Żywność ekologiczna (prezentacja edukacyjna)

Czy opłaca się kupować żywność ekologiczną?

Kiedyś ekologiczna żywność była dostępna tylko w wybranych sklepach ekologicznych ze zdrową żywnością, przeznaczoną dla konsumentów skorych do zapłacenia więcej niż za standardową żywność. Dziś jest już nieco inaczej – żywność produkowana ekologicznie jest dostępna w większości dużych sklepów spożywczych. Osoby zaopatrujące się w nią szukają zapewnienia, że artykuły te są bezpieczniejsze. Pytanie jednak brzmi, czy przy obecnym kryzysie warto ponosić ten dodatkowy koszt?

Obraz
Źródło zdjęć: © DGriebeling, lic. CC BY 2.0

/ 18Żywność ekologiczna - brzoskwinie

Obraz
© abbydonkrafts, lic. CC BY-ND 2.0

Brzoskwinie ekologiczne

Nie każdego z nas stać, by wszystkie kupowane przez nas produkty były organiczne, gdyż kosztują one zwykle o 50–100% więcej niż konwencjonalne jedzenie. Dlatego też zaleca się kupowanie żywności ekologicznej, która jest najbardziej narażona na spryskiwanie pestycydami, jak np. brzoskwinie.

/ 18Żywność ekologiczna - jabłka

Obraz
© temporalata, lic. CC BY-SA 2.0

Jabłka ekologiczne

Jabłka są doskonałym źródłem błonnika – jak zresztą wszystkie warzywa i owoce. Są również bogate w witaminę C, która korzystnie wpływa na naszą odporność. Jeśli nie masz możliwości kupienia jabłek ekologicznych, nie rezygnuj z nich – wystarczy tylko przemyć jabłko wodą lub je obrać, by pozbyć się szkodliwych substancji.

/ 18Żywność ekologiczna - papryka

Obraz
© SFG, lic. CC BY 2.0

Papryka ekologiczna

Choć istnieją przepisy dotyczące bezpiecznej ilości stosowanych pestycydów w konwencjonalnej żywności, to system odpornościowy małych dzieci może nie być tak wykształcony i sprawny jak u dorosłych, co może je stawiać w grupie większego ryzyka. Dlatego warto zainwestować w zdrową żywność organiczną.

/ 18Żywność ekologiczna - seler naciowy

Obraz
© wikioticsIan, lic. CC BY-SA 2.0

Seler ekologiczny

Seler jest bogaty w witaminy A, C i K, zawiera kwas foliowy, potas, magnez i ma tylko 10 kalorii. Możesz kupić seler organiczny, ale nawet ten zwyczajny, uprawiany konwencjonalnymi metodami, nadaje się do spożycia po uprzednim umyciu pod bieżącą wodą.

/ 18Żywność ekologiczna - nektarynki

Obraz
© albastrica mititica, lic. CC BY 2.0

Nektarynki ekologiczne

Ten soczysty owoc jest pełny witamin A i C, zawiera niacynę i potas. Średniej wielkości nektarynka to równowartość około 65 kcal. Umycie jej lub obranie ze skórki zmniejsza pozostałości pestycydów.

/ 18Żywność ekologiczna - truskawki

Obraz
© David Blackwell, lic. CC BY-ND 2.0

Truskawki ekologiczne

Truskawki to doskonałe źródło witaminy C i choć możesz zechcieć zaopatrzyć się w ich organiczną wersję, ich konwencjonalna odmiana może także być bezpieczna. Skup się na jedzeniu żywności lokalnie uprawianej, gdyż jest ona zazwyczaj świeższa i bardziej ekologiczna niż ta, która została przywieziona z odległych części kraju lub z zagranicy.

/ 18Żywność ekologiczna - wiśnie

Obraz
© D H Wright, lic. CC BY 2.0

Wiśnie ekologiczne

Te przepyszne owoce są bogate w witaminę C, ale pamiętaj – bez względu na to, czy pochodzą one z ekologicznej uprawy, czy nie – najpierw je umyj, a dopiero potem postaw na stole.

/ 18Żywność ekologiczna - winogrona

Obraz
© crawfish head, lic. CC BY 2.0

Winogrona i gruszki ekologiczne

Gruszki zawierają około 103 kalorii i są dobrym źródłem witaminy C. Przed spożyciem warto je umyć lub obrać, by zmniejszyć ilość pozostałości z pestycydów i bakterii. Winogrona z kolei są w 80% wypełnione wodą, co czyni je doskonałym wyborem na niskokaloryczną przekąskę lub deser. Są bogate w witaminę C i żelazo.

