Żywi komórki rakowe, sprzyja nadwadze i otyłości. Profesor z Harvardu ostrzega

Cukier szkodzi zdrowiu i nie ma co do tego wątpliwości. Choć sam nie jest produktem rakotwórczym, sprzyja rozwojowi wielu chorób, w tym także kilku nowotworów, dlatego warto ograniczać jego spożycie w diecie. Profesor z Harvardu wskazuje najzdrowsze źródła cukru.

Dlaczego warto ograniczyć cukier w diecie?Dlaczego warto ograniczyć cukier w diecie?
Źródło zdjęć: © Getty Images, Facebook
Patrycja Pupiec

Owoce i miód

Eksperci alarmują, że spożywamy za dużo cukru, co przyczynia się m.in. do rozwoju plagi cukrzycy typu 2 oraz otyłości. Dlatego radzą, by zamiast cukru, stosować jego naturalne źródła, takie jak owoce.

Jedząc owoce, dostarczamy do organizmu również błonnik oraz szereg ważnych minerałów i witamin, bez których niekiedy organizm nie mógłby prawidłowo funkcjonować. Najmniej cukru mają w sobie owoce jagodowe, takie jak truskawki czy maliny.

Z kolei gruszki, winogrona, ananasy i czereśnie to owoce, które mają w sobie spore ilości cukru, a jak ostrzega prof. żywienia z Harvardu Frank Hu, jego nadmiar w diecie zawsze może powodować poważne zdrowotne problemy.

Ekspert podkreśla, że cukier cukrowi nierówny, ale nie musimy z niego rezygnować. Kluczowe jest, by zminimalizować spożycie dodanych cukrów obecnych w wielu popularnych produktach.

Dlatego najlepiej sięgać po owoce lub naturalny płynny słodzik, czyli miód, który warto mieć w kuchni także ze względu na liczne zdrowotne właściwości przeciwutleniające oraz przeciwzapalne.

Dlaczego rak lubi cukier?

Cukier nie jest zaliczany do substancji rakotwórczych, ale w nadmiarze, szczególnie gdy pochodzi z przetworzonych źródeł żywności, może sprzyjać otyłości. Z kolei otyłość zalicza się już do czynników ryzyka rozwoju choroby nowotworowej.

Istnieje jednak przekonanie, że cukier żywi komórki rakowe. Eksperci z Cancer Council wskazują, że większość komórek nowotworowych rośnie szybciej niż zdrowe, dlatego potrzebuje do tego więcej energii, ale ta niezbędna jest również zdrowym komórkom.

Otyłość zwiększa ryzyko kilku nowotworów, w tym:

Choć związek między otyłością a chorobami nowotworowymi jest dosyć złożony, już dawno badania naukowe wykazały, że nadmierna masa ciała wiąże się nie tylko ze zwiększonym ryzykiem rozwoju raka, ale i jego nawrotem. Właśnie dlatego u osób otyłych, u których diagnozuje się nowotwór we wczesnym stadium, jednym z zaleceń jest leczenie otyłości, które pomoże uzyskiwać lepsze wyniki stosowanej terapii.

Patrycja Pupiec, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka