Zobacz, jakie produkty są bogate w witaminę C
Kubek posiekanej czerwonej papryki zawiera trzykrotnie więcej witaminy C niż ta sama ilość pomarańczy. Znajdziemy tam 190,3 mg tego związku.
Kiwi
Kubek kiwi to potężne źródło witaminy C, która znajduje się tam w ilości 166,9 mg.
Zielona papryka
Zawartość witaminy C w papryce czerwonej i zielonej różni się. Kubek posiekanej zielonej papryki to 119,8 mg witaminy. W dalszym ciągu jest to jednak dwukrotnie więcej, niż potrzebuje nasz organizm w ciągu doby.
Papryka chilli
Jeden kubek posiekanej lub pokrojonej w kostkę papryki chilli dostarcza 107,8 mg witaminy C. Ponadto uczeni odkryli, że związek nadający warzywu pikanterię ma właściwości łagodzące ból mięśni i stawów.
Brukselka
Kubek brukselki to dla organizmu 96 mg witaminy C. Jest to również cenne źródło witamin K i A oraz witamin z grupy B, a także przeciwutleniaczy.
Papaja
Kubek papai dostarcza nam 88,3 mg witaminy C. Owoc ten działa również oczyszczająco na zatoki.
Truskawki
Kubek truskawek to dawka 84,7 mg witaminy C. Te pyszne owoce zawierają również kwas foliowy oraz działają wybielająco na zęby.
Jarmuż
Jarmuż dostarcza 80,4 mg witaminy C w jednym kubku. Ponadto jest to cenne źródło witamin A i K.
Brokuły
Kubek posiekanego lub pokrojonego brokułu to 39,2 witaminy C. Przy tym jest to jedynie 15 kcal.
Dzika róża
Bogatym źródłem witaminy C jest również dzika róża. By pokryć swoje dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę, wystarczy zjeść od jednego do trzech jej owoców.