/ 18Żywność ekologiczna - szpinak

Obraz
© slave2thetea, lic. CC BY 2.0

Szpinak ekologiczny

Szpinak jest bogaty w białko, witaminy A, C, E i K, ryboflawinę, witaminę B6, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor, miedź i mangan. Zawiera tylko 7 kalorii.

10 / 18Żywność ekologiczna - ziemniaki

Obraz
© graibeard, lic. CC BY-SA 2.0

Sałata i ziemniaki ekologiczne

Sałata, bez względu na to, czy jest ekologiczna, czy nie, jeśli pochodzi z lokalnej uprawy i jest świeża, zawiera witaminę C, przy czym ma tylko około 5 kalorii. Ziemniaki z kolei to dobre źródło witaminy C, witaminy B6, potasu, magnezu i błonnika. Nie zawierają dużo kalorii i są wolne od tłuszczów, cholesterolu czy sodu.

11 / 18Żywność ekologiczna - marchewki

Obraz
© ilovebutter, lic. CC BY 2.0

Szukaj produktów oznakowanych produkcją ekologiczną

Nie myl pojęcia żywność „naturalna”, „bez zawartości hormonów” itp. z pojęciem zdrowa żywność ekologiczna. Szukaj tych produktów, które są odpowiednio oznakowane, a co za tym idzie – stanowią gwarancję, że pochodzą z ekologicznej uprawy, zgodnej z międzynarodowymi wymogami.

12 / 18Żywność ekologiczna - papaja

Obraz
© sneakerdog, lic. CC BY 2.0

Kupuj papaje z lokalnej uprawy

Papaje to jedne z owoców, które nie są na liście szczególnie zagrożonych spryskiwaniem pestycydami, dlatego nie warto kupować ich ekologicznych wersji. Owoce te stanowią bogate źródło witamin A i C oraz kwasu foliowego. Mają około 55 kalorii.

13 / 18Żywność ekologiczna - brokuł

Obraz
© puamelia, lic. CC BY-SA 2.0

Brokuły i kapusta z lokalnej uprawy

Brokuły i kapusta z lokalnej uprawy to doskonały wybór, uprzednio jednak umyj je dokładnie pod wodą. Są bogate w witaminy C, K, B6, kwas foliowy, magnez i nie zawierają dużo kalorii.

14 / 18Żywność ekologiczna - kiwi

Obraz
© pizzodisevo, lic. CC BY-SA 2.0

Kiwi i banany

Owoce te są bogate w substancje odżywcze i witaminy. Zanim je jednak skonsumujemy, należy je dokładnie umyć i obrać.

15 / 18Żywność ekologiczna - groszek

Obraz
© sleepyneko, lic. CC BY-SA 2.0

Groszek

Pół kubka mrożonego groszku to równowartość 55 kalorii. Jest bogaty w witaminę A, C i K, magnez oraz białko.

16 / 18Żywność ekologiczna - szparagi

Obraz
© clayirving, lic. CC BY-ND 2.0

Szparagi

Szparagi to doskonałe źródło białka, witamin A, C, E, i K, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, kwasu foliowego, żelaza, fosforu, potasu, miedzi, magnezu oraz selenu. Należy je dokładnie umyć przed podaniem.

17 / 18Żywność ekologiczna - dokładne mycie

Obraz
© sleepyneko, lic. CC BY-SA 2.0

Mango, ananas, kukurydza, awokado, cebula

Są bogate w witaminy i składniki odżywcze, a jednocześnie nie zawierają dużo kalorii. Zanim jednak przystąpimy do ich konsumpcji, należy je dokładnie umyć pod bieżącą wodą i w niektórych przypadkach obrać.

18 / 18Żywność ekologiczna - pestycydy

Obraz
© Muffet, lic. CC BY 2.0

Jak usunąć pozostałości pestycydów?

Bez względu na to, czy kupujemy jedzenie ekologiczne, czy konwencjonalne, należy zawsze przestrzegać pewnych wskazówek:
– dokładnie umyj pożywienie pod bieżącą wodą, by w ten sposób usunąć brud, bakterie czy pestycydy osiadłe na ich powierzchni,
– obierz owoce lub usuń zewnętrzne warstwy z liściastych warzyw,
– spożywaj urozmaiconą żywność z różnych źródeł,
– jedz mnóstwo owoców i warzyw.
Zdrowa dieta to ta bogata w warzywa i owoce, bez względu na to, z jakiej uprawy pochodzą. Owoce i warzywa korzystnie wpływają na naszą odporność, są bogate w witaminy i substancje odżywcze.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka