Trwa ładowanie...

Zupa marchewkowa - składniki, przygotowanie, komentarz

Avatar placeholder
14.04.2021 09:52
Zupa marchewkowa - składniki, przygotowanie, komentarz
Zupa marchewkowa - składniki, przygotowanie, komentarz

Marchewkowa zupa, a właściwie zupa-krem z warzyw, w której główną rolę odgrywa marchewka, to nie tylko smaczne danie. Marchew bowiem ma także właściwości lecznicze i zdrowotne.

spis treści

1. Zupa marchewkowa - składniki

  • 5 umytych marchewek,
  • 1 szklanka bulionu z warzyw,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 4 [ziemniaki](Ziemniak - historia, odmiany, wartości odżywcze, właściwości),
  • 4 łyżki margaryny,
  • 1 duża cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 szklanka prażonych orzechów,
  • 1 mały korzeń imbiru,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • jogurt naturalny.
Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie282,77 kcal
Białka6,72 g
Węglowodany18,41 g
Tłuszcze21,17 g
Błonnik5,17 g

2. Zupa marchewkowa - przygotowanie

Czosnek i cebulę obierz, umyj i posiekaj, po czym wrzuć na rozgrzaną patelnię i podsmażaj do momentu, aż się zeszklą. Resztę warzyw obierz, umyj, pokrój w większą kostkę i wrzuć do gorącego bulionu z warzyw. Gotuj, póki nie będą półmiękkie. Następnie czosnek, cebulę, orzechy i wywar z warzyw wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką masę purée. Włóż wszystko z powrotem do rondla i podgrzej. Przy podawaniu zaciągnij jogurtem.

3. Zupa marchewkowa - komentarz

Marchew zawiera duże ilości witamin i mikroelementów, a jej najcenniejszym składnikiem jest prowitamina A. Wszystkim dbającym o urodę i sylwetkę marchew dostarcza ważnych związków mineralnych, takich jak wapń, żelazo, fosfor, miedź, cynk, molibden, magnez, jod oraz potas. Marchew wpływa także na wygładzanie cery. Warto spróbować!

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze