Dzika róża - ziołolecznictwo, zawartość witaminy C, wpływ na organizm, wykorzystanie w kosmetyce
Dzika róża jest bogatym źródłem substancji czynnych, które mają wartości lecznicze i kosmetyczno-pielęgnacyjne. Zawiera mnóstwo witaminy C, która zwiększa odporność organizmu oraz kwasów owocowych, mających zbawienny wpływ na wygląd i stan skóry. Wytwarzany z niej olejek różany z kolei wykazuje działanie uspokajające, antydepresyjne i łagodzące bóle głowy. Jeśli chcesz wyglądać młodo i cieszyć się zdrowiem - skosztuj smacznych owoców dzikiej róży.
W tym artykule:
Charakterystyka dzikiej róży
Dzika róża to kolczasty krzew z rodziny różowatych, jej ludowe nazwy to psia róża oraz szypszyna. Ma złożone liście i szupinkowe, czerwone owoce.
W Polsce istnieje dwadzieścia gatunków róży, a najbardziej rozpowszechnioną jest róża pomarszczona. Wszystkie odmiany są wykorzystywane w kosmetologii, farmaceutyce i ziołolecznictwie.
Ekstrakt z rośliny można spotkać w kosmetykach do ciała, lekach i suplementach diety. Najpospolitszy rodzaj to róża dzika, zwana też psią (rosa canina).
Właściwości herbaty z dzikiej róży
W starożytnym Rzymie służyła do leczenia ugryzień przez psy chore na wściekliznę. W Wielkiej Brytanii szczególnie w czasie II wojny światowej była głównym źródłem witaminy C.
Z kolei w Skandynawii stała się składnikiem zupy, a w Czechach i Słowacji - elementem sosu do mięsa. Obecnie dzika róża porasta całą Europę i Azję Mniejszą na miedzach, kamienistych wzgórzach i skrajach lasów.
Coraz częściej jest też traktowana jako krzew ozdobny w parkach i ogrodach. Owoce dzikiej róży mogą być kuliste lub podłużne.
W zależności gatunku różnią się także rozmiarem, mogą być okazałe lub niewielkie i trudne do przetworzenia w kuchni. Zawsze jednak mają delikatny smak, który świetnie komponuje się z innymi produktami, zarówno w wersji wytrawnej, jak i słodkiej.
Owoce zbiera się jesienią, w pełni dojrzałe. Zbiór najlepiej rozpocząć w pogodne dni, kiedy wyschnie rosa. Twarde okazy warto włożyć do zamrażalnika, ponieważ niska temperatura je zmiękczy.
Do użycia nie nadają się natomiast te zbrązowiałe i pomarszczone. Owoce należy dokładnie oczyścić z nasion i włosów, niestety nie jest to łatwe zadanie.
W tym celu warto odciąć końcówki z obu stron i kroić okazy wzdłuż na pół lub na plasterki. Jednocześnie końcówką noża należy usuwać ziarenka i włoski. Na rękach bezwzględnie powinny być rękawiczki.
Drugą metodą jest ugotowanie owoców w całości i przetarcie ich przez praskę, a następnie przez gęste sito. Oczyszczone owoce można ususzyć w 40 stopniach przez 12-24 godziny, aż staną się twarde i kruche.
Można to również zrobić na zewnątrz, układając plasterki na sicie i ustawiając je w przewiewnym, ocienionym miejscu na 2-3 dni. Warto pamiętać, że już 1-3 owoce mogą pokryć dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka witaminę C.
Zawartość kwasu askorbinowego zależy jednak od czasu zbioru i sposobów suszenia. Długotrwałe suszenie w temperaturze 40 stopni powoduje utratę nawet 75% substancji. Długi czas przechowywania również nie wpływa pozytywnie na zawartość witaminy C, ponieważ ulega ona utlenianiu.
Właściwości dzikiej róży
Dzika róża jest ważnym składnikiem wielu produktów leczniczych. Przede wszystkim znajduje się w nasercowych mieszkankach ziołowych, preparatach witaminowych, wzmacniających, wykrztuśnych oraz napotnych.
Można znaleźć ją także w lekach wspierających pracę wątroby i układ krążenia. Dzika róża ma dobroczynny wpływ na stan zdrowia i samopoczucie:
- uzupełnia dzienne zapotrzebowanie na witaminę C,
- wzmacnia układ odpornościowy,
- leczy przeziębienie i grypę,
- zmniejsza ból gardła,
- chroni układ krwionośny,
- wzmacnia naczynia krwionośne,
- obniża ciśnienie tętnicze krwi,
- ma właściwości przeciwzapalne,
- zmniejsza ryzyko wystąpienia szkorbutu,
- niweluje objawy reumatyzmu,
- wspiera walkę z chorobami drób oddechowych,
- delikatnie uspokaja,
- ułatwia zasypianie,
- łagodzi nieżyt przewodu pokarmowego,
- leczy problemy żołądkowe,
- redukuje biegunki,
- redukuje niestrawność,
- walczy z chorobami układu moczowego,
- przyspiesza powrót do zdrowia,
- redukuje ogólne osłabienie,
- redukuje nadmierne zmęczenie,
- wspiera kobiety w okresie ciąży i karmienia piersią.
