Żółta herbata - właściwości zdrowotne
Herbata żółta, zwana także cesarską, pochodzi z Chin, gdzie produkowana jest w bardzo małych ilościach. Pierwotnie była napojem, którym rozkoszowali się wyłącznie cesarz i jego najbliżsi. Żółta herbata to produkt, który trudno kupić, dlatego nie cieszy się dużą popularnością ani w Polsce, ani w krajach europejskich. Na początku liście żółtej herbaty namacza się, a następnie poddaje procesowi fermentacji. Dzięki temu ma wyjątkowy smak, który przypomina połączenie kawy i czekolady.
Właściwości zdrowotne żółtej herbaty
Żółta herbata polecana jest głównie osobom mającym problemy z układem pokarmowym. Poza tym napój oczyszcza organizm z toksyn i chroni przed miażdżycą.
Dzięki obecności flawonoidów (przeciwutleniaczy) ma działanie antynowotworowe. Ponadto żółty napój zapobiega próchnicy i wzmacnia kruche kości. Obecne w herbacie katechiny obniżają poziom cholesterolu i korzystnie wpływają na serce. Naukowcy z amerykańskiego National Cancer Institute udowodnili, że zawarte w herbacie związki niszczą wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się skóry. Herbatę zaleca się też osobom zestresowanym i skarżącym się na złe samopoczucie. Picie naparu koi nerwy, odpręża i relaksuje.
Na odporność i koncentrację
Żółta herbata wspomaga odporność organizmu. To zasługa wielu przeciwutleniaczy, które naturalnie wzmacniają barierę immunologiczną oraz niszczą wolne rodniki, odpowiedzialne za wiele schorzeń. Poza tym żółta herbata poprawia pracę mózgu, pozytywnie wpływa na koncentrację oraz pamięć. Jest więc idealnym napojem dla osób pracujących umysłowo oraz uczniów i studentów.
Herbata na choroby oczu
Żółta herbata zawiera składniki (pektyny, garbniki i olejki eteryczne), które pomagają przy różnego rodzaju chorobach oczu. Można jej używaćw postaci okładu, aby zmniejszyć opuchliznę i zaczerwienienie powiek, a także złagodzić stan zapalny spojówek.
Żółty napój na szkliwo i zęby
Żółtą herbatę polecają pacjentom dentyści. Dlaczego? Liście zawierają fluor, który wzmacnia szkliwo. Ponadto regularne spożywanie napoju niszczy bakterie wywołujące próchnicę. Warto jednak pamiętać, by nie przesadzać z ilością herbaty. Jej nadmiar może przyczynić się do powstawania osadu na zębach.
Cesarski napój idealny na sen i udar mózgu
Żółta herbata pita wieczorem odpręży, zrelaksuje i ułatwi zasypianie - w odróżnieniu od innych gatunków, zawiera bardzo mało kofeiny, przez co nie pobudza i nie zakłóca snu. Co więcej, trunek ochrania układ krążenia i zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia udaru mózgu. Stwierdzono, że osoby które piją dwie filiżanki żółtej herbaty dziennie są mniej narażone na zgon w wyniku udaru mózgu.
Jak parzyć żółtą herbatę?
Żółtą herbatę powinno parzyć się w temperaturze nie wyższej niż 90 stopni. Czas parzenia nie powinien przekraczać dwóch minut. Przygotowywana zbyt długo będzie gorzka, cierpka i niesmaczna. Prawidłowo zaparzona ma lekko orzechowy smak i żółto-zielony kolor. Warto pamiętać, że liście można wykorzystać do dwukrotnego parzenia.
Żółta herbata to prawdziwy rarytas, dlatego nie znajdziemy jej w zwykłych sklepach spożywczych. Jest dostępna w butikach sprzedających herbatę i kawę lub przez internet. Za 50-gramowe opakowanie szlachetnych liści trzeba zapłacić około 12-15 złotych.