serca.

Jak ją jeść? Pestka awokado jest bardzo twarda. Przed użyciem należy ją wysuszyć, a później obrać ze skórki i zetrzeć na tarce bądź zmielić w blenderze. Można ją dodawać do zup, sosów, koktajli i zaparzać z niej napar. Jak ją jeść? Wystarczy 1 łyżeczka pestki awokado dziennie, by wykorzystać jej korzystne właściwości.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.