Zastosowanie dzikiej róży w kosmetyce
Dzika róża poza właściwościami leczniczymi jest często wykorzystywana do produkcji kosmetyków oraz domowych kuracji. Wykazuje wiele cennych właściwości pielęgnacyjnych:
- odżywia skórę,
- niweluje przebarwienia,
- łagodzi podrażnienia,
- rozjaśnia cerę,
- działa ściągająco,
- wzmacnia elastyczność skóry,
- redukuje zmarszczki,
- zapobiega powstawaniu zmarszczek,
- delikatnie złuszcza naskórek,
- hamuje rozwój zaskórników,
- redukuje trądzik,
- nawilża przesuszoną skórę,
- pielęgnuje skórę wrażliwą,
- łagodzi oparzenia skóry,
- wspiera gojenie się ran,
- leczy stany zapalne skóry,
- wspomaga leczenie blizn,
- zmniejsza produkcję łojotoku,
- wygładza skórę,
- wspiera regenerację naskórka.
Przemysł kosmetyczny przetwarza głównie kwiaty dzikiej róży. Pozyskiwany olejek świetnie sprawdza się jako składnik perfum, mydeł i kremów. Natomiast woda różana po procesie destylacji stanowi tonik, poprawiający wygląd i kondycję skóry.
Zobacz także:
- Właściwości ziół
- Domowy syrop ziołowy dla nerwowych i zestresowanych - jak przygotować go w domowym zaciszu?
- Odkwaszający detoks warzywno-owocowy Sokołowskiej
Przepisy na przetwory z dzikiej róży
Dzika róża słynie z właściwości leczniczych i warto wprowadzać ją jak najczęściej do swojej diety. W tym celu warto przygotować przetwory, które sprawdzą się w czasie długich jesiennych i zimowych miesięcy.
Nalewka z owoców dzikiej róży
Składniki:
- pół kilograma owoców dzikiej róży,
- szklanka cukru,
- 3/4 litra wódki.
Przygotowanie:
Do słoika przesypujemy owoce dzikiej róży, zasypujemy je cukrem i zalewamy alkoholem. Odstawiamy naczynie w ciepłe miejsce i wstrząsy nim energicznie raz dziennie. Po tygodniu przesączamy płyn przez gazę i przelewamy do ciemnej butelki, najlepiej przechowywać ją w lodówce.
Nalewka z płatków dzikiej róży
Składniki:
- litr płatków dzikiej róży bez białych końcówek,
- pół szklanki cukru,
- pół litra czystej wódki.
Przygotowanie:
Do dużego słoja wsypujemy płatki róży i warstwowo zasypujemy cukrem. Naczynie stawiamy w słonecznym miejscu na kilka dni. Gdy płatki puszczą soki wlewamy alkohol i przestawiamy słoik w ciemne miejsce na około sześć tygodni. Następnie filtrujemy płyn przez gazę i przelewamy do butelki.
Wino z dzikiej róży
Składniki:
- 10 kg owoców dzikiej róży,
- 25 l wody źródlanej,
- 10,5 kg cukru,
- 60 g kwasku cytrynowego,
- świeże drożdże,
- 250 ml wody źródlanej,
- pożywka dla drożdży winiarskich.
Przygotowanie:
Porcję drożdży wkładamy do czystej butelki o pojemności 250 ml. 250 ml wody źródlanej doprowadzamy do wrzenia, a następnie studzimy.
Zalewamy nią drożdże, a butelkę dokładnie zatykamy watą. Po upływie 24 godzin wsypujemy do mieszaniny łyżeczkę cukru, wtykamy watę i odstawiamy naczynie w ciepłe, ale zacienione miejsce na 3 dni.
Owoce umieszczamy w dużej butli i zalewamy gorącym syropem cukrowym (gorąca woda + 7,5 kg cukru). Dodajemy mieszaninę z drożdży, kwasek cytrynowy oraz pożywkę dla drożdży.
Butelką mocno wstrząsamy, odstawiamy ją na miesiąc do pomieszczenia o temperaturze 20 stopni Celsjusza. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 15 stopni i trzymamy w nim butelkę przez dwa miesiące.
Następnie zlewamy płyn w taki sposób by osad na dnie pozostał nienaruszony w słoju. Przelewamy nalewkę do butelek, wkładamy korki i przechowujemy w ciemnym miejscu.
Sok
Składniki:
- 250 g oczyszczonych płatków dzikiej róży,
- 1/2 l wody,
- 1/2 cytryny,
- szczypta kwasku cytrynowego,
- słód.
