Żywność ekologiczna (prezentacja edukacyjna)
Czy opłaca się kupować żywność ekologiczną?
Kiedyś ekologiczna żywność była dostępna tylko w wybranych sklepach ekologicznych ze zdrową żywnością, przeznaczoną dla konsumentów skorych do zapłacenia więcej niż za standardową żywność. Dziś jest już nieco inaczej – żywność produkowana ekologicznie jest dostępna w większości dużych sklepów spożywczych. Osoby zaopatrujące się w nią szukają zapewnienia, że artykuły te są bezpieczniejsze. Pytanie jednak brzmi, czy przy obecnym kryzysie warto ponosić ten dodatkowy koszt?
Żywność ekologiczna - brzoskwinie
Brzoskwinie ekologiczne
Nie każdego z nas stać, by wszystkie kupowane przez nas produkty były organiczne, gdyż kosztują one zwykle o 50–100% więcej niż konwencjonalne jedzenie. Dlatego też zaleca się kupowanie żywności ekologicznej, która jest najbardziej narażona na spryskiwanie pestycydami, jak np. brzoskwinie.
Żywność ekologiczna - jabłka
Jabłka ekologiczne
Jabłka są doskonałym źródłem błonnika – jak zresztą wszystkie warzywa i owoce. Są również bogate w witaminę C, która korzystnie wpływa na naszą odporność. Jeśli nie masz możliwości kupienia jabłek ekologicznych, nie rezygnuj z nich – wystarczy tylko przemyć jabłko wodą lub je obrać, by pozbyć się szkodliwych substancji.
Żywność ekologiczna - papryka
Papryka ekologiczna
Choć istnieją przepisy dotyczące bezpiecznej ilości stosowanych pestycydów w konwencjonalnej żywności, to system odpornościowy małych dzieci może nie być tak wykształcony i sprawny jak u dorosłych, co może je stawiać w grupie większego ryzyka. Dlatego warto zainwestować w zdrową żywność organiczną.
Żywność ekologiczna - seler naciowy
Seler ekologiczny
Seler jest bogaty w witaminy A, C i K, zawiera kwas foliowy, potas, magnez i ma tylko 10 kalorii. Możesz kupić seler organiczny, ale nawet ten zwyczajny, uprawiany konwencjonalnymi metodami, nadaje się do spożycia po uprzednim umyciu pod bieżącą wodą.
Żywność ekologiczna - nektarynki
Nektarynki ekologiczne
Ten soczysty owoc jest pełny witamin A i C, zawiera niacynę i potas. Średniej wielkości nektarynka to równowartość około 65 kcal. Umycie jej lub obranie ze skórki zmniejsza pozostałości pestycydów.
Żywność ekologiczna - truskawki
Truskawki ekologiczne
Truskawki to doskonałe źródło witaminy C i choć możesz zechcieć zaopatrzyć się w ich organiczną wersję, ich konwencjonalna odmiana może także być bezpieczna. Skup się na jedzeniu żywności lokalnie uprawianej, gdyż jest ona zazwyczaj świeższa i bardziej ekologiczna niż ta, która została przywieziona z odległych części kraju lub z zagranicy.
Żywność ekologiczna - wiśnie
Wiśnie ekologiczne
Te przepyszne owoce są bogate w witaminę C, ale pamiętaj – bez względu na to, czy pochodzą one z ekologicznej uprawy, czy nie – najpierw je umyj, a dopiero potem postaw na stole.
Żywność ekologiczna - winogrona
Winogrona i gruszki ekologiczne
Gruszki zawierają około 103 kalorii i są dobrym źródłem witaminy C. Przed spożyciem warto je umyć lub obrać, by zmniejszyć ilość pozostałości z pestycydów i bakterii. Winogrona z kolei są w 80% wypełnione wodą, co czyni je doskonałym wyborem na niskokaloryczną przekąskę lub deser. Są bogate w witaminę C i żelazo.
Żywność ekologiczna - szpinak
Szpinak ekologiczny
Szpinak jest bogaty w białko, witaminy A, C, E i K, ryboflawinę, witaminę B6, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor, miedź i mangan. Zawiera tylko 7 kalorii.
Żywność ekologiczna - ziemniaki
Sałata i ziemniaki ekologiczne
Sałata, bez względu na to, czy jest ekologiczna, czy nie, jeśli pochodzi z lokalnej uprawy i jest świeża, zawiera witaminę C, przy czym ma tylko około 5 kalorii. Ziemniaki z kolei to dobre źródło witaminy C, witaminy B6, potasu, magnezu i błonnika. Nie zawierają dużo kalorii i są wolne od tłuszczów, cholesterolu czy sodu.
Żywność ekologiczna - marchewki
Szukaj produktów oznakowanych produkcją ekologiczną
Nie myl pojęcia żywność „naturalna”, „bez zawartości hormonów” itp. z pojęciem zdrowa żywność ekologiczna. Szukaj tych produktów, które są odpowiednio oznakowane, a co za tym idzie – stanowią gwarancję, że pochodzą z ekologicznej uprawy, zgodnej z międzynarodowymi wymogami.
Żywność ekologiczna - papaja
Kupuj papaje z lokalnej uprawy
Papaje to jedne z owoców, które nie są na liście szczególnie zagrożonych spryskiwaniem pestycydami, dlatego nie warto kupować ich ekologicznych wersji. Owoce te stanowią bogate źródło witamin A i C oraz kwasu foliowego. Mają około 55 kalorii.
Żywność ekologiczna - brokuł
Brokuły i kapusta z lokalnej uprawy
Brokuły i kapusta z lokalnej uprawy to doskonały wybór, uprzednio jednak umyj je dokładnie pod wodą. Są bogate w witaminy C, K, B6, kwas foliowy, magnez i nie zawierają dużo kalorii.
Żywność ekologiczna - kiwi
Kiwi i banany
Owoce te są bogate w substancje odżywcze i witaminy. Zanim je jednak skonsumujemy, należy je dokładnie umyć i obrać.
Żywność ekologiczna - groszek
Groszek
Pół kubka mrożonego groszku to równowartość 55 kalorii. Jest bogaty w witaminę A, C i K, magnez oraz białko.
Żywność ekologiczna - szparagi
Szparagi
Szparagi to doskonałe źródło białka, witamin A, C, E, i K, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, kwasu foliowego, żelaza, fosforu, potasu, miedzi, magnezu oraz selenu. Należy je dokładnie umyć przed podaniem.
Żywność ekologiczna - dokładne mycie
Mango, ananas, kukurydza, awokado, cebula
Są bogate w witaminy i składniki odżywcze, a jednocześnie nie zawierają dużo kalorii. Zanim jednak przystąpimy do ich konsumpcji, należy je dokładnie umyć pod bieżącą wodą i w niektórych przypadkach obrać.
Żywność ekologiczna - pestycydy
Jak usunąć pozostałości pestycydów?
Bez względu na to, czy kupujemy jedzenie ekologiczne, czy konwencjonalne, należy zawsze przestrzegać pewnych wskazówek:
– dokładnie umyj pożywienie pod bieżącą wodą, by w ten sposób usunąć brud, bakterie czy pestycydy osiadłe na ich powierzchni,
– obierz owoce lub usuń zewnętrzne warstwy z liściastych warzyw,
– spożywaj urozmaiconą żywność z różnych źródeł,
– jedz mnóstwo owoców i warzyw.
Zdrowa dieta to ta bogata w warzywa i owoce, bez względu na to, z jakiej uprawy pochodzą. Owoce i warzywa korzystnie wpływają na naszą odporność, są bogate w witaminy i substancje odżywcze.