Przygotowanie:
Cytrynę dokładnie myjemy, parzymy wrzątkiem i kroimy w grube plastry. Do słoja wkładamy płatki róży i cytrynę, wlewamy przegotowaną wodę.
Naczynie przykrywamy gazą i odstawiamy na 24 godziny. Następnie zlewamy płyn do garnka i dokładnie wyciskamy płatki. Dodajemy słód i kwasek cytrynowy, doprowadzamy mieszaninę do wrzenia.
Pozostawiamy naczynie na ogniu przez kolejne 15 minut. Po tym czasie sok przelewamy do butelek i szczelnie zamykamy. Pasteryzujemy przez kwadrans w 90 stopniach Celsjusza.
Konfitura różana
Składniki:
- 1,3 kg dojrzałych owoców dzikiej róży,
- 600 g cukru,
- cytryna,
- 300 ml wody.
Przygotowanie:
Owoce myjemy i odcinamy od nich ogonki. Przekładamy je do rondla i zalewamy 300 ml wody. Ustawiamy na niski ogień i gotujemy przez około 30 minut, aż owoce staną się miękkie.
Następnie mieszaninę przecieramy przez sito o gęstych oczkach, powtarzając cały proces dwa razy. Masę ponownie przekładamy do garnka, wsypujemy cukier i sok z cytryny.
Opcjonalnie można wzbogacić smak za pomocą skórki z pomarańczy, laski wanilii lub łyżeczki kardamonu. Gotujemy całość przez 15 minut, często mieszając.
Konfitura powinna uzyskać dosyć ciemny kolor i kremową konsystencję. Przekładamy ją do wyparzonych słoików, zakręcamy, odstawiamy do górny dnem i studzimy.
Tarte płatki różane
Składniki:
- trzy garści płatków,
- 3 łyżki cukru,
- sok z cytryny.
Przygotowanie:
Suche płatki ucieramy z cukrem za pomocą drewnianej łyżki. Na koniec dodajemy sok z cytryny do smaku. Mieszaninę przechowujemy w lodówce i spożywamy po łyżeczce trzy razy dziennie.
Tarte płatki zmniejszają nadwrażliwość żołądka i uspokajają. Można wykorzystać je również jako nadzienie do pączków lub naleśników.
Tonik do twarzy
Składniki:
- garść różanych płatków,
- szklanka wody.
Przygotowanie:
Płatki dokładnie myjemy i wkładamy do woreczka z gazy. Umieszczamy całość w garnku, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin.
Następnie odcedzamy płyn i przemywamy nim oczyszczoną twarz dwa razy dziennie. Tonik można wykorzystać również jako płukankę po umyciu włosów.
Ile kalorii ma dzika róża
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 127 g (1 szklanka) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 162 kcal | 206 kcal |
| Białko | 1,60 g | 2,03 g |
| Węglowodany | 38,2 g | 48,5 g |
| Cukier | 2,58 g | 3,28 g |
| Błonnik | 24,1 g | 30,6 g |
| Tłuszcz | 0,34 g | 0,43 g |
| Tłuszcze nasycone | 0 g | 0 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 0 g | 0 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 0 g | 0 g |
| Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
| Witamina C | 426 mg | 541 mg |
| Równoważnik folianów | 0 µg | 0 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 0,02 mg | 0,02 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 0,17 mg | 0,21 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 1,30 mg | 1,65 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 0,80 mg | 1,02 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 0,08 mg | 0,10 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 3,00 µg | 3,81 µg |
| Witamina B4 - cholina | 12,00 mg | 15,24 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 0 µg | 0 µg |
| Witamina A | 4,345 i.u. | 5,518 i.u. |
| Witamina A | 217 µg RAE | 276 µg RAE |
| Retinol | 0 µg | 0 µg |
| Alpha karoten | 31,0 µg | 39,4 µg |
| Beta karoten | 2,350 µg | 2,985 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 483 µg | 613 µg |
| Likopen | 6,800 µg | 8,636 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 2,001 µg | 2,541 µg |
| Witamina E | 5,84 mg | 7,42 mg |
| Witamina D | 0 µg | 0 µg |
| Witamina D | 0 i.u. | 0 i.u. |
| Witamina K | 25,9 µg | 32,9 µg |
| Wapń | 169 mg | 215 mg |
| Żelazo | 1,06 mg | 1,35 mg |
| Magnez | 69,0 mg | 87,6 mg |
| Fosfor | 61,0 mg | 77,5 mg |
| Potas | 429 mg | 545 mg |
| Sód | 4,00 mg | 5,08 mg |
| Cynk | 0,25 mg | 0,32 mg |
| Miedź | 0,11 mg | 0,14 mg |
| Mangan | 1,02 mg | 1,30 mg |
| Selen | 0 µg | 0 µg |
| Woda | 58,7 g | 74,5 g |
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.